Edició de «Morrut roig»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
{{Taxobox
+
El '''Morrut roig''' és una espècie d'escarabat (''Rhynchophorus ferrugineus''), de la família Curculionidae, originari de l'Àsia tropical. És un corcó de gran tamany, entre dos i cinc centímetros. El seu color rojós ferruginós el fa inconfundible. La larva perfora galeries de més d'un metro de llongitut en els troncs de les palmeres.
| nom          = Morrut roig
 
| image        = Rhynchophorus ferrugineus MHNT.jpg
 
| regnum        = [[Animalia]]
 
| phylum        = [[Arthropoda]]
 
| classis      = [[Insecta]]
 
| ordo          = [[Coleoptera]]
 
| superfamilia  = [[Curculionoidea]]
 
| familia      = [[Curculionidae]]
 
| genus        = ''[[Rhynchophorus]] ''
 
| species      =  '''''Rhynchophorus ferrugineus'''''<br>[[Guillaume Antoine Olivier |Olivier]], 1790
 
}}
 
 
 
El '''morrut roig''' ('''''Rhynchophorus ferrugineus''''') és una espècie d'[[insecte]] [[coleòpter]] de la [[Família (biologia)|família]] [[Curculionidae]], originari de l'Àsia tropical. És un corcó de gran tamany, entre dos i cinc centímetros. El seu color rojós ferruginós el fa inconfundible. La larva perfora galeries de més d'un metro de llongitut en els troncs de les palmeres.
 
  
 
== Plantes d'hostage ==  
 
== Plantes d'hostage ==  
Llínea 22: Llínea 9:
 
== Extensió de la plaga ==
 
== Extensió de la plaga ==
  
El morrut roig s'ha estés a numerosos països, d'[[Àfrica]], [[Europa]] i [[Amèrica]], aliens a la seua àrea de distribució natural pel transport antròpic.
+
El Morrut roig s'ha estés a numerosos paisos, d'Àfrica, Europa i Amèrica, aliens a la seua àrea de distribució natural pel transport antròpic.
  
La plaga va aparéixer per primera volta en [[1993]], en [[Espanya]], en Almuñécar ([[Granada]]). Tant aquella volta com en les posteriors introduccions en diversos punts d'Andalusia oriental, [[Múrcia]] i la [[Comunitat Valenciana]], ha aplegat a través de palmeres infectades procedents d'[[Egipte]] o d'atres països del nort d'Àfrica. L'espècie és originària del surest asiàtic.
+
La plaga va aparéixer per primera volta en 1993, en Espanya, en Almuñécar ([[Granada]]). Tant aquella volta com en les posteriors introduccions en diversos punts d'Andalusia oriental, Múrcia i la Comunitat Valenciana, ha aplegat a través de palmeres infectades procedents d'[[Egipte]] o d'atres paisos del nort d'Àfrica. L'espècie és originària del surest asiàtic.
  
Està afectant actualment a totes les palmeres de les àrees més propenques a la costa dels països del sur d'Europa.
+
Està afectant actualment a totes les palmeres de les àrees més propenques a la costa dels paisos del sur d'Europa.
  
En [[2005]], la plaga es va detectar en el [[Palmerar d'Elig]], considerat el major palmerar d'Europa. En les [[illes Canàries]] amenaça a la ''Phoenix canariensis'' (palmera canària), joya de l'archipèlec que podria vore's en perill si la plaga seguix alvançant. En Amèrica es reporta en les Antilles Holandeses (2009) i [[Califòrnia]], [[EE.UU.]] ([[2010]]).
+
En 2005, la plaga es va detectar en el [[Palmerar d'Elig]], considerat el major palmerar d'Europa. En les illes Canàries amenaça a la ''Phoenix canariensis'' (palmera canària), joya de l'archipèlec que podria vore's en perill si la plaga seguix alvançant. En Amèrica es reporta en les Antilles Holandeses (2009) i Califòrnia, EE.UU. (2010), a primers del 2011 aplega a l'estat de Florida en Califòrnia.
  
En [[estiu]] de 2011 la plaga va afectar a la ciutat de [[Jerez de la Frontera]], afectant a més de 200 palmeres; la Junta d'Andalusia va colaborar en la ciutat per a buscar mesures urgents contra este insecte.   
+
En estiu de 2011 la plaga va afectar a la ciutat de Jerez de la Frontera, afectant a més de 200 palmeres; la Junta d'Andalusia va colaborar en la ciutat per a buscar mesures urgents contra este insecte.   
  
La plaga també ha afectat al Parc de [[Màlaga]], a on 16 palmeres centenàries varen ser declarades mortes en [[març]] de [[2014]], perdent la llinealitat del parc. L'insecte també afecta a una atra bona cantitat de palmeres en el mateix recint. En [[Córdova]] capital i província s'estan donant numerosos casos de palmeres afectades per este insecte. A este eixemple en [[2014]], se suma un atre escarabat en [[Badajoz]], tenint que prendre mesures el Govern Local, no deixant plantar palmeres fins a l'any [[2017]].
+
La plaga també ha afectat al Parc de Màlaga, a on 16 palmeres centenàries varen ser declarades mortes en març de 2014, perdent la llinealitat del parc. L'insecte també afecta a una atra bona cantitat de palmeres en el mateix recint. En [[Còrdova]] capital i província s'estan donant numerosos casos de palmeres afectades per este insecte. A este eixemple en 2014, se suma un atre escarabat en [[Badajoz]], tenint que prendre mesures el Govern Local, no deixant plantar palmeres fins a l'any 2017.
  
 
== Remeis contra l'insecte ==
 
== Remeis contra l'insecte ==
Llínea 43: Llínea 30:
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
{{Commonscat|Rhynchophorus ferrugineus}}
+
 
{{Wikispecies|Rhynchophorus ferrugineus}}
+
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Rhynchophorus_ferrugineus]
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Rhynchophorus_ferrugineus Morrut roig en Wikipedia en espanyol]
+
* [http://www.podadearbolesypalmeras.com/picudo-rojo.html]
* [http://www.podadearbolesypalmeras.com/picudo-rojo.html Artícul sonre el Morrut roig]
 
  
 
[[Categoria:Biologia]]
 
[[Categoria:Biologia]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: