Edició de «Europa central»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:Central Europe (proposal 2).PNG|thumb|250px|Europa central]]
+
'''Europa central''' és la regió que, com el seu nom indica, engloba a les nacions que es troben en la part central de [[Europa]]. No hi ha un acort unànim sobre quins territoris formen esta regió. Esta situació es deu a les diferents consideracions de caràcter històric (més que geogràfic). Cal mencionar que Europa central ha vixcut molts canvis, sent un dels escenaris d'importants moviments polítics com la [[Primera Guerra Mundial]] i la [[Segona Guerra Mundial]], els quals van portar com a conseqüència canvis en l'estructura política.
  
'''Europa central''' és la regió que, com el seu nom indica, engloba a les nacions que es troben en la part central de [[Europa]]. No hi ha un acort unànim sobre quins territoris formen esta regió. Esta situació es deu a les diferents consideracions de caràcter històric (més que geogràfic). Cal mencionar que Europa central ha vixcut molts canvis, sent un dels escenaris d'importants moviments polítics com la [[Primera Guerra Mundial]] i la [[Segona Guerra Mundial]], els quals varen portar com a conseqüència canvis en l'estructura política.  
+
== Entre els Alps i els Balcans ==
 +
Les fronteres entre l'Europa central i els seus veïns estan fortament delimitades per barreres naturals de Nort a Sur: d'esta manera es té des de [[Europa del nort]] (o [[Escandinàvia]]) fins al [[Mar Bàltic]] i la [[Península Itàlica]] (o [[Itàlia]]) per mig dels [[Alps]]. Les fronteres des de la [[Europa occidental]] i la [[Europa oriental]] són més confuses i per esta raó hi ha tanta mescla de cultures a lo llarc d'este eix, a causa de la facilitat que suponia viajar per les rutes este enfront de les més complexes Nort-Sur.
  
== Entre els Alps i els Balcans ==
 
Les fronteres entre Europa central i els seus veïns estan fortament delimitades per barreres naturals de Nort a Sur: d'esta manera es té des de [[Europa del nort]] (o [[Escandinàvia]]) fins al [[Mar Bàltic]] i la [[Península Itàlica]] (o [[Itàlia]]) per mig dels [[Alps]]. Les fronteres des de la [[Europa occidental]] i la [[Europa oriental]] són més confuses i per esta raó hi ha tanta mescla de cultures a lo llarc d'este eix, a causa de la facilitat que suponia viajar per les rutes este enfront de les més complexes nort-sur.
 
  
Algunes enciclopèdies com l'[[Encyclopædia Britannica]], o la [[Columbia Encyclopedia]], aixina com el [[CIA World Factbook]] acunyen el terme ''Europa central'' com el conjunt de països:
+
Algunes Enciclopèdies com la [[Encyclopædia Britannica]], o la [[Columbia Encyclopedia]], aixina com el [[CIA World Factbook]] acunyen el terme ''Europa central'' com el conjunt de països:
  
En un artícul sobre [[Europa]] en l'[[Enciclopèdia Catòlica|Enciclopèdia Catòlica de 1913]] apareix [[Alemanya]] (que estén les seues fronteres fins als Balcans) pero no [[Suïssa]] en els mapes d'Europa central, Liechtenstein no es menciona.
+
En un artícul sobre [[Europa]] en la [[Enciclopèdia Catòlica|Enciclopèdia Catòlica de 1913]] apareix [[Alemanya]] (que estén les seues fronteres fins als Balcans) pero no [[Suïssa]] en els mapes d'Europa central, Liechtenstein no es menciona.
  
La noció de ''Països Alpins'' estenent-se fins a la [[mar Bàltics]] i la [[mar del Nort]] és dubtosa<!--, debut a la facilitat en la delimitació d'estes fronteres naturals-->. Mentres que Alemanya s'ha considerat sens dubte un país d'Europa central, tant pels alemans com per atres nacions, durant els sigles [[sigle XIX|XIX]] i [[sigle XX|XX]] s'ha forjat una identitat pròpia que els ubica al ''Nort dels Alps'' en conte de ''en els Alps''. Aixina i tot, [[Bavera]], la part més alpina dels estats alemans és la que més població té en els [[Alps]].
+
La noció de ''Països Alpins'' estenent-se fins al [[Mar Bàltic]] i el [[mar del Nort]] és dubtosa<!--, debut a la facilitat en la delimitació d'estes fronteres naturals-->. Mentres que Alemanya s'ha considerat sens dubte un país d'Europa central, tant pels alemans com per atres nacions, durant els sigles [[sigle XIX|XIX]] i [[sigle XX|XX]] s'ha forjat una identitat pròpia que els ubica al ''Nort dels Alps'' en conte de ''en els Alps''. Aixina i tot, [[Baviera]], la part més alpina dels estats alemans és la que més població té en els [[Alps]].
  
 
== L'Europa central històrica ==
 
== L'Europa central històrica ==
Durant l'història atres [[país|països]] han tengut la categoria de pertànyer a Europa central, alguns d'ells a causa del seu caràcter històric han pertanygut a una [[monarquia]] [[Europa|europea]] o a un [[imperi]] tal com el [[Sacre Imperi Romà Germànic]], el [[Regne d'Hongria]], la [[monarquia dels Habsburc]], la [[República de les Dos nacions]] i l'[[Imperi alemà]]. Estos són:
+
Durant l'història atres [[país]]és han tingut la categoria de pertànyer a Europa central, alguns d'ells a causa del seu caràcter històric han pertanygut a una [[monarquia]] [[Europa|europea]] o a un [[imperi]] tal com el [[Sacre Imperi Romà Germànic]], el [[Regne d'Hongria]], la [[monarquia dels Habsburc]], la [[República de les Dos nacions]] i el [[Imperi alemà|Imperi Alemà]]. Estos són:
* '''-''' [[Bielorrússia]] (parts de l'[[oest]] del país)
+
* '''-''' [[Bielorrússia]] (parts del [[oest]] del país)
 
* '''-''' [[Croàcia]]  
 
* '''-''' [[Croàcia]]  
 
* '''-''' [[Lituània]]  
 
* '''-''' [[Lituània]]  
* '''-''' [[Romania]] ([[Transilvània]], [[Bucovina]])
+
* '''-''' [[Romania]] ([[Transilvània]],[[Bucovina]])
* '''-''' [[Sèrbia]] ([[Vojvodina]])
+
* '''-''' [[Sèrvia]] ([[Vojvodina]])
* '''-''' [[Ucrània]] ([[Galícia (Europa central)|Galícia]], [[Volhynia]], [[Transcarpatia]], [[Podolia]], [[Bucovina]])
+
* '''-''' [[Ucraïna]] ([[Galícia (Europa central)|Galícia]], [[Volhynia]], [[Transcarpatia]], [[Podolia]],[[Bucovina]])
 
* '''-''' [[Itàlia]] ([[Tirol del Sur]], [[Friuli-Venezia Giulia]])
 
* '''-''' [[Itàlia]] ([[Tirol del Sur]], [[Friuli-Venezia Giulia]])
  
== Europa central despuix del [[Teló de Ferro]] ==
+
== Europa central després del [[Teló de Ferro]] ==
Posteriorment a la [[Segona Guerra Mundial]] gran part d'Europa va quedar dividida entre l'oest i este, efecte este que va neutralisar per complet l'idea d'una Europa central. Seguint la dissolució del [[Pacte de Varsòvia]] i el final de la [[Guerra freda]] va tindre un efecte d'agregació com a membres de la [[OTAN]] i de la [[Unió Europea]].
+
Després de la [[Segona Guerra Mundial]] gran part d'Europa va quedar dividida entre l'oest i este, efecte este que va neutralisar per complet l'idea d'una Europa central. Seguint la dissolució del [[Pacte de Varsòvia]] i el final de la [[Guerra freda]] va tindre un efecte d'agregació com a membres de la [[OTAN]] i de la [[Unió Europea]].
  
Durant la Guerra Freda, el terme anglés ''central Europe'' fon acunyant a poc a poc l'idea d'una formació de països en l'extrem més oriental dels països del pacte de Varsòvia (Polònia o Hongria) intentant especificar els països comunistes que estaven en el costat més [[oest]] d'Europa. Este us del terme va continuar fins al final del Pacte de Varsòvia fins que gradualment estos països varen escomençar la seua transició.
+
Durant la Guerra Freda, el terme anglés ''central Europe'' fon acunyant a poc a poc l'idea d'una formació de països en l'extrem més oriental dels països del pacte de Varsòvia (Polònia o Hongria) intentant especificar els països comunistes que estaven en el costat més [[oest]] d'Europa. Este us del terme va continuar fins al final del Pacte de Varsòvia fins que gradualment estos països van començar la seua transició.
  
 
Generalment s'exclou:
 
Generalment s'exclou:
 
* Els [[Països Bàltics]]
 
* Els [[Països Bàltics]]
* La [[Iglésia ortodoxa Russa|Rússia Ortodoxa]] i les regions [[musulmà|musulmanes]]
+
* La [[Església Ortodoxa Russa|Rússia Ortodoxa]] i les regions [[musulmà|musulmanes]]
 
* Els [[Balcans]]
 
* Els [[Balcans]]
  
 
== Vore també ==
 
== Vore també ==
* [[Casa d'Àustria]]
+
*[[Casa d'Àustria]]
* [[Sacre Imperi Romà Germànic]]
+
*[[Sacre Imperi Romà Germànic]]
* [[Imperi alemà]]
+
*[[Imperi alemà|Imperi Alemà]]
* [[Imperi austrohongarés]]
+
*[[Imperi Austrohúngaro]]
* [[Regne d'Hongria]]
+
*[[Regne d'Hongria]]
* [[República de les Dos nacions]]
+
*[[República de les Dos nacions]]
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: