Diferència entre les revisions de "V"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
m (Text reemplaça - ' mitan de ' a ' mitan ')
 
Llínea 1: Llínea 1:
 
La '''V''', '''v''' en minúscula, és la vigèsima segona [[lletra]] de l'[[alfabet valencià]] i dècima sèptima de les [[consonant]]s. El seu nom és '''ve''' o '''ve baixa''' (per a distinguir-la de la [[B|be alta]]).
 
La '''V''', '''v''' en minúscula, és la vigèsima segona [[lletra]] de l'[[alfabet valencià]] i dècima sèptima de les [[consonant]]s. El seu nom és '''ve''' o '''ve baixa''' (per a distinguir-la de la [[B|be alta]]).
  
Prové de la lletra [[u]] de l'[[alfabet llatí]]. Per això en l'[[escritura]] [[valencià|valenciana]] de l'[[edat mija]] es confonien a sovint estes dos lletres: a principi de paraula sempre s'escrivia ''v'' (vn home valent), a mitan de paraula sempre s'escrivia ''u'' (cauall) i en mayúscula sempre s'escrivia ''V'' (VNIVERS).
+
Prové de la lletra [[u]] de l'[[alfabet llatí]]. Per això en l'[[escritura]] [[valencià|valenciana]] de l'[[edat mija]] es confonien a sovint estes dos lletres: a principi de paraula sempre s'escrivia ''v'' (vn home valent), a mitan paraula sempre s'escrivia ''u'' (cauall) i en mayúscula sempre s'escrivia ''V'' (VNIVERS).
  
 
== Fonètica ==
 
== Fonètica ==

Última revisió del 21:33 21 feb 2019

La V, v en minúscula, és la vigèsima segona lletra de l'alfabet valencià i dècima sèptima de les consonants. El seu nom és ve o ve baixa (per a distinguir-la de la be alta).

Prové de la lletra u de l'alfabet llatí. Per això en l'escritura valenciana de l'edat mija es confonien a sovint estes dos lletres: a principi de paraula sempre s'escrivia v (vn home valent), a mitan paraula sempre s'escrivia u (cauall) i en mayúscula sempre s'escrivia V (VNIVERS).

Fonètica[editar]

En valencià representa el fonema fricatiu labiodental sonor [v]. En moltes zones se tendix a pronunciar esta lletra com si fora una be alta, açò és un vulgarisme nomenat betacisme inacceptable en un valencià estàndart oral, que sempre fa la diferència entre be alta i ve baixa.

Ortografia[editar]

S'escriu ve baixa[editar]

  • En inicial i interior de paraula: velocitat, cavall.
  • En les terminacions del pretèrit imperfecte d’indicatiu: -AVA, -AVES, -AVA, -ÀVEM, -ÀVEU, -AVEN, de tots els verps acabats en –AR.
  • Mai en posició final de paraula encara que en derivar s’escriga V: serf, no serv, pero servir.

Vore també[editar]