Palau Vivanco

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 19:02 17 dec 2017 per Jose2 (Discussió | contribucions) (→‎Història)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Palau Vivanco (Catarroja)

El Palau Vivanco, també conegut com La Casa Vivanco, és un edifici de mijans del sigle XVIII que constituïx un be d'interés cultural. Es troba en Catarroja (Província de Valéncia), en el Camí Real, que està en el centre de la ciutat.

Descripció[editar | editar còdic]

Està construït en estil neoclàssic en elements ornamentals del barroc tardà.

Es va construir per a la comercialisació agrícola i de la seda, especialment d'oli i vi, i estava adaptada per a estes funcions. Es tracta d'un exponent de la burguesia comercial fortament influït per les costums nobiliàries, per eixemple presenta un escut familiar que pertany a un dels propietaris en el sigle XIX.

És un edifici de planta quadrangular, en un pati central al qual recauen les diferents dependències. Té quatre crugies paraleles a la frontera. L'interior dispon de diverses escales que donen accés a les diferents plantes, situada la principal a la dreta a continuació del vestíbul d'entrada.

La frontera és d'estil neoclàssic i està dividida verticalment en tres trams en total simetria. Els dos trams extrems presenten obertures rectangulars de menors dimensions i estan separats de central per mig de cadenes que unixen el pis principal en la planta superior.

Escut de la Casa Vivanco (Catarroja)

El cos central té tres obertures per planta. En la part central de la planta baixa es troba la porta allindada sobre la qual hi ha un escut. Flanquejant la porta principal hi ha dos, també allindades pero de menors dimensions.

En la planta principal s'obren finestrals rectangulars en balcons correguts, en primacia del central. En el pis superior, de menor amplària, s'obren finestrals rectangulars apaïsats de menor grandària. La separació de les plantes es realisa per mig de llínies de cornisa.

Història[editar | editar còdic]

Es va edificar en el sigle XVIII. El nom actual prové d'una antiga propietaria del sigle XIX, la viuda de Vivancos Ortiz, qui era la propietaria en el moment en que es va formar la plaça actual en el Camí Real.

Hi va haver en la part posterior un hort, i durant alguns anys un camp de fútbol que va ser suprimit en els anys huitanta del sigle XX.

El seu us actual és públic, sent la seu de l'Ajuntament i una de les seues sales és una sala d'exposicions.