Edició de «Llínea 1 (MetroValencia)»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
 +
[[Image: Torrent avinguda station valencia.jpg|thumb|left|La llínea 1 en l'estació de l'Avinguda de Torrent]]
 +
 
{| class="InfoDerecha" border="0" cellpadding="4" cellspacing="0" style="background: #000099; border-collapse: collapse; font-size: 95%; color: #FFFFFF;"
 
{| class="InfoDerecha" border="0" cellpadding="4" cellspacing="0" style="background: #000099; border-collapse: collapse; font-size: 95%; color: #FFFFFF;"
 
| colspan="3" style="background: #ffa600; border-bottom: 4px solid #FFFFFF;"|[[Image: Valencia-MetroLinea1.png|45px|Llínea 1]] '''Llíria - Torrent Avinguda'''
 
| colspan="3" style="background: #ffa600; border-bottom: 4px solid #FFFFFF;"|[[Image: Valencia-MetroLinea1.png|45px|Llínea 1]] '''Llíria - Torrent Avinguda'''
Llínea 250: Llínea 252:
 
|}
 
|}
  
 +
Històricament la llínea 1 prove de les llínees de ''Valéncia-Jesús'' a ''Vilanova de Castelló'' i de ''Valéncia-Pont de Fusta'' a Bétera i ''Llíria''.
  
[[File:Metro àngel guimerà L1.jpg|thumb|250px|<center>Estació d'Àngel Guimerà</center>]]
+
En 1986 començaren els treballs de construcció d'un túnel que passara baix Valéncia per a unir les antigues llínees que discorrien entre [[Vilanova de Castelló]] i l'estació de ''Jesús'' (en el sur de la Ciutat de Valéncia) en la que comunicava la ciutat en les localitats de [[Llíria]] i [[Bétera]]. Dit túnel s'inaugurà el [[8 d'octubre]] de [[1988]] i compren la secció entre les estacions d'''Ademús'' ('Empalme' abans de 1988 i despuix de març de 2001) i ''Sant Isidre''.
Històricament la llínea 1 prové de les llínees de ''Valéncia-Jesús'' a ''Vilanova de Castelló'', i de ''Valéncia-Pont de Fusta'' a ''Bétera i Llíria''.
 
 
 
La llínea 1 prové de les llínees de FEVE Jesús - Villanueva de Castelló i Pont de Fusta - Bétera. Conta en 40 estacions, de les quals 9 són subterrànees (les compreses entre les estacions de Beniferri i Safranar).
 
 
 
En [[giner]] de l'any [[2021]] es varen recomençar les obres de soterrament del tram comprés entre l'estació de Empalme i la de Burjassot que es trobaven paralisades des de l'any [[2011]].
 
 
 
Ademés de Bétera i Villanueva de Castelló, la llínea 1 presta servicis curts fins a atres estacions intermiges en major demanda de viagers. Estes atres estacions terminals són: Seminari-*CEU, Empalme, Torrent, Picassent i L'Alcúdia.
 
 
 
Les estacions en major afluència de passagers són Empalme, Àngel Guimerà, Plaça d'*Espanya i Jesús. Esta última es troba a uns 150 metros de l'estació de Valéncia-Joaquín Sorolla d'Adif.
 
 
 
En l'any [[1986]] començaren els treballs de construcció d'un túnel que passara per baix de Valéncia per a unir les antigues llínees que discorrien entre [[Vilanova de Castelló]] i l'estació de ''Jesús'' (en el sur de la Ciutat de Valéncia) en la qual comunicava la ciutat en les localitats de [[Llíria]] i [[Bétera]]. Dit túnel s'inaugurà el '''[[8 d'octubre]] de [[1988]] ''' i comprén la secció entre les estacions d'[[Ademús]] ('Empalme' abans de [[1988]] i despuix de [[març]] de [[2001]]) i ''Sant Isidre''.
 
 
 
Despuix de l'inauguració es decidí gestionar els ramals de [[Bétera]] i [[Llíria]] de manera independent, sent conegut el segon d'ells com a llínea 2, identificada en el color vert encara que posteriorment se decidí explotar tota ella com una sola llínea.
 
 
 
Per l'inauguració del túnel, se modificà el trayecte de les antigues llínees a Llíria i Bétera, perque les dos tenien com a capçalera l'estació del ''Pont de fusta'', en el centre de la ciutat per lo que despuix d'un breu periodo el tram entre l'''Empalme'' i el ''Pont de fusta'' es tancà l'[[1 de febrer]] de [[1991]] per a ser convertit en un modern tramvia que actualment constituïx la llínea T-4 de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.
 
 
 
La Llínea 1 discorre pràcticament en superfície excepte en els trams compresos entre Hospital i Beniferri i el ramal d'accés a Torrent-Avinguda.
 
  
Els trens que presten el servici de la llínea 1 són les unitats '''UTA''' (Unitat de Tren Articulada) série 3700 i les unitats '''UT''' (Unitat de Tren) série 3600 i les noves '''UTE''' (Unitat de Tren Elèctric) série 4300 construïdes per Vossloh. En un futur estes unitats seran substituïdes en la seua totalitat per les noves unitats 4300 que construïx Vossloh en la factoria d'[[Albuixech]].
+
Després de l'inauguració se decidí gestionar els ramals de Bétera i Llíria de manera independent següent conegut el segon d'ells com llínea 2 identificada en el color vert encara que posteriorment se decidí explotar tota ella com una única llínea.
  
La prolongació en forma de ramal entre les estacions de ''Torrent'' i ''Torrent Avinguda'', inaugurat el [[22 de setembre]] de [[2004]] oferix una conexió directa en el centre de la ciutat de [[Torrent (Valéncia)|Torrent]].
+
Degut a l'inauguració del túnel se modificà el trayecte de les antigues llínees a Llíria i Bétera ya que les dos tenien com capçalera l'estació de ''Pont de fusta'', en el centre de la ciutat per lo que despuix d'un breu periodo el tram entre ''Empalme'' i ''Pont de fusta'' fon tancat el [[1 de febrer]] de [[1991]] per a ser convertit en un modern tramvia que actualment constituïx la llínea 4 de [[MetroValencia]].
  
El '''[[3 de juliol]] de [[2006]] ''' en el tram compres entre les estacions de ''Jesús'' i ''Plaça d'Espanya'' se produí [[Accident MetroValencia de 2006|u dels més greus accidents]] de ferrocarril en [[Espanya]], que se saldà en 44 persones mortes i 52 ferits de diversa consideració.
+
La Llínea 1 de MetroValencia discorre pràcticament en superfície excepte en els trams compresos entre Hospital i Beniferri i l'estació subterrànea de Torrent Avinguda.
Actualment s'ha iniciat el proyecte per al soterrament del tram compres entre les estacions d'Empalme i Burjassot i entre Burjassot i Godella.
 
  
El dia '''[[22 de setembre]] de [[2007]] ''' s'inaugurà l'abaixador "Torre del Virrei" de la Llínea 1 que situat entre les estacions de "L'Eliana" i "La Pobla de Vallbona" dona servici a l'urbanisació de similar nom.  
+
Els trens que presten el servici de la llínea 1 son les unitats '''UTA''' (Unitat de Tren Articulada) serie 3700 i les unitats '''UT''' (Unitat de Tren) serie 3600 i les noves '''UTE''' (Unitat de Tren Elèctric) [[Serie 4300 de FGV|serie 4300]] construïdes per Vossloh. En un futur estes unitats seran substituïdes en la seua totalitat per les noves unitats [[Serie 4300 de FGV|4300]] que construïx Vossloh en la factoria d'[[Albuixech]].
  
La Llínea 1 conta en 58 estacions de les quals a soles 9 les fa baix terra. Huit d'elles corresponen al tram entre [[Beniferri]] i Hospital i la novena és l'estació de Torrent-Avinguda.
+
La prolongació en forma de ramal entre les estacions de ''Torrent'' i ''Torrent Avinguda'', inaugurat el [[22 de setembre]] de [[2004]] oferix una conexió directa en el centre de la ciutat de [[Torrent  (Valéncia)|Torrent]].
  
És la llínea del metropolità de Valéncia més antiga, estant composta per l'unió de lo que antigament era la llínea 1 a Bétera i la llínea 2 a Llíria. Posteriorment s'unificaren les línees i passà a tindre dos ramals.
+
Recentment la Generalitat Valenciana anuncià que a principis de 2007 se procediria a l'incorporació de noves unitats per a substituir els que actualment presten servici en la llínea 1, en març de 2007 començaren les probes d'una d'estes noves unitats de la [[Serie 4300 de FGV|serie 4300]].<ref>[http://www.metrovalencia.com/metroval/html/noticias/noticias.asp?NoticiaID=321 metrovalencia.com<!-- Título generado por un bot -->]</ref>
  
És també l'única llínea en abaixadors per lo que els seus coches de passagers conten en un sistema per a solicitar parades en els abaixadors. Estos abaixadors corresponen en la seua majoria a estacions situades en urbanisacions o pobles alluntats de la capital i en un número escàs d'usuaris concentrats en hores punta.
+
Pero realment, i degut als retarts de la factoria Vosslooh, només els dos primers trens de la [[Serie 4300 de FGV|serie 4300]], estan realisant probes d'homologació i habilitació dels maquinistes, per lo que la promesa de la [[Generalitat Valenciana]] d'haver substituït els trens abans de finals de juny de 2007, tal i com anuncia una campanya pròpia en cartells en moltes de les estacions, és totalment irrealisable.  
  
Ademés de Llíria, Bétera i [[Vilanova de Castelló]], la Llínea 1 presta servicis curts fins a atres estacions situades en trams en major demanda de viagers.
+
També l'apertura del tram de la llínea 5 de ''Mislata Almassil'' a ''Aeroport'' (en tota l'infraestructura preparada per a entrar en servici immediatament) s'està veent afectat pel retarts en l'entrega de les unitats [[Serie 4300 de FGV|serie 4300]], donat que en l'actual número d'unitats serie 3900 (només 18 unitats a compartir entre 2 llínees) és impossible mantindre un gràfic de circulació en trens fins a més allà de ''Avinguda del Cid'' cada menys de 15 minuts.
Estes atres estacions en final de trayecte son: Seminari-CEU, Empalme, [[Torrent]], Torrent Avinguda, [[Paterna]], [[Picassent]], [[L'Alcúdia]] i Valéncia-Sur (I esporàdicament alguns servicis tenen com final de trayecte les estacions de [[La Canyada]] o [[L'Eliana]]).
 
  
Les estacions en major afluència de passagers són Empalme (correspondència en la llínea T-4, tramvia i MetroBus), Àngel Guimerà (correspondència en les llínees 3 i 5) i Jesús (correspondència en la llínea 5).
+
Al estar necessitats els nous trens [[Serie 4300 de FGV|serie 4300]] per la llínea 5 per a poder inaugurar l'ampliació fins a ''Aeropuerto'', la llínea 1 tindrà que esperar fins a que el número de trens de la [[Serie 4300 de FGV|serie 4300]] aplegue a les 10 unitats i permeta obrir el tram fins a ''Aeroport'' en freqüències cada 20 minuts.
 +
Les unitats serie 3600 se retiraren a finals del 2007 i les unitats serie 3700 se mantindran en servici fins a 2011, ya que a pesar dels nous trens [[Serie 4300 de FGV|serie 4300]], no van a ser suficients per a la tan ansiada millora de freqüències en la llínea 1, que actualment circula en les mateixes freqüències que en l'época del ''[[Trenet de Valéncia|Trenet]] ''.
  
'''Esta llínea dona servici a:'''
+
El [[3 de juliol]] de [[2006]] en el tram compres entre les estacions de ''Jesús'' i ''Plaça d'Espanya'' se produí [[Accident MetroValencia de 2006|u dels més greus accidents]] de ferrocarril en Espanya, que se saldà en 43 persones mortes i 52 ferits de diversa consideració.
* Fira de Mostres de Valéncia - ''Les Carolines-Fira/Benimàmet (Fira)''
+
Actualment s'ha iniciat el soterrament del tram compres entre les estaciones d'Empalme i Burjassot, i entre Burjassot i Godella.
* Palau de Congressos de Valéncia - ''Beniferri i Empalme''
 
* C.C. Nuevo Centro, estació central d'Autobusos - ''Túria''
 
* Comandància Central de Policia i Biblioteca pública general - ''Àngel Guimerà''
 
* Estació del Nort - ''Plaça d'Espanya''
 
* Comandància Central de Tràfic - ''Jesús''
 
* Hospital Doctor Peset Aleixandre - ''Hospital i Patraix''
 
* Rodalies a Utiel i Chirivella afectats per les obres de l'AVE - ''Sant Isidre''
 
  
'''Canvis de denominació :'''
+
El dia [[22 de setembre]] de [[2007]] (El mateix dia que s'inaugurà el primer tram de la Llínea 6), se actualisaren els mapes de la ret i s'afegí l'abaixador "Torre del Virrey" a la Llínea 1. Este se situa entre l'estació de "L'Eliana" i l'abaixador de "La Pobla de Vallbona".
* Ademús -> Empalme'
 
  
 
{| {{tablabonita}}
 
{| {{tablabonita}}

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!