Idioma irlandés

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Revisió de 14:41 6 gin 2018 per Jose2 (Discussió | contribucions)
(dif) ← Revisió anterior | Revisió actual (dif) | Revisió següent → (dif)
Anar a la navegació Anar a la busca
Irlandés
Gaeilge
Pronunciació: AFI:
Atres denominacions:
Parlat en: República d'Irlanda, Irlanda del Nort
Regió: Gaeltacht
Parlants:
  • natius:
  • atres:
1.8 millons
  • 260.000
  • 1.8 millons
Rànquing: No està entre els 100 primers
Família: Indoeuropea

  Celta
   Insular
    Goidèlic
     Irlandés

estatus oficial
Llengua oficial de: Irlanda, Irlanda del Nort, Unió Europea
Regulat per: Foras na Gaeilge
còdics de la llengua
ISO 639-1 ga
ISO 639-2 gle
ISO/FDIS 639-3 gle
SIL
Extensió i percentage de parla d'irlandés.
vore també: llengua

L'irlandés o gaèlic irlandés modern (gaeilge en irlandés) és un idioma goidèlic de la família de Llengües indoeuropees originari d'Irlanda i parlat històricament pels irlandesos. S'estima que el número de persones en l'illa que el parlen com a llengua nativa ronda entre 20.000 i 80.000, predominantment en les regions rurals occidentals. L'irlandés era la llengua principal d'Irlanda ans de que els anglesos la conquistaren durant l'Edat Mija. Des de 1922 en l'independència de la República d'Irlanda (dita originalment Estat Lliure Irlandés), ha segut l'idioma oficial junt a l'anglés. En l'any 1998 en l'Acort de Divendres Sant, fon reconegut oficialment com a llengua de minoria en Irlanda del Nort, un país constituent del Regne Unit. El 13 de juny de 2005 s'aprovà i s'inclou com a idioma de treball en l'Unió Europea entrant en vigor el 1 de giner de 2007. El 22 de giner de 2007, el ministre Noel Treacy, el va gastar per primera volta en una reunió delConsell de Ministres de l'Unió Europea .

El departament de Gaeltacht d'Assunts rurals i comunitaris d'Irlanda estimà en l'any 2003 que al voltant de 1.500.000 persones asseguraven tindre coneiximent de l'idioma. En l'any 2007, dels 4,3 millons d'habitants que posseïa l'illa, el 40,8% de la població era capaç de parlar-ho.

Les comunitats i regions a on es parla l'irlandés es diuen Gaeltachtaí és Connemara, en el Comtat de Galway, incloent les Illes Aran.

Al ser l'idioma un requeriment d'estudi en les escoles públiques del país, molts el parlen en fluïdea com a segon idioma natiu. Encara que l'idioma principal a lo llarc de l'illa és l'anglés, existixen varis periòdics, revistes i emissores de ràdio en irlandés, especialment en els Gaeltachtaí. Des de 1996 existix un canal de televisió dit Teilifís na Gaeilge (Televisió del irlandés) o TG4.

Els tres dialectes irlandesos principals són Ulster en el nort, Munster en el sur i Conacht en la regió central i occidental de l'illa. L'irlandés pertany a la divisió gaèlica d'idiomes cèltics.

Vore també[editar]

Llengües celtes
G. Escocés · G. Manés · Galés · Irlandés · Bretó · Còrnic