Edició de «Jacint»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:Hyacinthus_orientalis0.jpg|thumb|250px|Jacint]]
+
Els '''jacints''' (Hyacinthus) són un gènero de plantes en flor de la família Hyacinthaceae.
  
Els '''jacints''' (en [[llatí]] Hyacinthus) són un gènero de plantes en flor de la família Hyacinthaceae. Són plantes perenne i bulboses, antigament classificades en la família de les liliàcies, pero que actualment pertanyen pertanyent a la subfamília de les escilóideas dins de les asparagáceas en la familía de les jacintàies. Els jacints són originaris d'una regió que comprén des del [[Mediterràneu]] oriental fins a l'[[Iran]] i el [[Turcmenistan]].  Es cultiva en [[Europa]] des del [[sigle XVI]].
+
Este gènero inclou herbes bulboses antigament classificades en la família de les liliàcies. Actualment pertanyen a la família de les jacintàcies. Els jacints són originaris d'una regió que comprén des del [[Mediterràneu]] oriental fins a l'[[Iran]] i el [[Turcmenistan]].  Es cultiva en [[Europa]] des del [[sigle XVI]].
  
El nom d'esta planta prové de la mitologia grega: el jove Jacint fon mort accidentalment pel deu [[Apolo]] i este va fer que les gotes de [[sanc]] es transformaren en flors. A sovint s'associa el jacint en l'idea del [[renaiximent]].
+
Les flors poden ser de color [[blau]], [[color violeta|violeta]], [[color rosa|rosat]], [[blanc]] o [[groc]].
 +
 
 +
El nom d'esta planta prové de la mitologia grega: el jove Jacint fon mort accidentalment pel deu [[Apolo]] i este va fer que les gotes de [[sanc]] es transformaren en flors. A sovint s'associa el jacint en l'idea del renaiximent.
  
 
L'espècie de jacint més habitual és el Hyacinthus orientalis, o jacint de jardí.
 
L'espècie de jacint més habitual és el Hyacinthus orientalis, o jacint de jardí.
 
El jacint comú o holandés i l'espècie de jardí H. orientalis varen ser tan populars durant el [[sigle XVIII]] que es varen cultivar més de 2000 tipos en els [[Països Baixos]], el principal productor.
 
 
Els jacints produïxen un únic i dens mechó de fragants flors en tonalitats [[Roig|roges]], [[Blau|blaves]], violeta, [[Blanc|blanques]] o [[Groc|grogues]]. Una varietat de florista més delicada i més chicoteta del jacint comú és el jacint romà (var. albulus) de pétals blaus o blancs.
 
 
En l'actualitat, es reconeixen solament tres espècies en el gènero Hyacinthus, encara que algunes autoritats coloquen H. litwonowii i H. transcaspicus en el gènero emparentat Hyacinthella, deixant el Hyacinthus com a monotipo.
 
 
== Taxonomia ==
 
El gènero va ser descrit per Carlos Linneo i publicat en Species Plantarum 1: 316. 1753.​ L'espècie tipo és: Hyacinthus orientalis
 
 
=== Etimologia ===
 
Hyacinthus: nom genèric que prové de Jacinto, amant del deu Apolo segons la mitologia grega.
 
  
 
== Galeria fotogràfica ==
 
== Galeria fotogràfica ==
Llínea 31: Llínea 21:
 
</gallery>
 
</gallery>
  
== Referències ==
 
* Colmeiro, Miguel: «Diccionario de los diversos nombres vulgares de muchas plantas usuales ó notables del antiguo y nuevo mundo», Madrid, 1871.
 
* [http://legacy.tropicos.org/Name/40028561 «Hyacinthus». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden]
 
  
== Bibliografia ==
 
* Nasir, E. & S. I. Ali (eds). 1980-2005. Fl. Pakistan Univ. of Karachi, Karachi
 
  
== Enllaços externs ==
+
 
{{Commonscat|Hyacinthus (Hyacinthaceae)}}
+
 
{{Wikispecies|Hyacinthus}}
+
 
{{DGLV|Jacint}}
 
  
  

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: