Diferència entre les revisions de "Safir"

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
(Varietats)
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Image:Safir.jpg|thumb|200px|right|<center>Safir</center>]]
 
[[Image:Safir.jpg|thumb|200px|right|<center>Safir</center>]]
  
El '''safir''' (del [[llatí]] saphirus) és una pedra preciosa que junt al [[rubí]] es una varietat del [[corindó]] cristalisat. És de color [[blau]] intens pel seu contengut en [[ferro]], [[alumina]] i [[titani]] i es molt utilisat en joyeria junta al [[diamant]], [[esmeralda]] i rubi.
+
El '''safir''' (del [[llatí]] saphirus) és una pedra preciosa que junt al [[rubí]] es una varietat del [[corindó]] cristalisat. És de color [[blau]] intens pel seu contingut en [[ferro]], [[alumina]] i [[titani]] i es molt utilisat en joyeria junta al [[diamant]], [[esmeralda]] i rubí.
  
Hi ha atres varietats de corindó que també se llamen safir i són de color [[groc]] o [[color rosa|rosa]], ya que les varietats de color [[roig]] son els rubies.
+
Hi ha atres varietats de corindó a les que també se les diu safir i són de color [[groc]] o [[color rosa|rosa]], ya que les varietats de color [[roig]] son els rúbies.
  
El safir es una de les quatre [[pedres precioses]] mes importants del mon i de les mes belles junt al rubí, el diamant i l'esmeralda. Se troba comunament en jaciments rics de rutile, bauxita i hemetita. La composicio quimica es una barreja d'oxits d'alumini, ferro i titani, el qual li dona el seu color caracteristic morató.  
+
El safir es una de les quatre [[pedres precioses]] mes importants del mon i de les mes belles junt al rubí, el diamant i l'esmeralda. Se troba comunament en jaciments rics de rutile, bauxita i hemetita. La composició química es una barreja d'òxits d'[[alumini]], [[ferro]] i [[titani]], el qual li dona el seu color característic morat.  
  
El safir pertanyo a la mateixa familia de minerals que el rubi, es dir corindo, sent l'unica diferencia una convencio de nom. Se crida rubi als corindos rojos i a tots els atres colors de corindo safir, incloent els rosats. Els safirs se troben en estat natural en una ampla gama de colors, des de el transparent, passant per diferents tons de roig, groc, blau i les seues combinacions.  
+
El safir pertany a la mateixa família de minerals que el rubí, es dir corindó, sent l'única diferencia una convenció de nom. Se crida rubí als corindons rojos i a tots els atres colors de corindó safir, incloent els rosats. Els safirs se troben en estat natural en una ampla gama de colors, des del transparent, passant per diferents tons de [[roig]], [[groc]], [[blau]] i les seues combinacions.  
  
Els majors productors estan en [[Africa]] i actualment s'han trobat jaciments en [[America del Sur]]. Tambe se troben associats en els rubins [[Siam]] i [[Sri Lanka]], i tambe se troben en [[Cachemir]] ([[India]]), i en una area molt extensa en [[Queensland Central]] ([[Australia]]). L'[[Antártida]] es rica en este mineral pero, degut a el seu delicat equilibri ecologic, s'ha llimitat l'explotacio. El seu us se restrenye a la joyeria i aplicacions laser.  
+
Els majors productors estan en [[Africa]] i actualment s'han trobat jaciments en [[America del Sur]]. També se troben associats en els rubins [[Siam]] i [[Sri Lanka]], i també se troben en [[Cachemir]] ([[India]]), i en una area molt extensa en [[Queensland Central]] ([[Australia]]). L'[[Antàrtida]] és rica en este mineral pero, degut al seu delicat equilibri ecològic, s'ha llimitat l'explotació. El seu us se restreny a la joyeria i aplicacions làser.  
  
Els safirs sintetics, colorejats en menudísimes quantitats de cromo i titani, venen frabricant-se des de l'any 1902 pel proces Verneuil. Des de 1940 se començaren a fabricar en els [[Estats Units]], conseguint un gran exit en els safirs i rubins estrelats, obtinguts introduint titani.
+
Els safirs sintètics, colorejats en menudíssimes quantitats de [[cromo]] i [[titani]], venen fabricant-se des de l'any [[1902]] pel procés Verneuil. Des de [[1940]] se començaren a fabricar en els [[Estats Units]], conseguint un gran èxit en els safirs i rubins estrelats, obtinguts introduint titani.
  
  
Llínea 17: Llínea 17:
  
 
* Safir d'Aigua: es la varietat blava de la cordierita o dicroíta.
 
* Safir d'Aigua: es la varietat blava de la cordierita o dicroíta.
* Safir blanc: corindo cristalisat, incolor i transparent.
+
* Safir blanc: corindó cristalisat, incolor i transparent.
* Safir fals: varietat del quars cristalisat que presenta la coloracio blava deguda a inclusions de menuts individus de crocidolita.
+
* Safir fals: varietat del quars cristalisat que presenta la coloració blava deguda a inclusions de menuts individus de crocidolita.
 
* Safir oriental: safir molt apreciat per la seua lluentor u orient.
 
* Safir oriental: safir molt apreciat per la seua lluentor u orient.
  

Revisió de 17:28 22 feb 2012

Safir

El safir (del llatí saphirus) és una pedra preciosa que junt al rubí es una varietat del corindó cristalisat. És de color blau intens pel seu contingut en ferro, alumina i titani i es molt utilisat en joyeria junta al diamant, esmeralda i rubí.

Hi ha atres varietats de corindó a les que també se les diu safir i són de color groc o rosa, ya que les varietats de color roig son els rúbies.

El safir es una de les quatre pedres precioses mes importants del mon i de les mes belles junt al rubí, el diamant i l'esmeralda. Se troba comunament en jaciments rics de rutile, bauxita i hemetita. La composició química es una barreja d'òxits d'alumini, ferro i titani, el qual li dona el seu color característic morat.

El safir pertany a la mateixa família de minerals que el rubí, es dir corindó, sent l'única diferencia una convenció de nom. Se crida rubí als corindons rojos i a tots els atres colors de corindó safir, incloent els rosats. Els safirs se troben en estat natural en una ampla gama de colors, des del transparent, passant per diferents tons de roig, groc, blau i les seues combinacions.

Els majors productors estan en Africa i actualment s'han trobat jaciments en America del Sur. També se troben associats en els rubins Siam i Sri Lanka, i també se troben en Cachemir (India), i en una area molt extensa en Queensland Central (Australia). L'Antàrtida és rica en este mineral pero, degut al seu delicat equilibri ecològic, s'ha llimitat l'explotació. El seu us se restreny a la joyeria i aplicacions làser.

Els safirs sintètics, colorejats en menudíssimes quantitats de cromo i titani, venen fabricant-se des de l'any 1902 pel procés Verneuil. Des de 1940 se començaren a fabricar en els Estats Units, conseguint un gran èxit en els safirs i rubins estrelats, obtinguts introduint titani.


Varietats

  • Safir d'Aigua: es la varietat blava de la cordierita o dicroíta.
  • Safir blanc: corindó cristalisat, incolor i transparent.
  • Safir fals: varietat del quars cristalisat que presenta la coloració blava deguda a inclusions de menuts individus de crocidolita.
  • Safir oriental: safir molt apreciat per la seua lluentor u orient.