Naturalea

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

La naturalea inclou tot allò que existix en l'univers, i que no és artificial o imaginat. En el seu sentit més ampli, equival al conjunt del cosmos, de l'univers existent, i això comprén des de partícules subatòmiques fins als objectes astronòmics, incloent-hi la Terra, els sers vius i els processos que s'hi relacionen.

El terme "naturalea" fa referència als fenòmens del món físic, i també a la vida en general. En general no inclou els objectes artificials ni la intervenció humana, llevat que es faça servir un qualificatiu que en faça referència. En un sentit més restringit, se sol utilisar el terme per referir-se al mig ambient.

Matèria i energia

Alguns camps de la ciència veuen la naturalea com a "matèria en moviment", obeint a certes lleis naturals que la ciència s'encarrega de descobrir i entendre. Per esta raó la ciència més fonamental se nomena "física", terme en el qual encara es pot reconéixer el sentit inicial de l'estudi de la naturalea.

Se sol definir la matèria com la substància de qué es componen els objectes físics, i que constituïx l'univers observable. Segons la teoria de la relativitat especial, no existix cap distinció inalterable entre matèria i energia, ya que la matèria es pot convertir en energia, i viceversa. Actualment es creu que els components visibles de l'univers constituïxen únicament un 4 per cent de la massa total, i que el restant consistix en un 23 per cent de matèria fosca i un 73 per cent d'energia fosca. La naturalea exacta d'estos components és encara desconeguda i és una temàtica que actualment està sent investigada de manera intensiva pels físics.

El comportament de la matèria i l'energia de l'univers observable sembla correspondre's en lleis físiques ben definides. Estes s'han comprés per crear models cosmològics que expliquen satisfactòriament l'estructura i l'evolució de l'univers que es pot observar. Les expressions matemàtiques de les lleis físiques comprén un conjunt de vint constants físiques que, a través de l'univers observable, semblen estàtiques.

Enllaços externs

En castellà:

En anglés: