Diferència entre les revisions de "Torrebaixa"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
Llínea 49: Llínea 49:
  
 
==Gastronomia==
 
==Gastronomia==
 
+
Conta en una rica i variada gastronomia típica entre la que cal destacar les tradicionals farinetes de paniç ([[dacsa]]), [[blat]] o mixtes, l'[[empedrat]], l'olla de poble, les molles de [[pa]], els torrats de corder i [[embotit|embotits]] de porc i una gran varietat de pastes i dolços ([[Magdalena (gastronomia)|magdalenes]], [[Rollets|rollets d'anís]], pa dormit...).
  
 
==Enllaços externs==
 
==Enllaços externs==

Última revisió del 21:38 14 ago 2019

Torrebaixa (en castellà Torrebaja o Torre Baja) és un municipi de la província de Valéncia, Comunitat Valenciana, Espanya, pertanyent a la comarca de El Racó d'Ademús.

Geografia[editar]

El terme municipal de Torrebaixa -d'apenes 4,7 km²- és troba situat en la zona centre-nort de la comarca d'El Racó d'Ademús. La seua altitut mija és de mes de 700 metros sobre el nivell de la mar i la seua orografia és relativament poc accidentada, degut al seu chicotet terme i a que és troba en el vall del Túria; encara que està rodejada d'altes montanyes, especialment per el est, llimitant el seu alt horisó les estrebacions de Javalambre i la Serra de Tortajada, en los Algezares i los Molares (1.077m.) com cims màxims, encara que ya fora del seu terme.

És troba confinat el seu territori entre el d'Ademús (que li rodeja pel nordest i sur) i el de Castielfabit (que li rodeja pel nort i oest).

El seu clima és continental mediterràneu: en estius curts i calorosos, deliciosos autumnes, llarcs hiverns -suavisats per el microclima de l'amé vall del Túria- i curtes i fresques primaveres.

La població de Torrebaixa -en apenes mig miler d'habitants- és troba situada al peu d'un humil pujol argilós, abocada a la confluència del Túria en l'Ebrón, el seu principal afluent en la zona, que li rendix les seues aigües en la partida de Las Ajuntas pel seu marge dret.

La CN-420 travessa el seu caixco urbà, a l'altura del punt quilomètric 509, mentres que la N-330 -en el seu nou traçat alternatiu des de Manzaneruela (Conca) fins Torrebaixa-, passa front a la localitat, per la rostària dels monts que conformen la ribera esquerra del Túria.

L'agricultura , que fon la principal font d'ingressos -des de temps històrics i fins temps recents-, és troba actualment en franca recessió: té una bella horta de regadiu i una complexa ret de séquies, pero les seues terres estan improductives en un ampli percentage del seu terme, a l'espera d'orientar la seua producció fins algun cultiu específic que siga apropiat al clima i condicions generals de la zona.

La ganaderia és escassa: repartint-se entre dos famílies els pastors, compatibilisant-lo en atres faenes agrícoles.

Barris i pedanies[editar]

Localitats llimítrofes[editar]

El terme municipal de Torrebaixaa llimita en el de Ademús, al norest i sur, i pel nort i oest en Castielfabit, abdós de la província de Valéncia.

Història[editar]

Administració[editar]

Demografia[editar]

Evolució demogràfica
1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2005 2018
464 483 485 457 450 447 452 470 478 397

Economia[editar]

Monuments[editar]

Monuments religiosos[editar]

Monuments civils[editar]

Festes locals[editar]

Gastronomia[editar]

Conta en una rica i variada gastronomia típica entre la que cal destacar les tradicionals farinetes de paniç (dacsa), blat o mixtes, l'empedrat, l'olla de poble, les molles de pa, els torrats de corder i embotits de porc i una gran varietat de pastes i dolços (magdalenes, rollets d'anís, pa dormit...).

Enllaços externs[editar]


Municipis de El Racó d'Ademús
Ademús    Cases Altes    Cases Baixes    Castielfabit    La Pobla de Sant Miquel    Torrebaixa    Vallanca