Diferència entre les revisions de "Telèmac"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
m (Text reemplaça - 'tingut' a 'tengut')
m
 
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Image:telemac.jpg|thumb|Telèmac i [[Méntor]], ilustració per a les ''[[Aventures de Telèmac]] '' de [[François Fénelon]] ([[1699]])]]
 
[[Image:telemac.jpg|thumb|Telèmac i [[Méntor]], ilustració per a les ''[[Aventures de Telèmac]] '' de [[François Fénelon]] ([[1699]])]]
En la [[mitologia grega]], '''Telèmac''' (en [[grec antic]] Τηλέμαχος ''Têlémachos'', ‘que lluita llunt’, en alusió a son pare) és el fill de [[Odiseu]] i de [[Penèlope]], i un personage de ''[[La Odisea]] '' d'[[Homer]].
+
En la [[mitologia grega]], '''Telèmac''' (en [[grec antic]] Τηλέμαχος ''Têlémachos'', ‘que lluita llunt’, en alusió a son pare) és el fill d'[[Odisseu]] i de [[Penèlope]], i un personage de ''[[L'Odissea]] '' d'[[Homer]].
  
 
== Mit ==
 
== Mit ==
  
Telèmac era molt jove quan son pare va partir a la [[Guerra de Troya]]. Vint anys despuix, s'esforça en plantar cara als pretenents que acossen a sa mare i part en busca de son pare, a qui tots donen per mort. Inicialment marcha a [[Pilos]] junt a [[Néstor (mitologia)|Néstor]] i més tart a [[Esparta]] junt a [[Menelao]] per a agarrar informació sobre ell. Néstor no sap res, pero Menelao li revela la visió de [[Proteo]] sobre son pare: Odiseu està retengut contra la seua voluntat per la nimfa [[Calipso]]. Mentres regressa a [[Ítaca]], Telèmac termina encontrant a son pare i li ajuda llavors a acabar en els pretenents.
+
Telèmac era molt jove quan son pare va partir a la [[Guerra de Troya]]. Vint anys despuix, s'esforçà en plantar cara als pretenents que acossaven a sa mare i partí en busca de son pare, a qui tots donaven per mort. Inicialment anà a [[Pilos]] junt a [[Néstor (mitologia)|Néstor]] i posteriorment a [[Esparta]] junt a [[Menelao]] per a conseguir informació sobre ell. Néstor no sap res, pero Menelau li revela la visió de [[Proteu]] sobre son pare: Odisseu estigué retengut contra la seua voluntat per la nimfa [[Calips]]. Mentres tornava a [[Ítaca]], Telèmac acabà encontrant-se en son pare i li ajudà llavors a acabar en els pretenents.
  
Els autors grecs divergien sobre el restant de la vida de Telèmac. Alguns l'associen a [[Policasta]], filla de Néstor, a [[Nausícaa]], filla de [[Alcínoo]], a la seua germanastra [[Casífone]], filla de [[Circe]], i inclús a la pròpia Circe.
+
Els autors grecs divergien sobre el restant de la vida de Telèmac. Alguns l'associen a [[Policasta]], filla de Néstor, a [[Nausícaa]], filla de [[Alcínoo]], a sa germanastra [[Casífone]], filla de [[Circe]], i fins a la pròpia Circe.
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==

Última revisió del 11:57 14 jun 2019

Telèmac i Méntor, ilustració per a les Aventures de Telèmac de François Fénelon (1699)

En la mitologia grega, Telèmac (en grec antic Τηλέμαχος Têlémachos, ‘que lluita llunt’, en alusió a son pare) és el fill d'Odisseu i de Penèlope, i un personage de L'Odissea d'Homer.

Mit[editar]

Telèmac era molt jove quan son pare va partir a la Guerra de Troya. Vint anys despuix, s'esforçà en plantar cara als pretenents que acossaven a sa mare i partí en busca de son pare, a qui tots donaven per mort. Inicialment anà a Pilos junt a Néstor i posteriorment a Esparta junt a Menelao per a conseguir informació sobre ell. Néstor no sap res, pero Menelau li revela la visió de Proteu sobre son pare: Odisseu estigué retengut contra la seua voluntat per la nimfa Calips. Mentres tornava a Ítaca, Telèmac acabà encontrant-se en son pare i li ajudà llavors a acabar en els pretenents.

Els autors grecs divergien sobre el restant de la vida de Telèmac. Alguns l'associen a Policasta, filla de Néstor, a Nausícaa, filla de Alcínoo, a sa germanastra Casífone, filla de Circe, i fins a la pròpia Circe.

Referències[editar]

Enllaços externs[editar]

Commons