L'Enciclopèdia

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Logo de la Uiquipèdia

Uiquipèdia és una enciclopèdia de contingut lliure en valencià escrita colaborativament des d'Internet per voluntaris, usant un programa lliure wiki nomenat MediaWiki. Visiteu la seua pàgina web per a obtindre mes informació (en anglés).

Uiquipèdia te el seu orige en la paraula "Wikipedia" en anglés, que a la volta prové del hawayà wikiwiki, que vol dir ràpit, i pèdia, que prové del grec clàssic παίδεια (paideia), educació.

Uiquipèdia fon creada el 2 de decembre de 2007 i es l'única enciclopèdia en valencià que existix en Internet.

Uiquipèdia té com a objectiu crear una gran enciclopèdia lliure en valencià i difondre la llengua valenciana a través d'Internet. Este proyecte pretén fer una enciclopèdia electrònica en valencià de contingut lliure i oberta a tots. La major part dels continguts poden ser millorats per qualsevol persona que accedixca a l'Enciclopèdia.

Tots els artículs d'esta enciclopèdia són artículs copyleft, d'esta manera pots copiar-los en les mateixes condicions, indicades en la pàgina de la llicència Creative Commons (compatible en la llicència GNU FLD). Esta llicència és totalment compatible en els artículs d'atres uiquipèdies internacionals, per lo tant, pots traduir els artículs d'estes wikis per a ampliar la Uiquipèdia en valencià.

En la vostra ajuda i colaboració cada volta Uiquipédia en valencià tindrà molts mes artículs i informació. Cada dia, molts colaboradors fan decenes d'edicions i creen artículs nous en Uiquipèdia.

Història

Naiximent de Uiquipèdia

Uiquipèdia fon creada el 2 de decembre de 2007 i es l'única enciclopèdia en valencià que existix en Internet.

 • El primer usuari registrat en la Uiquipedia fon provablement SSurfer.
 • Els primers usuaris actius que editaren els primers artículs foren Mixalberto i SSurfer.

U dels portals mes visitats en llengua valenciana

Estadístiques publiques d'Alexa.com sobre Uiquipèdia en valencià el dia 7-Abril-2010.
 • Uiquipèdia en valencià rep una mija de 500 visitants diferents al dia.

1.000.000 de visites

En febrer de 2010 Uiquipèdia en valencià superà el milló de visites al seu portal des de la seua creació. Una sifra que confirma l'acceptació i l'ampla audiència de Uiquipèdia en llengua valenciana.

3 millons de visites

A lo llarc de l'any 2012 Uiquipèdia en valencià superà àmpliament els tres millons de visites al seu portal des de la seua creació.

5 millons de visites

A lo llarc de l'any 2013 Uiquipèdia en valencià superà àmpliament els cinc millons de visites al seu portal des de la seua creació.

10 millons de visites

En el mes de març de 2015 Uiquipèdia en valencià superà els deu millons de visites al seu portal des de la seua creació. Una sifra que confirma l'ampla audiència de Uiquipèdia en valencià.

Evolució

Archiu de la Portada de Uiquipèdia en valencià del dia 29-Octubre-2009.
 • El proyecte ha anat canviant a mida que s'ha millorat i actualisat i han aparegut mes usuaris i colaboradors que han permés dotar-ho de mes continguts.
 • L'evolució actual de Uiquipèdia en valencià és la següent:

Contingut actual

 • Actualment Uiquipèdia en valencià té:
  • 12 863 artículs.
  • 29 444 pàgines totals.
  • 123 540 edicions.
  • 3627 imàgens.
  • 756 usuaris registrats.
  • 16 administradors.
 • Per a consultar els canvis que ha tingut Uiquipèdia en valencià a lo llarc dels anys fins a hui, consulta l'Actualitat i les Estadístiques de Uiquipèdia.

Uiquipèdia en Versió per a mòvils

Portada de la Versió per a mòvils de Uiquipedia en el seu llançament el 10 de febrer de 2015.
 • Uiquipèdia en valencià llançà el 10 de febrer de 2015 la seua Versió per a dispositius mòvils que millora la navegació en mòvils i tablets i permet la consulta fàcil i ràpida des de teléfons mòvils.
 • Actualment el 25% dels accesos a Uiquipèdia es realisen per mig de dispositius mòvils i es preveu que continue aumentant el percentage.

Proyectes dins de Uiquipèdia

Ademés de Uiquipèdia existixen dos proyectes germans més que son:

 • Uiquilliteratura: Té com a objectiu afegir llibres de lliteratura (valenciana, espanyola i universal) en valencià.
 • Uiquillibres: Té com a objectiu crear manuals de text per a tots el cursos, d'acort en el sistema educatiu valencià.

Uiquipèdia en les Rets Socials

Uiquipèdia en llengua valenciana també està present en Facebook, Twitter i Instagram. Si ho desiges, pots punchar en els següents enllaços i unir-te a les rets socials de Uiquipèdia en valencià:

Uiquipèdia en els mijos de comunicació

Resum de les noticies sobre Uiquipèdia en valencià en els mijos de comunicació i portals d'internet.

Activitats de Uiquipèdia

Responsabilitat

 • El proyecte Uiquipèdia no és en absolut un proyecte d'ideologia partidista, sino un proyecte totalment imparcial i escrit íntegrament en Valencià.
 • Si trobes alguna mostra d'ideologia partidista en alguna de les pàgines especials, per favor denúncia-ho als administradors i ho retiraran lo més ràpit que els siga possible.

Manual d'estil

 • També pots consultar el Manual d'estil de Uiquipèdia per tal d'editar i escriure els teus artículs correctament.
 • Uiquipèdia en valencià permet l'us de qualsevol de les normatives per a la llengua valenciana que seguixen els criteris de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, ya siga segons la reforma normativa feta per la RACV el 1 de juliol de 2003 o en les Normes d'El Puig anteriors a dita reforma. El criteri que se sol utilisar és el de mantindre en tot un artícul el mateix criteri ortogràfic.
 • A banda, en els artículs referents a llocs, cultura, elements característics, etc, d'una comarca o població concreta, es pot utilisar el dialecte local del valencià, sempre que es respecte la normativa ortogràfica de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, conegudes com a Normes d'El Puig.

Vore també