Edició de «Edat Antiga»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
 
{{Història}}
 
{{Història}}
L''''edat antiga''' o '''antiguetat''' és el periodo de l'[[història]] entre el naiximent de l'[[escritura]] i la caiguda de l'[[imperi Romà]] en l'any [[476]], que marca l'inici de l'[[edat mija]]. És, per tant, el primer periodo pròpiament històric. El desenroll varia moltíssim en funció de la regió estudiada, pero a grans trets es pot caracterisar com l'época de l'especialisació social, del naiximent de la majoria de ciències i arts actuals i d'una enorme expansió demogràfica que va portar a crear grans [[imperi]]s. No cal oblidar que en les mateixes dates un poble pot viure encara en la prehistòria (o protohistòria) i un atre haver evolucionat molt. El règim polític més abundant és la [[monarquia]]. Sorgix el [[comerç]] com a tal, en l'aparició de la [[moneda]] i de les grans rutes d'intercanvi.
+
L''''edat antiga''' o '''antiguetat''' és el periodo de l'[[història]] entre el naiximent de l'[[escritura]] i la caiguda de l'[[imperi Romà]] el [[476]], que marca l'inici de l'[[edat mija]]. És, per tant, el primer periodo pròpiament històric. El desenroll varia moltíssim en funció de la regió estudiada, pero a grans trets es pot caracterisar com l'época de l'especialisació social, del naiximent de la majoria de ciències i arts actuals i d'una enorme expansió demogràfica que va portar a crear grans [[imperi]]s. No cal oblidar que en les mateixes dates un poble pot viure encara a la prehistòria (o protohistòria) i un atre haver evolucionat molt. El règim polític més abundant és la [[monarquia]]. Sorgix el [[comerç]] com a tal, en l'aparició de la [[moneda]] i de les grans rutes d'intercanvi.
  
 
L'Edat antiga conté dos époques:
 
L'Edat antiga conté dos époques:
Llínea 6: Llínea 6:
 
# [[Antiguetat Clàssica]], en el predomini de l'[[Antiga Grècia]] i [[Imperi Romà|Roma]].  
 
# [[Antiguetat Clàssica]], en el predomini de l'[[Antiga Grècia]] i [[Imperi Romà|Roma]].  
  
L'edat antiga és l'época històrica que coincidix en el sorgiment i desenroll de les primeres [[Civilisació|civilisacions]] o '''civilisacions antigues'''. El concepte més tradicional d''''història antiga''' és el de la invenció de l'escritura, que convencionalment la [[historiografia]] ha considerat la fita que permet marcar el final de la [[Prehistòria]] i el començament de la [[Història]], donada la primacia que otorga a les fonts escrites davant la cultura material, que estudia en el seu propi [[metodologia|método]] l'[[arqueologia]]. Atres orientacions procuren atendre el sistema social o el nivell tècnic.  
+
L'edat antiga és l'época històrica que coincidix en el sorgiment i desenroll de les primeres [[Civilisació|civilisacions]] o '''civilisacions antigues'''. El concepte més tradicional d''''història antiga''' és el de la invenció de l'escritura, que convencionalment la [[historiografia]] ha considerat la fita que permet marcar el final de la [[Prehistòria]] i el començament de la [[Història]], donada la primacia que otorga a les fonts escrites davant la cultura material, que estudia en el seu propi [[metodologia|mètodo]] l'[[arqueologia]]. Atres orientacions procuren atendre el sistema social o el nivell tècnic. Recentment, els estudis de genètica de poblacions basats en diferents tècniques d'anàlisis comparativa d'[[ADN]] i els estudis d'[[antropologia llingüística]] estan arribant a reconstruir d'una manera cada vegada més precisa les [[migracions]] antigues i la seua herència en les poblacions actuals. <ref> Un dels principals autors és [[Luigi Luca Cavalli-Sforza]]. La divulgació de les conclusions de cada un dels estudis sol donar problemes, en presentar-se en titulars periodístics sensacionalistes: [http://www.elpais.com/articulo/futuro/patria/lleva/genes/elpepusocfut/20081126elpepifut_3/Tes «La pàtria es porta en els gens. Un grup d'investigadors descobrix la sorprenent coincidència del mapa de mutacions i el geogràfic d'Europa»], ''El País'', 26/11/2008; abusos contra els que solen advertir els propis genetistes: «No hi ha races. Des del punt de vista de la genètica, només veem gradients geogràfics »([[Lluís Quintana-Murci]], de l'[[Institut Pasteur]] de París, citat per Gary Stix« Penjades d'un passat lluntà», a ''Investigació i Ciència'', setembre 2008, ISSN 0210136X pg. 19). </ref>
 
 
Recentment, els estudis de genètica de poblacions basats en diferents tècniques d'anàlisis comparativa d'[[ADN]] i els estudis d'[[antropologia llingüística]] estan arribant a reconstruir d'una manera cada volta més precisa les [[migracions]] antigues i la seua herència en les poblacions actuals. <ref> Un dels principals autors és [[Luigi Luca Cavalli-Sforza]]. La divulgació de les conclusions de cada un dels estudis sol donar problemes, en presentar-se en titulars periodístics sensacionalistes: [http://www.elpais.com/articulo/futuro/patria/lleva/genes/elpepusocfut/20081126elpepifut_3/Tes «La pàtria es porta en els gens. Un grup d'investigadors descobrix la sorprenent coincidència del mapa de mutacions i el geogràfic d'Europa»], ''El País'', 26/11/2008; abusos contra els que solen advertir els propis genetistes: «No hi ha races. Des del punt de vista de la genètica, a soles veem gradients geogràfics »([[Lluís Quintana-Murci]], de l'[[Institut Pasteur]] de París, citat per Gary Stix« Penjades d'un passat lluntà», a ''Investigació i Ciència'', setembre 2008, ISSN 0210136X pg. 19). </ref>
 
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilla usada en esta pàgina: