Pallola

La pallola (Sarampión, en castellà) és una malaltia que patix la població infantil, febril, contagiosa i a sovint epidèmica, que es manifesta en taques roges en la pell com les picades dels mosquits i va acompanyada de síntomes catarrals.

La pallola és una malaltia infecciosa exantemàtica com la rubeola o la pigota borda, prou freqüent, especialment en chiquets, causada per un virus, específicament de la família paramyxoviridae del gènero Morbillivirus. Es caracterisa per típiques taques en la pell de color roig (exantema) aixina com la febra i un estat general debilitat. En alguns casos de complicacions, la pallola causa inflamació en el lleu i el cervell que amenacen la vida del pacient.

El periodo d'incubació de la pallola usualment dura de 4-12 dies, durant els quals no hi ha síntomes. Les persones infectades permaneixen contagioses des de l'aparició dels primers síntomes fins als 3-5 dies despuix de l'aparició de la borradura.

El diagnòstic es fa pel quadro clínic i la detecció d'anticossos en la sanc. No existix teràpia específica per al tractament de la malaltia, no obstant, es pot previndre la malaltia per mig de l'administració de la vacuna contra la pallola. La vacuna triple vírica (també coneguda en castellà com SPR) ha reduït el número d'infeccions en el passat. En la majoria dels països, la malaltia és de declaració obligatòria a les autoritats de salut social.

En l'any 1998, l'Assamblea Mundial de la Salut establí l'objectiu de l'eliminació de la pallola indígena de la Regió Europea en l'any 2007, per a poder certificar la seua eliminació abans de 2010.

En el Regne de Valéncia també se diu d'eixir la pallola ad algú quan u va massa tapat o abrigat i no fa tant de fret: "En abric i guants t'eixirà la pallola".

Enllaços externsEditar