Poder Eixecutiu

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 17:57 1 nov 2014 per Jose2 (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

Baix la doctrina de la separació de poders, l'eixecutiu és la branca del govern que s'encarrega d'implementar o eixecutar la llei, i de treballar en els assunts diaris de l'estat. La figura prominent de facto de l'eixecutiu és el cap de govern. L'eixecutiu és nomenat "l'administració" en els sistemes presidencialistes o "el govern" en els sistemes parlamentaris. El cap de govern dels sistemes presidencialistes (nomenat "president") té més independència de la branca llegislativa, ya que, a diferència dels sistemes parlamentaris, no és elegit pel parlament pel partit o la coalició en més assents, sino que és elegit directament pel poble per sufragi. Ademés, el president és al mateix temps el cap d'Estat.

En les monarquies constitucionals, com Espanya, el monarca, qui és el cap d'Estat, és el cap del poder eixecutiu de jure, i el primer ministre (o president del govern, en el cas espanyol), a qui tècnicament designa, és el cap del govern del monarca. En la pràctica, pero, el cap d'Estat té un poder molt llimitat, i designa com a primer ministre a qui la població va elegir per mig del sufragi, encara que les decisions es realisen a nom del monarca.

En conjunció en el president o el primer ministre, la branca eixecutiva consistix del gabinet i dels departaments o ministeris eixecutius del govern.

Vore també[editar | editar còdic]

Per saber més de les funcions del poder eixecutiva segons les distintes formes de govern vore: