Edició de «John Langshaw Austin»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
{{Biografia|}}
+
{{Infotaula persona}}
'''John Langshaw Austin''' ([[Lancaster (Lancashire)|Lancaster]], [[Regne Unit]], [[28 de març]] de [[1911]] - [[Oxford]], [[8 de febrer]] de [[1960]]) fon un [[filòsof]] britànic, una de les figures més rellevants de la nomenada [[filosofia del llenguage]]. Ad ell es deu el concepte d'[[acte de parla]].  
+
'''John Langshaw Austin''' ([[Lancaster (Lancashire)|Lancaster]], [[Regne Unit]], 28 de març de 1911 - [[Oxford]], 8 de febrer de 1960) fon un [[filòsof]] britànic, una de les figures més rellevants de la nomenada [[filosofia del llenguage]]. Ad ell es deu el concepte d'acte de parla.  
 
+
Austin va estudiar en el Balliol College d'Oxford. En 1935 ya va començar a colaborar en el Magdalen College. Estudiós de les llengües clàssiques, va colaborar en el [[MI6]], el Servici d'Inteligència britànic durant la [[Segona Guerra Mundial]]. En acabar la guerra, va ocupar una plaça al costat de [[Ludwig Wittgenstein]], especialisant-se en la branca de filosofia del llenguage, que fonamentalment tracta la manera en que les paraules són utilisades per a aclarir significats. No obstant, el propi Austin va descartar qualsevol tipo d'influència de filòsofs posteriors a Wittgenstein, considerant més pròxim a la filosofia del sentit comú de George Edward Moore. Fon catedràtic de filosofia moral en Oxford entre 1952 i 1960. Se'l considera membre de la nomenada escola d'Oxford, que seguia la filosofia del llenguage peculiar. Per això va utilisar el mètodo empíric.  
Austin va estudiar en el Balliol College d'Oxford. En l'any [[1935]] ya va començar a colaborar en el Magdalen College. Estudiós de les llengües clàssiques, va colaborar en el [[MI6]], el Servici d'Inteligència britànic durant la [[Segona Guerra Mundial]]. En acabar la guerra, va ocupar una plaça al costat de [[Ludwig Wittgenstein]], especialisant-se en la branca de filosofia del llenguage, que fonamentalment tracta la manera en que les paraules són utilisades per a aclarir significats. No obstant, el propi Austin va descartar qualsevol tipo d'influència de filòsofs posteriors a Wittgenstein, considerant més pròxim a la filosofia del sentit comú de George Edward Moore. Fon catedràtic de filosofia moral en Oxford entre els anys [[1952]] i 1960. Se'l considera membre de la nomenada escola d'Oxford, que seguia la filosofia del llenguage peculiar. Per això va utilisar el mètodo empíric.  
 
 
   
 
   
La seua obra més coneguda, publicada pòstumament ([[1962]]) és ''How to Do Things with Words'' (Com fer coses en paraules). Este treball, que arreplega les conferències que Austin va pronunciar en l'any [[1955]] en l'[[Universitat de Harvard]], constituïx la culminació de la seua teoria dels [[Acte de parla|actes de parla]], en la qual estava treballant des de feya unes quantes décades.  
+
La seua obra més coneguda, publicada pòstumament (1962) és ''How to Do Things with Words'' (Com fer coses en paraules). Este treball, que arreplega les conferències que Austin va pronunciar l'any 1955 en l'Universitat de Harvard, constituïx la culminació de la seua teoria dels [[Acte de parla|actes de parla]], en la qual estava treballant des de feya unes quantes décades.  
 
+
El punt de partida d'Austin és la crítica als filòsofs que erròniament varen supondre que l'única rellevància d'un enunciat és descriure algun estat de coses o enunciar algun fet. Eixa suposició comporta cometre lo que Austin denomina "falàcia descriptiva", és dir, obstinar en que només mantenen interés teòric els enunciats descriptius. Davant d'eixa posició Austin planteja l'existència de dos tipos d'enunciats: constatatius i performatius. Els primers els utilisem per a descriure determinades coses, en els segons no es constata o descriu res, sino que es realisa un acte.  
El punt de partida d'Austin és la crítica als filòsofs que erròneament varen supondre que l'única rellevància d'un enunciat és descriure algun estat de coses o enunciar algun fet. Eixa suposició comporta cometre lo que Austin denomina "falàcia descriptiva", és dir, obstinar en que només mantenen interés teòric els enunciats descriptius. Davant d'eixa posició Austin planteja l'existència de dos tipos d'enunciats: constatatius i performatius. Els primers els utilisem per a descriure determinades coses, en els segons no es constata o descriu res, sino que es realisa un acte.  
 
 
 
 
Austin arriba a la teoria general partint d'una teoria especial que es fonamenta en la distinció entre constatatiu o performatiu. Segons ell, durant molt de temps s'havia supost que l'únic fi de les emissions era el de constatar fets. Per això, només podien ser verdaders o falsos. No obstant, Austin afirma que no tot enunciat és verdader o fals. Una emissió llingüística és qualsevol cosa que es diga.
 
Austin arriba a la teoria general partint d'una teoria especial que es fonamenta en la distinció entre constatatiu o performatiu. Segons ell, durant molt de temps s'havia supost que l'únic fi de les emissions era el de constatar fets. Per això, només podien ser verdaders o falsos. No obstant, Austin afirma que no tot enunciat és verdader o fals. Una emissió llingüística és qualsevol cosa que es diga.
  
Llínea 20: Llínea 17:
 
{{Referències}}
 
{{Referències}}
  
== Vore també ==
+
== Vejau també ==
 
* «Perlocució», tipo d'[[acte de parla]]
 
* «Perlocució», tipo d'[[acte de parla]]
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
 
* [http://www.biografiasyvidas.com/biografia/a/austin.htm Biografia de John Langshaw Austin]
 
* [http://www.biografiasyvidas.com/biografia/a/austin.htm Biografia de John Langshaw Austin]
* [http://pcweb.info/john-langshaw-austin/ Artícul sobre John Langshar Austin]
+
* [http://pcweb.info/john-langshaw-austin/ Article sobre John Langshar Austin]
* [http://praxis.univalle.edu.co/numeros/n17/danilo_guzman.pdf Artícul JOHN LANGSHAW AUSTIN: FUERZAS ILOCUCIONARIAS Y PODERES MÁGICOS]
+
* [http://praxis.univalle.edu.co/numeros/n17/danilo_guzman.pdf Article JOHN LANGSHAW AUSTIN: FUERZAS ILOCUCIONARIAS Y PODERES MÁGICOS]
  
[[Categoria:Filòsofs]]
 
 
[[Categoria:Filòsofs anglesos]]
 
[[Categoria:Filòsofs anglesos]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!