Edició de «Lliteratura francesa»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
La '''lliteratura francòfona''' inclou totes les obres escrites en [[francés]], siga en el país que siga i en el [[sigle]] que siga. Inclou, per tant, la tradició lliterària de [[França]] i la de les antigues colònies franceses.
+
La '''lliteratura francòfona''' inclou totes les obres escrites en [[francés]], siga en el país que siga i al segle que siga. Inclou, per tant, la tradició lliterària de [[França]] i la de les antigues colònies franceses.
  
 
==La primera lliteratura francesa==
 
==La primera lliteratura francesa==
En  l'[[edat mija]] el [[llatí]] es va anar transformant en les llengües romàniques corresponents en cada país. Es troba lliteratura pròpiament escrita en francés des del [[sigle XI]], abans els documents estaven en un [[llatí]] tardà o pertanyen a la lliteratura en [[occità]], de gran influència en l'época pel prestigi dels seus [[trobador]]s.  
+
En  l'[[edat mija]] el [[llatí]] es va anar transformant en les llengües romàniques corresponents a cada país. Es troba lliteratura pròpiament escrita en francés des del segle XI, abans els documents estan en un llatí tardà o pertanyen a la lliteratura en [[occità]], de gran influència a l'época pel prestigi dels seus [[trobador]]s.  
  
La lliteratura en francés comença en l'[[èpica]], a on destaca ''La [[Chanson de Roland]]'', que va ser profusament imitada per tota [[Europa]]. Les rondalles i cançons de gesta al voltant de la figura de [[Carlemany]] també varen tindre èxit.
+
La lliteratura en francés comença en l'[[èpica]], on destaca ''La [[Chanson de Roland]]'', que va ser profusament imitada per tota Europa. Les rondalles i cançons de gesta al voltant de la figura de [[Carlemany]] també van tenir força èxit.
  
En el [[sigle XII]] [[Chrétien de Troyes]] va escriure les gran obres sobre el cicle artúric de Bretanya. La poesia  amorosa se desenrollà seguint l'ideal de l'amor cortés fins a arribar a [[Alain Chartier]] i [[François Villon]], que tanquen la poesia migeval.  
+
Al segle XII [[Chrétien de Troyes]] va escriure les gran obres sobre el cicle artúric de Bretanya. La poesia  amorosa se desenrollà seguint l'ideal de l'amor cortés fins a arribar a [[Alain Chartier]] i [[François Villon]], que tanquen la poesia medieval.  
  
 
La prosa estava dedicada a les cròniques històriques i a les traduccions d'obres de la lliteratura clàssica en llatí, l'idioma de la cultura i la [[religió]]. Es conserven coleccions de sermons i vides de sants. Els chicotets ''[[fabliaux]]'' eren peces dramàtiques que barrejaven la temàtica sacra en un to de paròdia.
 
La prosa estava dedicada a les cròniques històriques i a les traduccions d'obres de la lliteratura clàssica en llatí, l'idioma de la cultura i la [[religió]]. Es conserven coleccions de sermons i vides de sants. Els chicotets ''[[fabliaux]]'' eren peces dramàtiques que barrejaven la temàtica sacra en un to de paròdia.
  
 
==El Renaiximent==
 
==El Renaiximent==
Un grup d'escritors, ''La Pléiade'' (d'a on ve el nom de la famosa colecció de llibres actual), va firmar un manifest per rellançar la lliteratura francesa. L'autor més important del grup va ser [[Pierre de Ronsard]].
+
Un grup d'escritors, ''La Pléiade'' (d'on ve el nom de la famosa colecció de llibres actual), va signar un manifest per rellançar la lliteratura francesa. L'autor més important del grup va ser [[Pierre de Ronsard]].
  
En el [[sigle XVI]] destaquen les figures de [[François Rabelais]], autor de prosa humorística i [[Michel de Montaigne]], l'"inventor" del gènero de l'[[ensaig]].
+
En el [[segle XVI]] destaquen les figures de [[François Rabelais]], autor de prosa humorística i [[Michel de Montaigne]], l'"inventor" del gènero de l'[[ensaig]].
  
 
==L'academicisme==
 
==L'academicisme==
Des de mitat del [[sigle XVII]] França se convertí en el centre cultural i lliterari de tota Europa. El gust clàssic, l'obsessió per la perfecció formal i la llengua treballada són els trets que encara hui permaneixen en les lletres franceses. [[Nicolas Boileau-Despreaux]] va ser el teòric més important d'esta época, a on es varen desenrollar tots els gèneros. [[L'Astrée]] de l'autor [[Honoré d'Urfé]] fon l'obra francesa més traduïda al seu temps.
+
Des de mitats del [[segle XVII]] França se convertí en el centre cultural i lliterari de tota Europa. El gust clàssic, l'obsessió per la perfecció formal i la llengua treballada són els trets que encara hui permaneixen en les lletres franceses. [[Nicolas Boileau-Despreaux]] va ser el teòric més important d'esta época, on es van desenrollar tots els gèneros. [[L'Astrée]] de l'autor [[Honoré d'Urfé]] fon l'obra francesa més traduïda al seu temps.
  
Els autors clàssics més importants són [[Jean Racine]], [[Molière]] i [[Jean de la Fontaine]]. Les aportacions al camp de la no ficció són també notables, en la filosofia de Voltaire, Diderot... Una figura fa de pont entre l'academicisme francés i els nous aires romàntics que varen estendre's per Europa des de finals del [[sigle XVIII]]: [[Jean-Jacques Rousseau]].
+
Els autors clàssics més importants són [[Jean Racine]], [[Molière]] i [[Jean de la Fontaine]]. Les aportacions al camp de la no ficció són també notables, en la filosofia de Voltaire, Diderot... Una figura fa de pont entre l'academicisme francés i els nous aires romàntics que van estendre's per Europa des de finals del [[segle XVIII]]: [[Jean-Jacques Rousseau]].
  
==El sigle XIX==
+
==El segle XIX==
El [[sigle XIX]] francés servix de model per als periodos lliteraris d'atres països, en el conreu del [[Romanticisme]], el [[Realisme]] i la seua derivació: el [[Naturalisme]].  
+
El segle XIX francés servix de model per als periodos lliteraris d'atres països, en el conreu del [[Romanticisme]], el [[Realisme]] i la seua derivació: el [[Naturalisme]].  
  
El [[romanticisme]] exaltava les grans passions, la lluita de l'individu contra la societat per a poder ser lliure i els assunts nacionals, a l'hora que buscava l'exotisme migeval o oriental. Alguns dels noms bàsics són [[Victor Hugo]] o [[Alexandre Dumas (pare)|Alexandre Dumas]].
+
El [[romanticisme]] exaltava les grans passions, la lluita de l'individu contra la societat per poder ser lliure i els assunts nacionals, a l'hora que buscava l'exotisme medieval o oriental. Alguns dels noms bàsics són [[Victor Hugo]] o [[Alexandre Dumas (pare)|Alexandre Dumas]].
  
 
El [[realisme]] buscava complaure la burguesia en històries plenes de detalls i peripècies, incloent reflexions i descripcions d'ambients i sentiments. Els escritors a destacar són [[Honoré de Balzac]], [[Gustave Flaubert]] o [[Stendhal]] entre atres.
 
El [[realisme]] buscava complaure la burguesia en històries plenes de detalls i peripècies, incloent reflexions i descripcions d'ambients i sentiments. Els escritors a destacar són [[Honoré de Balzac]], [[Gustave Flaubert]] o [[Stendhal]] entre atres.
Llínea 29: Llínea 29:
 
El [[naturalisme]] cercava de fer una lliteratura científica, atenent a les motivacions dels actes de cada personage, analisant el seu entorn i herència, afegint per primera vegada personages de les classes socials més baixes. El pare del moviment és [[Émile Zola]].
 
El [[naturalisme]] cercava de fer una lliteratura científica, atenent a les motivacions dels actes de cada personage, analisant el seu entorn i herència, afegint per primera vegada personages de les classes socials més baixes. El pare del moviment és [[Émile Zola]].
  
Les veus vingudes d'atres països francòfons comencen a fer-se un lloc en la lliteratura, aportant la descripció de costums locals i reflexions sobre la identitat molt fecundes.
+
Les veus vingudes d'atres països francòfons comencen a fer-se un lloc a la lliteratura, aportant la descripció de costums locals i reflexions sobre la identitat molt fecundes.
  
 
==La varietat==
 
==La varietat==
  
Entre finals del [[sigle XIX]] i el [[sigle XX]] la lliteratura francesa adopta una gran varietat, que inclou des del [[simbolisme]] de [[Baudelaire]] fins a les [[avantguarda|avantguardes]] més experimentals. El [[surrealisme]] en especial, creat al voltant de la figura d'[[André Breton]], va ser un moviment fèrtil a les terres franceses.
+
Entre finals del [[segle XIX]] i el [[segle XX]] la lliteratura francesa adopta una gran varietat, que inclou des del [[simbolisme]] de [[Baudelaire]] fins a les [[avantguarda|avantguardes]] més experimentals. El [[surrealisme]] en especial, creat al voltant de la figura d'[[André Breton]], va ser un moviment fèrtil a les terres franceses.
  
El trauma de la [[Primera Guerra Mundial]] està en la base de l'[[existencialisme]], un moviment filosòfico-literari francés que va expandir-se per tot el continent. Autors com [[Jean Paul Sartre]] o [[Albert Camus]] es preguntaven a les seues obres pel sentit de l'existència, en una prosa melancòlica, reflexiva i alegòrica. En una atra llínea, una figura que no es pot ignorar és [[Marcel Proust]].
+
El trauma de la [[Primera Guerra Mundial]] està a la base de l'[[existencialisme]], un moviment filosòfico-literari francés que va expandir-se per tot el continent. Autors com [[Jean Paul Sartre]] o [[Albert Camus]] es preguntaven a les seues obres pel sentit de l'existència, en una prosa melancòlica, reflexiva i alegòrica. En una atra llínia, una figura que no es pot ignorar es [[Marcel Proust]].
  
Des d'[[Àfrica]], sorgix llavors la nomenada lliteratura colonial i postcolonial, en autors que barregen la tradició francesa en l'oralitat dels seus respectius països. Els temes giren entorn la guerra, la llibertat, la identitat i el paper dels hòmens i dones en la societat.  
+
Des de l'[[Àfrica]], sorgix llavors la nomenada lliteratura colonial i postcolonial, en autors que barregen la tradició francesa en l'oralitat dels seus respectius països. Els temes giren entorn la guerra, la llibertat, la identitat i el paper dels homes i dones a la societat.  
  
Despuix de la [[Segona Guerra Mundial]] en el moviment del ''[[Nouveau roman]]'', es recull l'experimentalisme avantaguardista i es creen obres plenes de jocs de paraules, en estructures agosades i modernes, combinant gèneros i estils. L'autor teòric més important és [[Alain Robbe-Grillet]], i, encara que els autors que pertanyen a este grup són diferents, segons quin crític faça la tria, també hi són [[Michel Butor]], [[Nathalie Sarraute]] i [[Claude Simon]]. És notable la influència d'autors com [[Georges Perec]] i [[Raymond Queneau]].  
+
Després de la [[Segona Guerra Mundial]] en el moviment del ''[[Nouveau roman]]'', es recull l'experimentalisme avantaguardista i es creen obres plenes de jocs de paraules, en estructures agosades i modernes, combinant gèneros i estils. L'autor teòric més important és [[Alain Robbe-Grillet]], i, tot i que els autors que pertanyen a este grup són diferents, segons quin crític faça la tria, també hi són [[Michel Butor]], [[Nathalie Sarraute]] i [[Claude Simon]]. És notable la influència d'autors com [[Georges Perec]] i [[Raymond Queneau]].  
  
 
La lliteratura contemporànea, com passa en atres tradicions, és tan rica que es resistix a classificacions, en autors de la talla d'[[Assia Djebar]], [[Jean Cocteau]], [[Jean Genet]], [[Amin Maalouf]], [[Yasmina Khadra]]...
 
La lliteratura contemporànea, com passa en atres tradicions, és tan rica que es resistix a classificacions, en autors de la talla d'[[Assia Djebar]], [[Jean Cocteau]], [[Jean Genet]], [[Amin Maalouf]], [[Yasmina Khadra]]...
  
== Enllaços externs ==
+
== Vínculs externs ==
 
* [http://www.biblioweb.org Biblioweb] (en francés)
 
* [http://www.biblioweb.org Biblioweb] (en francés)
  
 
[[Categoria:Lliteratura francesa| ]]
 
[[Categoria:Lliteratura francesa| ]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!