Edició de «La Traca»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[Archiu:Almanac La Traca 1917.jpg|300px|thumb|Portada de l'almanac de La Traca publicat en [[decembre]] de [[1916]]]]
+
[[Archiu:Almanac La Traca 1917.jpg|300px|thumb|Portada de l'almanac de La Traca publicat en decembre de 1916.]]
'''La Traca''' fon el nom d'una revista satírica, que començà de tall costumiste i acabà en ideologia política i anticlerical, creada en la [[ciutat de Valéncia]] en l'any [[1884]] i dirigida pel periodiste [[Vicent Miquel Carceller]]. A lo llarc de la seua història ha tingut diversa periodicitat, interrompuda vàries voltes per la censura tant durant el regnat d'[[Alfons XIII]] com durant la [[dictadura de Primo de Rivera]] i la [[II República espanyola|II República]]. Fon publicada tant en [[valencià]] com en [[castellà]].
+
'''La Traca''' fon el nom d'una revista satírica, que començà de tall costumiste i acabà en ideologia política i anticlerical, creada en la [[ciutat de Valéncia]] en l'any [[1884]] i dirigida pel periodiste [[Vicent Miquel Carceller]]. A lo llarc de la seua història ha tingut diversa periodicitat, interrompuda vàries voltes per la censura tant durant el regnat d'[[Alfons XIII]] com durant la [[dictadura de Primo de Rivera]] i la [[II República espanyola|II República]]. Fon publicada tant en valencià com en castellà.
  
 
== Història ==
 
== Història ==
Llínea 6: Llínea 6:
 
=== Primera etapa: sigle XIX ===
 
=== Primera etapa: sigle XIX ===
  
En la seua primera etapa, ''La Traca'' fon una revista en valencià d'humor satíric i toc costumiste, en l'estil dels sainets de la Valéncia de finals del [[sigle XIX]] i principis del [[sigle XX|XX]]. Es publicava en el subtítul "revista pa la chent de tro". Estava dirigida per [[Manuel Lluch i Soler]] i va conseguir publicar 40 números, en unes tirades de fins a 12.000 eixemplars a pesar de sofrir fins a sèt suspensions. La definitiva fon la de [[març]] de l'any [[1887]], que va acabar en el director en la presó. No obstant, encara que en periodicitat incerta, encara es va publicar durant el periodo que va de [[1888]] fins a finals de [[1889]]. Despuix del tancament va haver dos intents de resucitar la revista: es va crear aixina ''La Nueva Traca'' en [[1894]], d'escàs èxit (39 números) i en [[1909]] ''La Traca Nova''. Fon en esta etapa quan Miquel Carceller va escomençar a colaborar en la publicació.
+
En la seua primera etapa, ''La Traca'' fon una revista en valencià d'humor satíric i toc costumiste, en l'estil dels sainets de la Valéncia de finals del [[sigle XIX]] i principis del [[sigle XX|XX]]. Es publicava en el subtítul "revista pa la chent de tro". Estava dirigida per [[Manuel Lluch i Soler]] i va conseguir publicar 40 números, en unes tirades de fins a 12.000 eixemplars a pesar de sofrir fins a sèt suspensions. La definitiva fon la de març de [[1887]], que va acabar en el director en la presó. No obstant, encara que en periodicitat incerta, encara es va publicar durant el periodo que va de [[1888]] fins a finals de [[1889]]. Despuix del tancament va haver dos intents de resucitar la revista: es va crear aixina ''La Nueva Traca'' en [[1894]], d'escàs èxit (39 números) i en [[1909]] ''La Traca Nova''. Fon en esta etapa quan Miquel Carceller va escomençar a colaborar en la publicació.
  
 
=== Segona etapa: regnat d'Alfons XIII ===
 
=== Segona etapa: regnat d'Alfons XIII ===
  
La segona etapa de la revista, una atra volta en el seu nom original, fon la que la duria a la fama, en bon part gràcies a la seua ànima mater, Vicent Miquel Carceller. El periodiste valencià va reobrir la revista en [[decembre]] de [[1911]] en un humor molt més polític. Prova d'això és que Carceller va acabar pres en l'any [[1912]] per una caricatura contra el rei Alfons XIII. Entre [[1910]] i [[1920]], ''La Traca'' fon una revista popular d'humor sicalíptic que hui en dia podria inclús considerar-se machiste. Escrita en un llenguage pobre a mig camí entre el castellà i el valencià, un blanc freqüent de les seues crítiques eren els "coents" o aquells valencià-parlants que en l'àmbit públic parlaven espanyol per considerar-ho de major estatus social.
+
La segona etapa de la revista, una atra volta en el seu nom original, fon la que la duria a la fama, en bon part gràcies a la seua ànima mater, Vicent Miquel Carceller. El periodiste valencià va reobrir la revista en decembre de [[1911]] en un humor molt més polític. Prova d'això és que Carceller va acabar pres en [[1912]] per una caricatura contra el rei Alfons XIII. Entre [[1910]] i [[1920]], ''La Traca'' fon una revista popular d'humor sicalíptic que hui en dia podria inclús considerar-se machiste. Escrita en un llenguage pobre a mig camí entre el castellà i el valencià, un blanc freqüent de les seues crítiques eren els "coents" o aquells valencià-parlants que en l'àmbit públic parlaven espanyol per considerar-ho de major estatus social.
  
En l'arribada de la dictadura de Primo de Rivera, en l'any [[1924]] es va suspendre la publicació de ''La Traca'', i va aparéixer una nova revista: L'Ombra "semanari festiu i literari", que no deixava de ser la mateixa publicació en distint nom, per a burlar la censura. Huitanta i sèt números més tart, en [[1926]], el semanari tornava a canviar el seu nom pel de ''La Chala'', revista que ya no fon tancada. El nom no era nou, ya que en el passat s'havien publicat dos ''La Chala'': una revista fallera lligada a la [[Falla de Na Jordana]] en [[1891]], i un intent de revista satírica publicada per [[Cristóbal Monzó]] en l'any [[1908]].
+
En l'arribada de la dictadura de Primo de Rivera, en [[1924]] es va suspendre la publicació de ''La Traca'', i va aparéixer una nova revista: L'Ombra "semanari festiu i literari", que no deixava de ser la mateixa publicació en distint nom, per a burlar la censura. Huitanta i sèt números més tart, en [[1926]], el semanari tornava a canviar el seu nom pel de ''La Chala'', revista que ya no fon tancada. El nom no era nou, ya que en el passat s'havien publicat dos ''La Chala'': una revista fallera lligada a la [[Falla de Na Jordana]] en [[1891]], i un intent de revista satírica publicada per [[Cristóbal Monzó]] en [[1908]].
  
 
=== Tercera etapa: República i Guerra Civil ===
 
=== Tercera etapa: República i Guerra Civil ===
[[Archiu:Almanac La Traca 1932.jpg|300px|miniaturadeimagen|Almanac de La Traca de l'any 1932.]]
+
 
 
En la tercera etapa, la republicana, Carceller va recuperar ''La Traca'', en llengua castellana, animat per l'èxit de ''La Chala'', revista que seguia publicant-se en valencià. En el seu exitosíssim primer número, ''La Traca'' va conseguir vendre més de 500.000 eixemplars. El seu humor es va fer cruent i, sobretot, més polític, alineant-se en el [[Front Popular]]. La revista destacava pel seu anticlericalisme, especialment en esclatar la [[Guerra Civil espanyola|Guerra Civil]] (una de les seues seccions serà "¿Qué faria vosté en la gent de sotana?" en la que se convidava als llectors a enviar soflames anticlericals).  
 
En la tercera etapa, la republicana, Carceller va recuperar ''La Traca'', en llengua castellana, animat per l'èxit de ''La Chala'', revista que seguia publicant-se en valencià. En el seu exitosíssim primer número, ''La Traca'' va conseguir vendre més de 500.000 eixemplars. El seu humor es va fer cruent i, sobretot, més polític, alineant-se en el [[Front Popular]]. La revista destacava pel seu anticlericalisme, especialment en esclatar la [[Guerra Civil espanyola|Guerra Civil]] (una de les seues seccions serà "¿Qué faria vosté en la gent de sotana?" en la que se convidava als llectors a enviar soflames anticlericals).  
  
La revista va desaparéixer en l'any [[1938]] i, despuix de l'entrada de les forces franquistes en Valéncia, Carceller fon eixecutat junt en el seu colaborador, el dibuixant [[Carlos Gómez Carrera]]. Un atre dels condenats en el mateix procés fon el també dibuixant [[José María Carnicero]].
+
La revista va desaparéixer en [[1938]] i, despuix de l'entrada de les forces franquistes en Valéncia, Carceller fon eixecutat junt en el seu colaborador, el dibuixant [[Carlos Gómez Carrera]]. Un atre dels condenats en el mateix procés fon el també dibuixant [[José María Carnicero]].
  
Despuix de la guerra, el nom de ''La traca'' fon recuperat pel suplement satíric en valencià de la revista fallera ''Pensat i Fet'', que duraria fins a [[1970]]. Hi ha hagut històricament numeroses revistes falleres o vinculades a falles, en el mateix nom o similar, que res tenen que vore en esta. Un eixemple de publicació diferent pero en el mateix nom ho trobem en [[abril]] de [[2008]] quan apareix una nova capçalera, escrita en espanyol, en el subtítul de «Revista de Fiestas de la Comunitat Valenciana».
+
Despuix de la guerra, el nom de ''La traca'' fon recuperat pel suplement satíric en valencià de la revista fallera ''Pensat i Fet'', que duraria fins a [[1970]]. Hi ha hagut històricament numeroses revistes falleres o vinculades a falles, en el mateix nom o similar, que res tenen que vore en esta. Un eixemple de publicació diferent pero en el mateix nom ho trobem en abril de [[2008]] quan apareix una nova capçalera, escrita en espanyol, en el subtítul de «Revista de Fiestas de la Comunitat Valenciana».
  
 
== Vore també ==
 
== Vore també ==
Llínea 27: Llínea 27:
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
{{commonscat|La Traca}}
+
{{commonscat}}
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/La_Traca La Traca en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/La_Traca La Traca en Wikipedia]
  

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilla usada en esta pàgina: