Edició de «Francisco Javier Simonet»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
{{Biografia|
+
'''Francisco Javier Simonet i Baca''' ([[Màlaga]], 1 de juny de [[1829]] - [[Madrit]], 9 de juliol de [[1897]]​) fon un orientaliste, arabiste, lexicògraf i historiador espanyol.
| nom = Francisco Javier Simonet i Baca
 
| image = [[File:Fjs.jpg|230 px]]
 
| peu =
 
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]
 
| ocupació = Historiador i arabiste
 
| data_naix = [[1 de juny]] de [[1829]] 
 
| lloc_naix = [[Màlaga]], [[Espanya]]
 
| data_mort = [[9 de juliol]] de [[1897]]
 
| lloc_mort = [[Madrit]], [[Espanya]]
 
}}
 
'''Francisco Javier Simonet i Baca''' ([[Màlaga]], [[1 de juny]] de [[1829]] - [[Madrit]], [[9 de juliol]] de [[1897]]​) fon un orientaliste, arabiste, lexicògraf i historiador espanyol.
 
  
== Biografia ==
+
Catedràtic de llengua àrap en l'Universitat de Granada ([[1862]]). En l'any [[1867]] l'Acadèmia de l'Història el va premiar per la seua obra Història dels mossàraps espanyols. Formà part de la Comissió de Monuments de [[Granada]], integrada també pel seu amic Manuel Gómez-Moreno González, José i Manuel Oliver i Hurtado i Manuel de Góngora. Feu una Crestomatia aràbic-espanyola (1881) publicada en colaboració en José María Lerchundi, i destaquen especialment els seus treballs sobre els [[Mossàrap|mossàraps]] de [[Al-Àndalus]], sobretot el seu Glossari de veus ibèriques i llatines usades entre els mossàraps (1888) i la seua Història dels mossàraps d'Espanya (1897-1903).
  
Catedràtic de llengua àrap en l'Universitat de Granada ([[1862]]). En l'any [[1867]] l'[[Acadèmia de l'Història]] el va premiar per la seua obra ''Història dels mossàraps espanyols''.  
+
Simonet fon condiscípul de [[Juan Valera]] i [[Antonio Cánovas del Castillo]]. Juan Valera, al parlar sobre ell en Història i política, destacà la seua gran erudició i religiositat.
  
Formà part de la Comissió de Monuments de [[Granada]], integrada també pel seu amic Manuel Gómez-Moreno González, José i Manuel Oliver i Hurtado i Manuel de Góngora.
+
Segons el diari ''El Siglo Futuro'', l'obra magna de Simonet fon «la de reduir a pols la falsa història de Dozy sobre els àraps espanyols».  
 
 
Feu una ''Crestomatia aràbic-espanyola'' ([[1881]]) publicada en colaboració en [[José María Lerchundi]], i destaquen especialment els seus treballs sobre els [[Mossàrap|mossàraps]] de [[Al-Àndalus]], sobretot el seu ''Glossari de veus ibèriques i llatines usades entre els mossàraps'' (1888) i la seua ''Història dels mossàraps d'Espanya'' ([[1897]]-[[1903]]).
 
 
 
Simonet fon condiscípul de [[Juan Valera]] i [[Antonio Cánovas del Castillo]]. Juan Valera, al parlar sobre ell en ''Història i política'', destacà la seua gran erudició i religiositat.
 
 
 
Segons el diari ''El Siglo Futuro'', l'obra magna de Simonet fon «la de reduir a pols la falsa història de [[Reinhart Dozy|Dozy]] sobre els àraps espanyols».  
 
  
 
En política Simonet va recolzar al Partit Integriste.
 
En política Simonet va recolzar al Partit Integriste.
 
== Obra ==
 
  
 
Simonet ha escrit numeroses obres sobre els àraps espanyols, especialment, sobre els mossàraps.
 
Simonet ha escrit numeroses obres sobre els àraps espanyols, especialment, sobre els mossàraps.
 
{{Cita|''Veamos ya que parte tuvieron los mozárabes en la formación de los romances o dialectos hablados actualmente en España. Ya hemos notado que el lenguaje hablado por nuestros mozárabes y que en el siglo XII conservaba todavía, según lo testifica Ibn Albaithar, el nombre de su lengua madre, no podía ser un latín puro, elegante y clásico, sino una jerga formada de la descomposición de este idioma y de su mezcla con otros. Examinados con diligencia los monumentos lingüísticos y memorias que nos quedan de aquellos naturales, nosotros creemos que el lenguaje usado por ellos contribuyó en gran manera al desarrollo de nuestros principales romances, castellano, gallego y portugués, y aún del catalán y valenciano''|''Glosario de las voces ibéricas y latinas usadas entre los mozárabes precedido de un estudio sobre el dialecto hispano-mozárabe'' (Madrid: Real Academia Española, 1888. Cap. IV, pág. XCIX). Francisco Javier Simonet}}
 
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
  
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Francisco_Javier_Simonet Francisco Javier Simonet en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Francisco_Javier_Simonet Francisco Javier Simonet en Wikipedia]
 
[[Categoria:Biografies]]
 
[[Categoria:Historiadors]]
 
[[Categoria:Arabistes]]
 
[[Categoria:Escritors]]
 

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: