Vegetació

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca


La vegetació és la cobertura de plantes (flora) salvages o cultivades que creixen espontàneament sobre una superfície de sol o en un mig aquàtic. Parlem també d'una coberta vegetal. La seua distribució en la Terra depén dels factors climàtics i dels sols. Té tanta importància que inclusivament s'aplega a donar nomenclatura als climes segons el tipo de vegetació que creix en la zona on ells imperen. Per això es parla d'un clima de selva, d'un clima de sabana, d'un clima de taiga, etc.

«Vegetació» és un terme general, sense referència específica a un tàxon particular, formes de vida, estructura, extensió o atres característiques botànica o geogràfica específiques. És més ampli que «flora» que es referix exclusivament a la composició d'espècies. Potser el sinònim més propenc és la comunitat de plantes, pero la vegetació, pugues i sol fer referència a una gama d'escales espacials més àmplies que flora (incloent les escales tan grans com la global). Aixina, el terme vegetació comprén des de boscs de sequoyes primitius, a manglars costers, corfa desèrtica, herbes salvages fins a camps de blat o jardins i herbes.

La vegetació, junt als fongos, en els quals s'associa, eixercita un paper superior de producció i de protecció dels sols i del humus, el cicle del carbono i de la producció de oxigen. Certes plantes poden ser bioindicadores.