Obrir el menú principal
Vista general de la plaça de l'Ajuntament de Valéncia.

La Plaça de l'Ajuntament és el nom que rep la plaça més gran i cèntrica de la ciutat de Valéncia. Ha tengut diversos noms, [Emili Castelar]] en la II República (1936-1939) , durant el franquisme Plaza del Caudillo, en acabant de la Transició Plaça del País Valencià fins a l'any 1987 i despuix com nom de consens el actual de l'Ajuntament . N'hi ha una proposta per part del Consell Valencià de cultura que rea el nom de Jaume I, el fundador del Regne cristià de Valéncia.

OrigeEditar

L'actual plaça te un orige relativament pròxim, fins a final del sigle XIX el seu lloc estava ocupat per l'històric Convent de Sant Francesc i el barri de peixcadors que donà nom a l'actual carrer de les barques.

Després de derrocar el convent se va crear la plaça utilisant el solar i jardins del mateix, si be fins ya entrar el sigle XX no adoptà la seua forma actual, passant per diverses remodelats i proyectes.

DescripcióEditar

Té una forma triangular, en la Plaça del Mercat al nort i la replaça de l'Estació del Nort al sur. En la vora de l'oest trobem l'Ajuntament de Valéncia, i al est de l'edifici de Correus. Al nort de la plaça n'hi ha una gran font, i al sur, un gran espai obert envoltat d'aparadors de flors. La seua fisonomia actual procedix d ela reforma realisada pel arquitecte Javier Goerlich entre els anys 1931 i 1935, encara que ha desaparegut el mercat neobarroc de flors subterràneu que va rebre el nom popular de la escopidera.

Monuments, edificis i museus de la Ciutat de Valéncia ·  
Llonja de Valéncia · Estació del Nort · Catedral de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau de la Generalitat · El Micalet · Palau de Justícia · Torres de Quart · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · Plaça de l'Ajuntament · Sant Joan del Mercat · Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Torres dels Serrans · Plaça de la Mare de Déu · Palau de Benicarló · Plaça del Mercat