Diferència entre les revisions de "Josep Pasqual Tirado"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
m
Llínea 5: Llínea 5:
 
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]  
 
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]  
 
| ocupació = Escritor
 
| ocupació = Escritor
| data_naix = 12 de maig de [[1884]]  
+
| data_naix = [[12 de maig]] de [[1884]]  
 
| lloc_naix = [[Castelló]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
| lloc_naix = [[Castelló]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
| data_mort = 1 de giner de [[1937]]
+
| data_mort = [[1 de giner]] de [[1937]]
 
| lloc_mort = [[Castelló]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
| lloc_mort = [[Castelló]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
}}
 
}}
'''Josep Pasqual Tirado''' ([[Castelló de la Plana]], 12 de maig de [[1884]] - 1 de giner de [[1937]]) fon un escritor [[Comunitat Valenciana|valencià]].  
+
'''Josep Pasqual Tirado''' ([[Castelló de la Plana]], [[12 de maig]] de [[1884]] - [[1 de giner]] de [[1937]]) fon un escritor [[Comunitat Valenciana|valencià]].  
  
 
== Biografia ==
 
== Biografia ==
Llínea 18: Llínea 18:
 
Estudià en l'institut vell de Santa Clara, ya desaparegut, i també compaginà el seu treball en l'horta de les propietats familiars.
 
Estudià en l'institut vell de Santa Clara, ya desaparegut, i també compaginà el seu treball en l'horta de les propietats familiars.
  
El dia 11 de maig de [[1912]] se casà en la que fora la seua nóvia, Joaquina Roig Dols, i s'instalaren en la casa núm. 7 del carrer de l'Ensenyança a on naixqueren els sèt fills del matrimoni: Matilde, Joaquinita, Josep Manuel, Vicent, Maria Lledó, Josefa María i Manuel. Junt al naiximent dels seus fills naixqueren les contalles, les narracions, els contes... que poc a poc se convertirien en llibres quan entrà a formar part de la [[Societat Castellonenca de Cultura]], fundada en l'any [[1919]].  
+
El dia [[11 de maig]] de [[1912]] se casà en la que fora la seua nóvia, Joaquina Roig Dols, i s'instalaren en la casa núm. 7 del carrer de l'Ensenyança a on naixqueren els sèt fills del matrimoni: Matilde, Joaquinita, Josep Manuel, Vicent, Maria Lledó, Josefa María i Manuel. Junt al naiximent dels seus fills naixqueren les contalles, les narracions, els contes... que poc a poc se convertirien en llibres quan entrà a formar part de la [[Societat Castellonenca de Cultura]], fundada en l'any [[1919]].  
  
En les eleccions municipals del 21 d'abril de [[1931]] per a formar el primer ajuntament de la [[I República espanyola|República]], fon elegit regidor-síndic sent l'alcalde, Manuel Peláez Edo. Fon elegit pels conservadors i lliberals. Seguí en la política fins a l'any [[1936]] junt a Vicente Tirado Gimeno i segons les actes municipals, defengué els drets dels llauradors, el món agrícola en general, les tradicions culturals i de manera especial, els principis morals i els interessos religiosos de l'Iglésia catòlica.     
+
En les eleccions municipals del [[21 d'abril]] de [[1931]] per a formar el primer ajuntament de la [[I República espanyola|República]], fon elegit regidor-síndic sent l'alcalde, Manuel Peláez Edo. Fon elegit pels conservadors i lliberals. Seguí en la política fins a l'any [[1936]] junt a Vicente Tirado Gimeno i segons les actes municipals, defengué els drets dels llauradors, el món agrícola en general, les tradicions culturals i de manera especial, els principis morals i els interessos religiosos de l'Iglésia catòlica.     
  
 
== Tombatossals ==
 
== Tombatossals ==

Revisió de 15:53 13 set 2019

Josep Pasqual Tirado
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Escritor
Naiximent: 12 de maig de 1884
Lloc de naiximent: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 1 de giner de 1937
Lloc de defunció: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya

Josep Pasqual Tirado (Castelló de la Plana, 12 de maig de 1884 - 1 de giner de 1937) fon un escritor valencià.

Biografia

Fill i net de llauradors acomodats, com se diu: "castelloner de soca". Josep Pasqual Tirado naixqué en el carrer Cavallers de la ciutat de Castelló de la Plana, el 12 de maig de l'any 1884. Els seus pares foren Manuel Pasqual i Matilde Tirado. Tingueren tres fills: el mateix Josep, Matilde i Maria Dolors. La família tingué propietats rústiques en casi totes les partides del terme municipal de Castelló: Taxida, La Plana, Ramell, Canet, Rafalafena, Gumbau, Coscollosa, Soterrany, Almalafa, Bovalar i La Magdalena. De malnom eren els Mirona i aixina se li conegué a Josep com "Pepe de Mirona" i també aixina firmà algunes de les seues obres costumistes.

Estudià en l'institut vell de Santa Clara, ya desaparegut, i també compaginà el seu treball en l'horta de les propietats familiars.

El dia 11 de maig de 1912 se casà en la que fora la seua nóvia, Joaquina Roig Dols, i s'instalaren en la casa núm. 7 del carrer de l'Ensenyança a on naixqueren els sèt fills del matrimoni: Matilde, Joaquinita, Josep Manuel, Vicent, Maria Lledó, Josefa María i Manuel. Junt al naiximent dels seus fills naixqueren les contalles, les narracions, els contes... que poc a poc se convertirien en llibres quan entrà a formar part de la Societat Castellonenca de Cultura, fundada en l'any 1919.

En les eleccions municipals del 21 d'abril de 1931 per a formar el primer ajuntament de la República, fon elegit regidor-síndic sent l'alcalde, Manuel Peláez Edo. Fon elegit pels conservadors i lliberals. Seguí en la política fins a l'any 1936 junt a Vicente Tirado Gimeno i segons les actes municipals, defengué els drets dels llauradors, el món agrícola en general, les tradicions culturals i de manera especial, els principis morals i els interessos religiosos de l'Iglésia catòlica.

Tombatossals

Tombatossals, la seua millor aportació, està considerada com l'obra valenciana narrativa més perfeccionada de les primeres quatre décades del sigle XX. Incorporada a la cultura popular i tradicional, el seu caràcter mitològic la situa en un lloc molt especial dins de la lliteratura valenciana, ya que intentant justificar míticament el poble de Castelló de la Plana, transcendix de si mateixa, carregada d'una capacitat simbòlica inagotable. Aixina que, les aventures del jagant Tombatossals en la cort del rei Barbut i en la conquista de les Illes Columbretes es mostren al mateix temps com a mit, símbol i senyal.

La compositora Matilde Salvador va compondre en l'any 1943 l'òpera La filla del rei Barbut, basada en l'obra de Pasqual Tirado, Tombatossals.

Obres

  • Fruita de Repom (1921)
  • Tombatossals (1930). ISBN 84-95881-71-3, ISBN 84-7502-211-1, ISBN 84-923940-0-5, ISBN 84-9789-218-6, ISBN 84-95881-69-1.
  • De la meua Garbera (1935). ISBN 84-85104-15-3, ISBN 84-7580-269-9, ISBN 84-7822-181-6.

Vore també

Enllaços externs