Plaça de l'Independència (Castelló)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Plaça de l'Independència de Castelló

La plaça de l'Independència, coneguda popularment com la plaça de la Farola o simplement La Farola, és una plaça en forma de glorieta que està situada en l'unió de les dos rondes (Ronda Millars i Ronda Magdalena), i en el cantó nortest del Parc Ribalta. En l'any 1981 fon declarada conjunt històric-artístic (BOE, 10.8.1981).

Història

El nom de la plaça data de l'any 1891. Queda integrada dins de la fisonomia del Parc Ribalta, constituint com una prolongació del mateix.

La Farola

La Farola, és un gran fanal de ferro en base de pedra que se troba en el centre de la plaça que té forma de glorieta, és un monument alçat per a commemorar la coronació canònica de les dos imagens de la Mare de Deu del Lledó, per l'Arquebisbe de Tarragona, Francisco Vidal, el dia 24 de maig de 1924, sent l'alcalde de la ciutat Francisco Ruiz Cazador.

És un dels elements més representatius del modernisme en la ciutat, fon encarregada per l'Ajuntament de Castelló en l'any 1928 i inaugurada a finals de 1929. Encara que el seu motiu és religiós el fanal (La Farola) no conté cap element religiós, només una placa d'homenage.

La Farola és l'eix fonamental pel qual s'ha articulat la plaça i la circulació del tràfic al voltant de la mateixa.

Descripció

La plaça presenta detalls modernistes de l'eixample de Castelló del sigle XIX en edificis de vivendes modernistes, com és el cas de l'edifici de les cigonyes, dissenyades al mateix que la farola per l'arquitecte Godofredo Ros de Ursinos.