Edició de «Gali»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 5: Llínea 5:
  
 
El seu símbol és Ga i el seu número atòmic és 31.
 
El seu símbol és Ga i el seu número atòmic és 31.
 
== Característiques ==
 
El gali elemental és un metal bla i argentat en temperatura i pressió estàndar. En el seu estat líquit, es torna [[blanc]] argentat. Si s'aplica massa força, el gali pot fracturar-se de manera concoidea.
 
 
== Aplicacions ==
 
El punt de fusió del gali s'utilisa com a punt de referència de la temperatura. Les aleacions de gali s'utilisen en els termómetros com a alternativa no tòxica i ecològica al [[Mercuri|mercuri]], i poden soportar temperatures més altes que este.
 
 
El gali s'utilisa principalment en electrònica. El arseniuro de gali, el principal compost químic del gali en l'electrònica, s'utilisa en circuits de microones, circuits de conmutació d'alta velocitat i circuits de infrarrojos.
 
 
== Referències ==
 
* Downs, Anthony John (1993). Chemistry of aluminium, gallium, indium, and thallium. Springer. ISBN 978-0-7514-0103-5
 
* Tsai, W. L; Hwu, Y.; Chen, C. H.; Chang, L. W.; Je, J. H.; Lin, H. M.; Margaritondo, G. (2003). «Grain boundary imaging, gallium diffusion and the fracture behavior of Al–Zn Alloy – An in situ study». Nuclear Instruments and Methods in Physics Research Section B 199: 457-463
 
 
== Bibliografia ==
 
* Garritz, Andoni (1998). Química. Pearson Educación. ISBN 978-9-68444-318-1
 
* Parry, Robert W. (1973). Química: fundamentos experimentales. Reverte. ISBN 978-8-42917-466-3
 
* Scerri, Eric (2020). The Periodic Table: Its Story and Its Significance. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-091436-3
 
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
 
{{Commonscat|Gallium}}
 
{{Commonscat|Gallium}}
 
 
{{DGLV|Gali}}
 
{{DGLV|Gali}}
  

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: