Edició de «Hans-Josef Niederehe»

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
{{Biografia|
+
'''Hans-Josef Niederehe''' (Köln, [[Alemània]], [[28 de maig]] de [[1937]]) és un llingüiste alemà especialisat en llengües romàniques.   
| nom = Hans-Josef Niederehe
 
| image = [[Archiu:Niederehe.jpg|250px]]
 
| peu = Entrevista en [[Valéncia Hui]]
 
| nacionalitat = [[Alemanya|alemana]]
 
| ocupació = Llingüiste.
 
| data_naix = [[28 de maig]] de [[1937]]
 
| lloc_naix = [[Köln]], [[Alemanya]]
 
| data_mort =
 
| lloc_mort =
 
}}
 
'''Hans-Josef Niederehe''' ([[Köln]], [[Alemanya]], [[28 de maig]] de [[1937]]) és un llingüiste alemà especialisat en [[llengües romàniques]].   
 
  
 
== Biografia ==
 
== Biografia ==
  
Niederehe estudià Geografia i estudis romànics en l'Universitat de Colònia i es va doctorar en la dissertació "Straßi und Weg in der galloromanischen Toponomastik" ([[Ginebra]] i [[París]] [[1967]]). Es va habilitar en l'Universitat d'Hamburc en la tesis "Die Sprachauffassung Alfons dones Weisen. Studien zur Sprach- o. Wissenschaftsgeschichte" (Tubinga, Alemanya, [[1974]]), en [[castellà]] pero traduït al [[valencià]]: "Alfons X el Sabi i la llingüística del seu temps", [[Madrit]] [[1987]]) i va ocupar la càtedra de Llingüística Romànica en l'Universitat de Tréveris (en alemà, Trier) de [[1974]] a [[2004]].
+
Niederehe estudià Geografia i estudis romànics en l'Universitat de Colónia i es va doctorar en la dissertació "Straßi und Weg in der galloromanischen Toponomastik" ([[Ginebra]] i [[París]] [[1967]]). Es va habilitar en l'Universitat d'Hamburc en la tesis "Die Sprachauffassung Alfons dones Weisen. Studien zur Sprach- o. Wissenschaftsgeschichte" (Tubinga, Alemània, [[1974]]), en castellà pero traduït al valencià: Alfons X el Sabi i la llingüística del seu temps, [[Madrit]] [[1987]]) i va ocupar la càtedra de Llingüística Romànica en l'Universitat de Tréveris (en alemà, Trier) de [[1974]] a [[2004]].
 
 
Niederehe fon coeditor de les revistes ''Historiographia linguistica'', ''Revista internacional d'història de les ciències del llenguage'' i ''Romanistik in Geschichte und Gegenwart'' 1-15 ([[1995]]-[[2009]]), aixina com editor o coeditor de numeroses antologies llingüístiques i actes de congressos llingüístics nacionals i internacionals. La seua obra més important és la bibliografia en cinc volums de la llingüística espanyola des dels seus inicis fins a [[1900]]. En l'any [[2016]] fon investit doctor honoris causa per l'Universitat Rei Joan Carles de Madrit.
 
 
 
== Obra ==
 
 
 
* ''Bibliografía cronológica de la lingüística, la gramática y la lexicografía del español'' (BICRES). 5 Bde. Benjamins, Amsterdam 1994–2012.
 
 
 
** I :Anfänge–1600, 1994
 
** II :1601–1700, 1999
 
** III :1701–1800, 2005
 
** IV (junt a Miguel Ángel Esparza Torres): 1801–1860, 2012.
 
** V (junt a Miguel Ángel Esparza Torres): 1861–1899, 2015
 
 
 
* ''Bibliografía nebrisense. Las obras completas del humanista Antonio de Nebrija desde 1481 hasta nuestros días'' (junt a Miguel Ángel Esparza Torres) Benjamins, Amsterdam 1999.
 
 
 
== Bibliografia ==
 
 
 
* ''Estudios de historiografía lingüística hispánica ofrecidos a Hans-Josef Niederehe''. Vigo, 1999.
 
* ''La lingüística española en la época de los descubrimientos. Actas del Coloquio en Honor del Profesor Hans-Josef Niederehe''. Tréveris 16 a 17 de juny de 1997. Hrsg. Beatrice Bagola. Buske, Hamburg 2000.
 
* ''Le Québec et ses minorités. Actes du colloque de Trèves du 18 au 21 juin 1997 en l'honneur de Hans-Josef Niederehe''. Hrsg. Beatrice Bagola. Niemeyer, Tübingen 2000.
 
* ''Hans-Josef Niederehe: Vitruv oder Friedrich Diez? Erinnerungen eines Romanisten''. In: Klaus-Dieter Ertler (Hrsg.): Romanistik als Passion. Sternstunden der neueren Fachgeschichte. LIT, Münster 2007, S. 443–456.
 
 
 
== Vore també ==
 
 
 
* [[II Congrés de la Llengua Valenciana]]
 
 
 
== Enllaços externs ==
 
 
 
* [https://de.wikipedia.org/wiki/Hans-Josef_Niederehe Hans-Josef Niederehe en la Wikipedia alemana]
 
 
 
[[Categoria: Biografies]]
 
[[Categoria: Llingüistes]]
 

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilla usada en esta pàgina: