Edició de «Codonyer»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:Jardín de la Casita del Príncipe (El Escorial) 07.JPG|thumb|350 px|Codonyer]]
+
[[File:Jardín de la Casita del Príncipe (El Escorial) 07.JPG|thumb|200px|Codonyer]]
  
El '''codonyer''' (derivat de codony), en [[castellà]], ''membrillo'' o ''membrillero'', és un arbre de la família de les rosàcees Cydonia vulgaris Pers, que aplega fins a quatre metros d'alçària, en fulles casi redones, flors de color rosa, el seu fruit és el [[Codony|codony]], nomenat també a voltes com a codonyer.
+
El '''codonyer''' (derivat de codony), en [[castellà]], ''membrillo'' o ''membrillero'', és un arbre de la família de les rosàcees Cydonia vulgaris Pers, que aplega fins a quatre metros d'alçària, en fulles casi redones, flors de color rosa, el seu fruit és el [[Codony|codony]].  
 
 
==Descripció==
 
 
 
És un arbre de tamany entre chicotet i mijà, originari de la regió del Caucas, en el suroest càlit d'[[Àsia]] ([[Iran]], [[Turquia]]). És un arbre frutal emparentat en la pomera i el peral. El seu frut és de color groc-dorat lluent quan està madur, de 7 a 12 cm de llarc i de 6 a 9 cm d'ample; la seua polpa és dura i molt aromàtica. Els fruts inmadurs són verts, en una densa pilositat de color gris clar, que va perdent abans de madurar. Els seus fulls estan disposts de forma alterna; són simples, de 6 a 11 cm de llarc, en una superfície densament poblada de fins pèls blancs. Les flors, que sorgixen en la primavera despuix dels fulls, són blanques o roses, en cinc pétals.
 
 
 
==Història==
 
 
 
Segons Corominas, en el seu Diccionari crític etimològic de la [[llengua castellana]], el terme "codonyer" procedix del [[grec]] μελίμηλον que significa, lliteralment, '[[poma]] de [[mel]]'.
 
 
 
Entre els antics grecs, s'oferia codonyer en les bodes, un rito que va aplegar d'Orient en el cult a *Afrodita i va permanéixer sagrat. *Plutarco relata que les nóvies gregues mossegaven un codony per a *perfumar el seu [[bes]] abans d'entrar en la cambra nupcial "a fi de que el primer bes no fora desagradable". Era un codonyer el premi que Paris va concedir a Afrodita. El millor tipo de codonyer venia de la regió de Cidonia, en la costa noroest de Creta, fruita coneguda pels grecs com "Mela kudonia" o "poma de Cidonia", d'a on prové també el seu nom científic.
 
 
 
Els romans també usaven codonyers; el llibre de cuina romà d'Apicio proporciona receptes per a guisar el codony en mel. [[Plini el Vell]] va mencionar una varietat, el codonyer de Mulvian, que podia menjar-se cru.
 
 
 
En diverses parts d'[[Europa]], el codonyer és comunament cultivat en les àrees centrals i del sur, a on els [[estiu|estius]] són lo suficientment càlits com per a que la maduració siga bona. No són cultivats en grans cantitats; generalment solament un o dos arbres de codonyer són cultivats en un hort junt en pomeres i atres arbres frutals.
 
 
 
El codonyer és mencionat per primera volta en un text [[anglés]] a finals del [[sigle XIII]], encara que el clima en [[Anglaterra]] no és molt adequat per la falta de calor de l'estiu, que impedix que la fruita madure totalment. També varen ser portats al [[Amèrica|Nou Món]], pero són rars en [[Amèrica del Nort]] per la seua susceptibilitat al tizó de fòc o fòc bacterià, una malaltia causada per la bactèria Erwinia amylovora.
 
 
 
Es cultiva àmpliament en [[Argentina]], [[Uruguai]], els [[Balcans]], [[Espanya]] i la conca del [[Mediterràneu]]. Casi tot el codonyer dels mercats nortamericans prové d'Argentina[cita requerida].
 
 
 
Actualment el codonyer també és molt utilisat com a arbre ornamental.
 
 
 
== Propietats ==
 
 
 
S'usen els fruts i també les llavors.
 
 
 
Principis actius: conté tanins (especialment abundants en les llavors: 20%), pectina, vitamina A i vitamina B.7​
 
 
 
Indicacions: usat com protector de les mucoses, antidiarreic i diürètic. Indicat per a gastritis, úlceres gastroduodenals, síndrome de l'intestí irritable, diarrees, refredats, faringitis, bronquitis. Per via externa s'usa popularment en casos de fissures anals, clavills dels sens, prunyons, hemorroides i escaldadures.
 
 
Les llavors són astringents. Com atres llavors de plantes de la família Rosaceae, lliberen cianur en ser metabolisades en l'intestí prim, per lo tant, pot causar nàusees i reaccions similars a un malestar estomacal, pero es necessita una cantitat significativa per a produir un lleu enverinament.
 
 
 
== Usos ==
 
 
 
El codonyer és massa dur, astringent i agre per lo que no és usual menjar-ho cru, a menys que siga escorchat (preparant-ho de modo que el [[sucre]] cristalise). S'usa per a fer [[melada]], compota i púdin, o pot pelar-se per a posteriorment torrar-ho. El seu fort aroma fa que siga un complement per a afegir en chicotetes cantitats al pastiç de poma i a la melada, per a potenciar el sabor. Es pot també produir [[vi]] de fruita del [[suc]], una especialitat en països com [[Alemanya]] i [[Polònia]].
 
 
 
En Espanya, hi ha regions de l'archipèlec canari a on se suavisa el seu sabor sumergint-ho prèviament en aigua de mar, de modo que este resulte més apte al paladar; també és popular en tota Espanya còure el codonyer en sucre a parts iguals, resultant la tradicional "carn de codonyer". Este - també nomenat dolç de codonyer - es consumix a sovint en [[Anou|anous]] o acompanyat de [[formage de Burgos]].
 
 
 
En [[Mèxic]] existixen llocs a on es menja cru preparat en sal, chile i llima. També és consumit cuinat en sucre fins a fer una pasta que se li coneix com cajeta o nugue de codonyer, moltes voltes consumit en formage.
 
 
 
En Chile, ademés de ser consumit com a melada (dolça de codonyer), es consumix cru, per ad açò prèviament es colpeja be la fruita (codonyer machucat), en lo que se li lleva el seu sabor i es torna més dolç. També se solen menjar en una miqueta de sal.
 
 
 
En Costa Rica el codonyer es cultiva i utilisa principalment a l'est de la Vall Central, a on és un ingredient freqüent per a dolços, conserves i melades des de l'época colonial.5
 
 
 
En Argentina i Uruguai el dolç de codonyer és de primera importància en la rebosteria tradicional, utilisant-se coques o darreries com a [[formage]] en codonyer, típic en la regió nort de l'Argentina.
 
 
 
En [[França]] solen colocar-se els fruts dins de les gavetes i entre la roba per a perfumar-les en la seua potent fragància.
 
  
 
== Vore també ==
 
== Vore també ==
Llínea 55: Llínea 9:
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
{{commonscat|Cydonia oblonga}}
+
 
{{Wikispecies|Cydonia oblonga}}
+
* [https://diccionari.llenguavalenciana.com/entries/search?t=Codonyer Codonyer - [[Diccionari General de la Llengua Valenciana]] - [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] (RACV)]
{{DGLV|Codonyer}}
 
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Cydonia_oblonga Codonyer en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Cydonia_oblonga Codonyer en Wikipedia]
  

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: