Diferència entre les revisions de "Tombatossals"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 26: Llínea 26:
 
* Tragapinyols
 
* Tragapinyols
 
* Cagueme
 
* Cagueme
 +
* Rei Barbut
  
 
== Escultura ==
 
== Escultura ==

Revisió de 09:11 29 març 2019

Tombatossals és el títul de la novela de l'autor castellonenc Josep Pasqual Tirado que té com a protagoniste a un jagant mític cridat Tombatossals. Entorn a dit personage giren cert número de llegendes, les quals s'han convertit en un referent popular de la mitologia castellonenca, fins al punt que està present en multitut d'ocasions durant les seues Festes de la Magdalena i fins i tot té dedicada una escultura jaganta en l'Avinguda Lledó de la capital de la Plana.

Tombatossals és un jagant bo que en l'ajuda dels seus amics fa possible la fundació de la ciutat de Castelló de la Plana. Naix frut de l'amor entre la Penyeta Roja i el Tossal Gros durant una forta tempestat produïda per Bufanúvols a petició del segon. En aquella tempestat, tots els vents llevat la Tramontana per destarifada i perillosa varen ser convocats, i es varen arremolinar en el cel descarregant una tempestat que va arrastrar una gran cantitat de pedres montanya avall, cap a la vall que els separava. Del montó de pedres s'alça, en els primers rajos de sol, el seu volgut fill Tombatossals, que com el seu nom indica, tenia la força suficient per a alçar o tombar les montanyes.

En el temps farà un cabaç d'amics també jagants, establint-se tots en La Cova de les Maravelles. Aixina Tombatossals, el seu gran amic Cagueme, Bufanúvols i l'Arrancapins varen viure com a bons germans dins de la cova fins que els fills del Rei Barbut varen solicitar la seua ajuda per a arreglar els assunts agraris del regne, pero la cosa es va complicar i tots es varen vore envolts en una gran aventura.

En honor de Tombatossals es convoca anualment en Castelló un premi de lliteratura infantil ilustrada, del que es celebrà l'octava edició en l'any 2007.

En l'any 2013 es va estrenar la película d'animació Jagants. La Llegenda de Tombatossals, de producció valenciana i dirigida per Manuel J. García. La película, basada en les aventures del jagant Tombatossals recollides en el llibre de Pascual Tirado, va rebre 5 nominacions als Premis Goya.

En l'any 2014, Pasqual Mas publica Tombatossals segle XXI, una obra de crítica ficció en la qual s'analisa la realitat social a partir dels personages de José Pascual Tirado.

En l'any 2016, Pablo Almiñana Bas estrena una obra musical, del gènero poema simfònic, cridada Tombatossals. Esta obra va ser un encàrrec de la Diputació de Castelló per al 39 certamen de bandes de música de la província de Castelló.

Mitologia

La novela de Josep Pasqual Tirado està considerada com la mitologia castellonenca. És la seua millor aportació, està considerada com l'obra valenciana narrativa més perfeccionada de les primeres quatre décades del sigle XX. Incorporada a la cultura popular i tradicional, el seu caràcter mitològic la situa en un lloc molt especial dins de la lliteratura valenciana, ya que intentant justificar míticament el poble de Castelló de la Plana, transcendix de si mateixa, carregada d'una capacitat simbòlica inagotable. Aixina que, les aventures del jagant Tombatossals en la cort del rei Barbut i en la conquista de les Illes Columbretes es mostren al mateix temps com a mit, símbol i senyal.

La compositora Matilde Salvador va compondre en l'any 1943 l'òpera La filla del rei Barbut, basada en l'obra de Pasqual Tirado, Tombatossals.

Personages

  • Tombatossals
  • Bufanúvols
  • Arrancapins
  • Tragapinyols
  • Cagueme
  • Rei Barbut

Escultura

L'any 2003 s'inaugurà, en l'Avinguda del Lledó de la ciutat de Castelló, una escultura de ferro dedicada a Tombatossals, obra de l'escultor Melchor Zapata. L'escultura pesa 20 tonellades i té una altura de 20 metros i està feta en plaques de ferro.

Vore també

Enllaços externs