Jiddu Krishnamurti

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 16:42 3 gin 2017 per Jose2 (Discussió | contribucions) (Text reemplaça - 'menuts' a 'chicotets')
Anar a la navegació Anar a la busca
Jiddu Krishnamurti en 1920

Jiddu Krishnamurti (telugú:జిడ్డు కృష్ణమూర్తి) o J. Krishnamurti (12 de maig de 1895, en Madanapalle, Andhra Pradesh, Índia – 17 de febrer de 1986, en Ojai, California, Estats Units), fon un escritor i orador en matèria filosòfica i espiritual. Els seus principals temes incloïen la revolució psicológica, el propòsit de la meditació, les relacions humanes, la naturalea de la ment i com portar a terme un canvi positiu en la societat global.

Krishnamurti naixqué en la ciutat de Madanapalle, Andhra Pradesh, en l'India colonial, i fon descobert en 1909, quan encara era un adolescent, per Charles Webster Leadbeater en les plages privades del centre de la Societat Teosòfica d'Adyar en Madrás, India. Posteriorment fon adoptat i criat baix la tutela d'Annie Besant i C.W. Leadbeater dins de la Societat Teosòfica, quins varen vore en ell a un possible Lider Espiritual. No obstant, refusà ser el mesías d'una nova religió, fins que en 1929 va dissoldre l'orde creada per a eixe fi. Alegava no tindre nacionalitat, ni pertànyer a ninguna religió, classe social, o pensament filosòfic.

Passà tota la seua vida com conferenciant i professor, viajant pel mon i ensenyant sobre la ment humana, tant a grans com a chicotets grups. Fon autor de varis llibres, entre ells La llibertat primera i ultima llibertat, L'única revolució i Les notes de Krishnamurti.

A l'edat de 90 anys donà una conferencia en l'ONU al voltant de la pau i la consciencia, i rebé la Medalla de la Pau de l'ONU en 1984. La seua última conferencia fon donada un mes abans de la seua mort en 1986.

Els seus continuadors fundaren varies escoles, en l'Índia, Anglaterra i Estats Units; i traduïren a varis idiomes molts dels seus discursos, publicant-los com llibres filosòfics.