Diferència entre les revisions de "Margarita Salas"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «'''Margarita Salas Falgueras''', i marquesa de Canero (Canero, Astúries, 30 de novembre de 1938 ​- Madrit, 7 de novembre de 2019​),...»)
(Sense diferències)

Revisió de 14:34 9 nov 2019

Margarita Salas Falgueras, i marquesa de Canero (Canero, Astúries, 30 de novembre de 1938 ​- Madrit, 7 de novembre de 2019​), fon una bioquímica espanyola. Llicenciada en Ciències Químiques per l'Universitat Complutense de Madrit, fon discípula de Severo Ochoa,​ en qui va treballar en els Estats Units despuix de fer-ho en Alberto Sols en Madrit en el també científic Eladio Viñuela,​ abdós es varen encarregar d'impulsar l'investigació espanyola en el camp de la bioquímica i de la biologia molecular.

Inicià el desenroll de la biologia molecular en Espanya, i va desenrollar el seu treball com a professora vinculada ad honorem del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), en el Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa de Madrit (CSIC-UAM). També fon acadèmica de la RAE des de l'any 2003, i censora de la Junta de Govern des de 2008.​ En l'any 2016 es convertí en la primera dòna en rebre la Medalla Echegaray, otorgada per la Real Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals.

Margarita Salas està considerada com una de les dònes pioneres en l'investigació espanyola, en temps en que estava la situació de la dòna molt difícil.

Biografia

Naixqué en Canero, Astúries, en l'any 1938. El seu pare fon mege i va influir en ella, encorajant el seu interés per les ciències. Als setze anys va marchar a Madrit per a realisar les proves d'accés de Química i Medicina. Va ingressar en la facultat de Químiques i en l'estiu de 1958 coneix a Severo Ochoa, qui tindrà influència en la seua carrera i l'orienta cap a la bioquímica. Realisà el seu doctorat en Alberto Sols. En Madrit es va assentar definitivament.​

En 1964, junt al seu marit, Eladio Viñuela va emigrar als Estats Units, al Departament Científic de l'Escola de Medicina de l'Universitat de Nova York, on abdós varen permanéixer fins a 1967. En eixe any varen retornar a Espanya en ajuda de finançació americana per a desenrollar la biologia molecular.

Enllaços externs