Edició de «Castell de Fadrell»

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:Lamagdalenacastellón.JPG|thumb|Castell de Fadrell]]
+
El '''Castell de Fadrell''', també conegut com a Castell Vell, Castell de la Magdalena, o dels Moros, es un castell situat en el terme municipal de [[Castelló de la Plana]]. Es tracta d'un castell d'orige musulmà construït entre els sigles XI i XIII. En l'actualitat està en ruïnes encara que n'hi han restes dels quatre recints.
El '''Castell de Fadrell''', també conegut com a '''Castell Vell''', '''Castell de la Magdalena''', o dels Moros, és un castell situat en el terme municipal de [[Castelló de la Plana]]. Es tracta d'un castell d'orige musulmà construït entre els sigles [[sigle XI|XI]] i [[sigle XIII|XIII]]. En l'actualitat està en ruïnes encara que n'hi han restos dels quatre recints.
 
  
 
== Descripció ==
 
== Descripció ==
  
El castell de Fadrell és una fortalea militar d'orige musulmà, que està ubicat en el tossal de la Magdalena, junt als imponents relleus de la serra del [[Desert de les Palmes]], al nort del municipi de Castelló de la Plana, en la comarca de la [[Plana Alta]]. Situat a a soles 7 quilómetros de la ciutat de Castelló. Sobre este cim i rodejat de muralles històriques, es pot apreciar visualment tota la Plana.
+
El castell de Fadrell és una fortalea militar d'orige musulmà, que està ubicat en el tossal de la Magdalena, al nort del municipi de Castelló de la Plana, en la comarca de la [[Plana Alta]]. Situat a només 7 quilómetros de la ciutat de Castelló. Sobre este cim i rodejat de muralles històriques, es pot apreciar visualment tota la Plana.
  
El castell, de forma irregular, disponia de quatre recints que s'adapten al terreny de manera escalonada. En el recint superior es localisa l'alcassaba en tres torres semicirculars, conservant-se també restants de muralles i aljups. El recint intermig, albacara, que conté a l'anterior, conta en atres tres torres i en ell se situa l'[[Ermita de la Magdalena (Castelló de la Plana)|Ermita de la Magdalena]].
+
El castell, de forma irregular, disponia de quatre recints que s'adapten al terreny de manera escalonada. En el recint superior es localisa l'alcassaba en tres torres semicirculars, conservant-se també restants de muralles i aljups. El recint intermig, albacara, que conté a l'anterior, conta en atres tres torres i en ell se situa l'[[Ermita de la Magdalena]].
  
Primer recint: Al qual se li nomena Alcassaba o recint fortificat, de forma poligonal, composta per: Torre de l'Homenage. Torre tipo gaveta, adossada a la muralla. Torre del Noroest, destacada per les seues sageteres. Torre del Surest i Torre del Surest, que estan totalment en ruïnes. Mentres que la Torre Barbacana del Noroest assegurava l'entrada al lloc, en sageteres.
+
== El nom de Fadrell ==
  
Segon recint: Va ser l'Albacara (lloc de criat de vaques) regularment gran, està composta per: La torre Barbacana, que és el campanar de l'Ermita de la Magdalena, en estructura cilíndrica i pinyonat. L'Ermita de Santa Magdalena, construïda sobre l'aljup del Castell, excavada en roca, les posades de la qual han segut desenrollats en distintes époques, la capella i estable en el [[sigle XV]], la cuina i l'aljup en el [[sigle XVII]] i des del [[sigle XVIII|XVIII]] permaneix en el seu estat actual. La Muralla de l'Oest, el llenç millor conservat del castell.
+
El nom de ''Fadrell'', ve del nom que se'ls donava a les menudes comunitats rurals musulmanes en forma d'alquerías repartides a lo llarc de la comarca.
 
 
Tercer recint: A on destaca la Gran torre de tapiador, que s'ubica en la part Noroest.
 
 
 
Quart recint: Que està compost per les muralles exteriors del Castell, per a la fabricació del qual destaque la tècnica de tapiador.
 
  
 
== Història ==
 
== Història ==
  
Els seus orígens se troben entre el [[sigle X]] i el [[sigle XI]]. Fon ocupat pel [[El Sit|Sit]] i pel rei aragonés [[Pere I]], despuix va ser somés pels almoràvits. A mijans de l'any [[1172]] les terres de Fadrell varen ser tributàries d'[[Alfons II]] d'Aragó qui, en posterioritat, li les va entregar al bisbe de [[Tortosa]]. El Castell de Fadrell va ser reconquistat en l'any [[1233]] per [[Jaume I]].
+
Els seus orígens no tan clars daten del sigle X o XI, provablement tributari del no menys conegut [[El Sit]], despuix va ser somés pels almoràvits i més tart va ser reconquistat en 1233 per Jaume I.
 
 
L'actual ciutat de Castelló té el seu orige en este antic emplaçament musulmà, el qual, una volta conquistat per Jaume I i perduda la seua importància estratègica militar, sería abandonat, en preferir els seus moradors, la riquea i comoditat de la fértil plana que s'estenia als seus peus. En l'any [[1252]] se fundà la nova ciutat de Castelló de la Plana, que prosperà ràpidament.
 
 
 
== El nom de Fadrell ==
 
 
 
El nom de ''Fadrell'', ve del nom que se'ls donava a les chicotetes comunitats rurals musulmanes en forma d'[[alqueria|alqueries]] repartides a lo llarc de la comarca.
 
 
 
== Protecció ==
 
 
 
El Castell de Fadrell està baix la protecció de la Declaració genèrica del Decret del 22 d'abril de [[1949]], i la Llei 16/1985 sobre el Patrimoni Històric Espanyol.
 
  
 
== Vore també ==
 
== Vore també ==
  
* [[Ermita de la Magdalena (Castelló de la Plana)|Ermita de la Magdalena]]
+
* [[Ermita de la Magdalena]]
 
* [[Privilegi de Trasllat]]
 
* [[Privilegi de Trasllat]]
 
* [[Romeria de les Canyes]]
 
* [[Romeria de les Canyes]]
 
* [[Festes de la Magdalena]]
 
* [[Festes de la Magdalena]]
* [[Desert de les Palmes]]
 
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
{{Commonscat|Castell de Fadrell}}
 
  
*[https://es.wikipedia.org/wiki/Castillo_de_Fadrell Artícul en Wikipedia en castellà]
+
*[https://es.wikipedia.org/wiki/Castillo_de_Fadrell Wikipedia]
 
*[http://castellonweb.net/el-castillo-moro-de-fadrell-en-castellon/ El Castillo Moro de Fadrell]
 
*[http://castellonweb.net/el-castillo-moro-de-fadrell-en-castellon/ El Castillo Moro de Fadrell]
*[http://castellondiario.com/not/63534/los-trabajos-de-restauracion-del-castell-vell-descubren-importantes-restos-de-estancias-en-la-albacara-del-recinto/ Los trabajos de restauración del Castell Vell descubren importantes restos de estancias en la albacara del recinto - Castellón Diario]
 
  
[[Categoria:Arquitectura valenciana]]
+
[[Categoria:Castells]]
 
[[Categoria:Monuments del Regne de Valéncia]]
 
[[Categoria:Monuments del Regne de Valéncia]]
 
[[Categoria:Castells de la Comunitat Valenciana]]
 
[[Categoria:Castells de la Comunitat Valenciana]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilla usada en esta pàgina: