París

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 21:12 30 març 2010 per Valencian (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «'''Paris''' és la capital de França i de la regió de Illa de França. Constituïda en l'única [[Comuna ...».)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

Paris és la capital de França i de la regió de Illa de França. Constituïda en l'única comuna unidepartamental del país, està situada a abdós màrgens d'un llarc meandre del riu Sena, en el centre de la Conca parisenca, entre la confluència del riu Marne i el Sena aigües dalt, i el Oise i el Sena aigües baix.

La ciutat de Paris dins dels seus llímits administratius té una població estimada de 2 215 197 habitants (2007).[1] No obstant, durant el sigle XX, el àrea metropolitana de París es va expandir més enllà dels llímits de la comuna. La seua àrea urbana, la segona més gran d'Europa, té una població de 11.800.000 habitants (2006).[2]

La regió de París (Illa de França) és, junt en Londres, el centre econòmic més important d'Europa.[3] En 500,8 mil millons de euros (630 mil millons de dólares), va produir una quarta part del Producte Interior Brut (PIB) de França en 2006. La Défense és el primer barri de negocis d'Europa,[4] alberga la seu social de quasi la mitat de les grans empreses franceses, així com la seu de vint de les 100 més grans del món. París també acull o ha acollit a moltes organisacions internacionals com la UNESCO, la OCDE, la Tall Penal Internacional i el Club de París.

La ciutat és el destí turístico més popular del món, en més de 26 millons de visitants estrangers per any.[5] Sol considerar-se com la ciutat més bella, elegant i espectacular del món per en molts dels monuments més famosos i admirats de l'orbe: la Torre Eiffel, la Catedral de Notre-Dame, els Camps Elisis, el Arco de Triomf, la basílica del Falcó sagrat Cœur, de Els Invàlids, el Panteón, el Arc de la Defensa, la Òpera Garnier o el barri de Montmartre, entre atres. També alberga institucions de reconeiximent mundial: el Louvre, el Museu d'Orsay i el Museu Nacional d'Història Natural de França.

  1. INSEE. «Populations llega'ls 2007» (en francés). Consultat el 15 de giner de 2010.
  2. INSEE. «INSEE - 99 % dónes franciliens vivent dans l'aire urbaine de Paris» (en francés) (PDF). Consultat el 2 de març de 2009.
  3. «Madrid pot convertir-se en la metrópoli més important d'Europa després de París i Londres» (en español). L'Economiste. Consultat el 2 de març del 2009.
  4. «Défense 2015» (en español). ViaMichelin. Consultat el 2 de març del 2009.
  5. «Visiten París 26 millons de persones a l'any» (en español). L'Universal. Consultat el 24 de març del 2009.