Edició de «Mart (planeta)»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 308: Llínea 308:
 
La primera sonda en visitar Mart fon la [[Marsnik 1]], que passà a 193,000 km de '''Mart''' el 19 de juny de [[1963]], sense conseguir enviar informació.
 
La primera sonda en visitar Mart fon la [[Marsnik 1]], que passà a 193,000 km de '''Mart''' el 19 de juny de [[1963]], sense conseguir enviar informació.
  
La [[Mariner 4]] en l'any [[1965]] seria la primera en transmetre des de les seues rodalies. Junt a les [[Mariner 6]] i 7 que aplegaren a Mart en l'any [[1969]] a soles conseguiren observar un Mart ple de cràters i paregut a la [[Lluna]]. Fon el [[Mariner 9]] la primera sonda que conseguí situar-se en òrbita marciana. Realisà observacions en mig d'una espectacular tormenta de pols i fon la primera en aguaitar un Mart en canals que pareixien rets hídriques, vapor d'aigua en l'atmòsfera, i que sugeria un passat de Mart diferent. La primera nau en aterrisar i transmetre des de Mart és la soviètica [[Mars 3|Marsnik 3]], que tocà la superfície a 45ºS i 158ºO a les 13:50:35 GMT del 2 de decembre de l'any [[1971]], si be poc despuix se estropejaria. Posteriorment ho farien les [[Viking 1]] i [[Viking 2]] en [[1976]]. La NASA va concloure com negatius el resultat dels seus experiments biològics. A pesar, en [[2007]] un mege de l'''Hospital Neuropsiquiàtric Borda'' en [[Buenos Aires]], [[Argentina]] va concloure que els experiments de les Viking I i Viking 2 foren consistents en la presencia de vida microbiana en la superfície del planeta, i va propondre una taxonomia que acomodaria l'existència d'este supost organisme marcià.<ref>Crocco, M. (2007), Els taxones majors de la vida orgànica i la nomenclatura de la vida en '''Mart''': primera classificació biològica d'un organisme marcià (ubicació dels agents actius de la Missió Vikingo de 1976 en la taxonomia i sistemàtica biològica). Electro-neurobiologia 15 (2), 1-34; http://electroneubio.secyt.gov.ar/First_biological_classification_Martian_organism.pdf</ref> Esta taxonomia proposta, no és reconeguda pels experts en la matèria.
+
La [[Mariner 4]] en [[1965]] seria la primera en transmetre des de les seues rodalies. Junt a les [[Mariner 6]] i 7 que aplegaren a Mart en [[1969]] a soles conseguiren observar un Mart ple de cràters i paregut a la [[Lluna]]. Fon el [[Mariner 9]] la primera sonda que conseguí situar-se en òrbita marciana. Realisà observacions en mig d'una espectacular tormenta de pols i fon la primera en aguaitar un Mart en canals que pareixien rets hídriques, vapor d'aigua en l'atmòsfera, i que sugeria un passat de Mart diferent. La primera nau en aterrisar i transmetre des de Mart és la soviètica [[Mars 3|Marsnik 3]], que tocà la superfície a 45ºS i 158ºO a les 13:50:35 GMT del 2 de decembre de [[1971]], si be poc despuix se estropejaria. Posteriorment ho farien les [[Viking 1]] i [[Viking 2]] en [[1976]]. La NASA va concloure com negatius el resultat dels seus experiments biològics. A pesar, en [[2007]] un mege de l'''Hospital Neuropsiquiàtric Borda'' en [[Buenos Aires]], [[Argentina]] va concloure que els experiments de les Viking I i Viking 2 foren consistents en la presencia de vida microbiana en la superfície del planeta, i va propondre una taxonomia que acomodaria l'existència d'este supost organisme marcià.<ref>Crocco, M. (2007), Els taxones majors de la vida orgànica i la nomenclatura de la vida en '''Mart''': primera classificació biològica d'un organisme marcià (ubicació dels agents actius de la Missió Vikingo de 1976 en la taxonomia i sistemàtica biològica). Electro-neurobiologia 15 (2), 1-34; http://electroneubio.secyt.gov.ar/First_biological_classification_Martian_organism.pdf</ref> Esta taxonomia proposta, no és reconeguda pels experts en la matèria.
  
El [[4 de juliol]] de l'any [[1997]] la [[Mars Pathfinder]] aterrisà en ple èxit en Mart i provà que era possible que un chicotet robot se passeja-se pel planeta. En l'any [[2004]] una missió científicament més ambiciosa dugué a dos robots [[Spirit]] i [[Opportunity]] que aterrisaren en dos zones de '''Mart''' diametralment opostes per a analisar les roques en busca d'aigua, trobant indicis d'un antic mar o llac salat.
+
El [[4 de juliol]] de [[1997]] la [[Mars Pathfinder]] aterrisà en ple èxit en Mart i provà que era possible que un chicotet robot se passeja-se pel planeta. En [[2004]] una missió científicament més ambiciosa dugué a dos robots [[Spirit]] i [[Opportunity]] que aterrisaren en dos zones de '''Mart''' diametralment opostes per a analisar les roques en busca d'aigua, trobant indicis d'un antic mar o llac salat.
  
L'Agencia Espacial Europea ([[Agencia Espacial Europea|ESA]]) llançà la sonda [[Mars Express]] en juny de 2003 que actualment orbita en Mart. A este últim satèlit artificial de Mart se li suma la nau de la [[NASA]] [[Mars Odyssey]], en òrbita al voltant de '''Mart''' des de  octubre de [[2001]]. La [[NASA]] llançà el [[12 d'agost]] de l'any [[2005]] la sonda [[Mars Reconnaissance Orbiter]], que aplegà a l'òrbita de '''Mart''' el [[10 de març]] de [[2006]] i te com objectius principals la busca d'aigua passada o present i l'estudi del clima.
+
L'Agencia Espacial Europea ([[Agencia Espacial Europea|ESA]]) llançà la sonda [[Mars Express]] en juny de 2003 que actualment orbita en Mart. A este últim satèlit artificial de Mart se li suma la nau de la [[NASA]] [[Mars Odyssey]], en òrbita al voltant de '''Mart''' des de  octubre de [[2001]]. La [[NASA]] llançà el 12 d'agost de 2005 la sonda [[Mars Reconnaissance Orbiter]], que aplegà a l'òrbita de '''Mart''' el 10 de març de [[2006]] i te com objectius principals la busca d'aigua passada o present i l'estudi del clima.
  
En [[25 de mayo]] de l'any [[2008]], la sonda [[Phoenix (sonda)|Phoenix]] aterrisà prop del pol nort de '''Mart'''; el seu objectiu primari fon desplegar el seu braç robòtic i fer prospeccions a diferents profunditats per a examinar el subsol, determinar si hagué o pot haver [[vida en Mart]], caracterisar el [[clima de Mart]], estudi de la geologia de Mart, i efectuar estudis de l'història geològica de l'[[aigua]], factor clau per a dessifrar el passat dels canvis climàtics del planeta.
+
En [[25 de mayo]] de [[2008]], la sonda [[Phoenix (sonda)|Phoenix]] aterrisà prop del pol nort de '''Mart'''; el seu objectiu primari fon desplegar el seu braç robòtic i fer prospeccions a diferents profunditats per a examinar el subsol, determinar si hagué o pot haver [[vida en Mart]], caracterisar el [[clima de Mart]], estudi de la geologia de Mart, i efectuar estudis de l'història geològica de l'[[aigua]], factor clau per a dessifrar el passat dels canvis climàtics del planeta.
  
 
== Meteorits ==
 
== Meteorits ==

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!