Edició de «Jordi Colomina Castanyer»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
{{Biografia|
 
| nom = Jordi Colomina Castanyer
 
| image =
 
| peu =
 
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]
 
| ocupació = Filòlec i escritor.
 
| data_naix = [[1952]] 
 
| lloc_naix = [[Alcoy]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
| data_mort =
 
| lloc_mort =
 
}}
 
 
'''Jordi Colomina Castanyer''' ([[Alcoy]], [[1952]]) és un filòlec [[Valencians|valencià]] d'ideologia [[Pancatalanisme|pancatalanista]].  
 
'''Jordi Colomina Castanyer''' ([[Alcoy]], [[1952]]) és un filòlec [[Valencians|valencià]] d'ideologia [[Pancatalanisme|pancatalanista]].  
  
Llínea 16: Llínea 5:
 
Jordi Colomina és catedràtic de Filologia catalana per l'[[Universitat d'Alacant]] i president de la Secció de Lexicografia de l'[[Acadèmia Valenciana de la Llengua]] (AVL).
 
Jordi Colomina és catedràtic de Filologia catalana per l'[[Universitat d'Alacant]] i president de la Secció de Lexicografia de l'[[Acadèmia Valenciana de la Llengua]] (AVL).
  
Es va llicenciar en Filologia Romànica (especialitat de Filologia catalana) en l'Universitat de Barcelona l'any [[1976]] i es doctorà en Filologia Hispànica (especialitat Llinguística catalana) en l'Universitat d'Alacant en l'any [[1983]].
+
Es va llicenciar en Filologia Romànica (especialitat de Filologia catalana) en l'Universitat de Barcelona l'any [[1976]] i es doctorà en Filologia Hispànica (especialitat Llinguística catalana) en l'Universitat d'Alacant en [[1983]].
  
 
La seua investigació abarca diversos camps, com:
 
La seua investigació abarca diversos camps, com:
Llínea 29: Llínea 18:
 
== Obra ==
 
== Obra ==
  
Ha dirigit l'''Atles Lingüístic de la Comunitat Valenciana'' ([[Generalitat Valenciana]], [[1994]]) i ha publicat mig centenar d'artículs en revistes científiques. Ha colaborat en obres colectives com ''Diccionari Valencià'' (1995) de l'[[Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana]] (IIFV) i el ''Diccionari de la llengua catalana'' ([[1995]]) de l'[[Institut d'Estudis Catalans]] (IEC). Autor d'un capítul de la ''Gramàtica del  català comtemporani'' ([[2002]]), dirigida per Joan Solà.
+
Ha dirigit l'''Atles Lingüístic de la Comunitat Valenciana'' ([[Generalitat Valenciana]], 1994).  
  
 
És autor de llibres, com:  
 
És autor de llibres, com:  
  
* ''L'alacantí: un estudi sobre la variació lingüística'' ([[1985]])
+
* ''L'alacantí: un estudi sobre la variació lingüística'' (1985)
* ''El valencià de la Marina Baixa'' ([[1991]])
+
* ''El valencià de la Marina Baixa'' (1991)
* ''Els valencians i la llengua normativa'' ([[1995]])
+
* ''Els valencians i la llengua normativa'' (1995)
* ''Dialectologia catalana: Introducció i guia bibliogràfica'' ([[1999]]).  
+
* ''Dialectologia catalana: Introducció i guia bibliogràfica'' (1999).  
  
== Cites ==
+
Ha publicat diversos artículs en revistes científiques. Ha colaborat en obres colectives com ''Diccionari Valencià'' (1995) de l'[[Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana]] (IIFV) i el ''Diccionari de la Llengua Catalana'' (1995) de l'[[Institut d'Estudis Catalans]] (IEC). És també autor d'un capítul de la ''Gramàtica del Català Contemporani'' (2002) dirigida per Joan Solà.
 
 
{{Cita|Ahora creo que ha llegado la hora de actuar sobre los hábitos ortográficos de los valencianos. Ya hemos conseguido una cierta tradición valenciana de escribir el valenciano de una determinada manera desde hace unos años, y se actuó con prudencia, pues se temía que los valencianos no aceptaran determinados cambios. Yo creo que ahora es el momento de introducir más cambios. Por ejemplo, la acentuación. Tenemos que acentuar todos igual, por tanto propongo que los occidentales tenemos que aceptar la norma oriental. Dicho entre paréntesis, la morfología verbal es la única cosa que aún no podemos unificar. El momento no es bueno todavía, no podemos. Creo que puede ser en 15 o 20 años si la comunicación sigue aumentando entre los países catalanes podremos alcanzar esa unificación. Éstas son unas propuestas para que los valencianos nos adaptemos a la ‘norma barcelonesa'}}
 
 
 
* "Actes de les Jornades sobre normes i planificació lingüístiques" (1994). Jordi Colomina. Citat per Josué Ferrer en l'artícul: "Els més grans intelectuals catalans han negat l'unitat de les llengües" (Valéncia hui, 3.6.2007).
 
 
 
== Vore també ==
 
 
 
* [[Acadèmia Valenciana de la Llengua]] (AVL)
 
* [[Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana]] (IIFV)
 
* [[Institut d'Estudis Catalans]] (IEC)
 
 
 
== Enllaços externs ==
 
 
 
* [https://www.lavanguardia.com/local/valencia/20160929/41666566492/diccionari-normatiu-valencia-avl-ramon-ferrer-jordi-colomina-pp.html La AVL publica el Diccionari que intentó bloquear el PP - ''La Vanguardia'']
 
 
 
[[Categoria:Biografies]]
 
[[Categoria:Valencians]]
 
[[Categoria:Escritors]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
 
[[Categoria:Filòlecs]]
 
[[Categoria:Filòlecs valencians]]
 
[[Categoria: Catalanisme]]
 
[[Categoria:Pancatalanisme]]
 
[[Categoria:Acadèmics AVLL]]
 
[[Categoria:AVLL]]
 

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: