Edició de «Otto Jespersen»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 10: Llínea 10:
 
| lloc_mort = [[Copenhague]], [[Dinamarca]]
 
| lloc_mort = [[Copenhague]], [[Dinamarca]]
 
}}
 
}}
'''Otto Jespersen''' ([[Randers]], [[16 d'abril]] de [[1860]] - [[Copenhague]], [[30 d'abril]] de [[1943]]) fon un [[llingüiste]] i [[filòsof]] [[Dinamarca|danés]].
+
'''Otto Jespersen''' ([[Randers]], [[16 d'abril]] de [[1860]]-[[Copenhague]], [[30 d'abril]] de [[1943]]) fon un [[llingüiste]] i [[filòsof]] [[Dinamarca|danés]].
  
 
== Carrera ==
 
== Carrera ==
 
Va estudiar [[fonètica]] i [[gramàtica]] en [[París]], [[Berlin|Berlín]], [[Leipzig]] i [[Londres]], lo que va supondre una àmplia i sòlida formació.
 
Va estudiar [[fonètica]] i [[gramàtica]] en [[París]], [[Berlin|Berlín]], [[Leipzig]] i [[Londres]], lo que va supondre una àmplia i sòlida formació.
  
En [[Paul Passy]] va ser fundador de la [[Associació Fonètica Internacional]]. Va ser un defensor del desenroll de llengües auxiliars internacionals. En [[1907]] va participar en la creació del llenguage [[Anat]] i en l'any [[1928]] ell mateixa va ser el creador de la llengua [[Novial]], una llengua auxiliar desenrollada per a millorar l'ido. També va participar i va colaborar en l'elaboració d'[[Interlingua]].
+
En [[Paul Passy]] va ser fundador de la [[Associació Fonètica Internacional]]. Va ser un defensor del desenroll de llengües auxiliars internacionals. En [[1907]] va participar en la creació del llenguage [[Anat]] i en [[1928]] ell mateixa va ser el creador de la llengua [[Novial]], una llengua auxiliar desenrollada per a millorar l'ido. També va participar i va colaborar en l'elaboració d'[[Interlingua]].
  
Cap a l'any [[1890]] va propondre un [[método directe]] d'ensenyança de les llengües, basat en la seua pròpia experiència com a aprenent, pioner en la renovació de les metodologia didàctiques d'ensenyança de segones llengües.<ref>[http://elies.rediris.es/elies20/cap6.html La majoria dels métodos, particularment aquells que es desenrollen cap a la segona mitat del sigle, participen, en gran mesura, de les tendències defeses pel Moviment Reformiste, les quals estaven basades en els principis establits per l'Associació Fonètica Internacional]</ref>
+
Cap a [[1890]] va propondre un [[método directe]] d'ensenyança de les llengües, basat en la seua pròpia experiència com a aprenenta, pioner en la renovació de les #metodologia didàctiques d'ensenyança de segones llengües.<ref>[http://elies.rediris.es/elies20/cap6.html La majoria dels métodos, particularment aquells que es desenrollen cap a la segona mitat del sigle, participen, en gran mesura, de les tendències defeses pel Moviment Reformiste, les quals estaven basades en els principis establits per l'Associació Fonètica Internacional]</ref>
  
En l'any [[1893]] va accedir a la [[càtedra]] de [[llengua anglesa]] en l'[[Universitat de Copenhague]], càtedra que va ocupar fins a [[1925]], quan es va retirar.
+
En [[1893]] va accedir a la [[càtedra]] de [[llengua anglesa]] en la [[Universitat de Copenhague]], càtedra que va ocupar fins a [[1925]], quan es va retirar.
  
 
Va participar activament en tots els debats que la llingüística va desenrollar en el seu temps, sent un dels baluarts de les bases científiques de la llingüística moderna. Va intuir la noció de fonema i va idear un sistema de [[transcripció fonètica]].
 
Va participar activament en tots els debats que la llingüística va desenrollar en el seu temps, sent un dels baluarts de les bases científiques de la llingüística moderna. Va intuir la noció de fonema i va idear un sistema de [[transcripció fonètica]].
Llínea 26: Llínea 26:
  
 
== Obra ==
 
== Obra ==
=== Llibres ===
+
* ''Progress in Language, with Special Reference to English'' ([[1894]]); és este llibre defén que les llengües estan contínuament evolucionant ([[progrés llingüístic]]), adequant-se als parlants, tesis que contradia l'opinió imperant.
* 1889: ''The articulations of speech sounds represented by means of analphabetic symbols''. Marburg: Elwert.
+
* ''Modern English Grammar on Historical Principles'', monumental obra en sèt volums, escrita entre [[1909]] i [[1949]] (es va acabar póstumament). Supon una obra de referència per a la llingüística en anglés del [[sigle XX]].
* {{cite book |year=1894 |title=Progress in Language |publisher=[[Swan Sonnenschein & Co.]] |location=London |url=https://archive.org/details/cu31924026448203 |oclc=607098829 |postscript=. New York: [[Macmillan & Co]]. }}
+
* Va crear, a finals dels [[anys 1920]], una llengua artificial auxiliar, el ''[[novial]]'', en un moment en el que es creïa en la possibilitat de llengües universals.
* 1899: ''Fonetik: En systematisk Fremstilling af Læren om Sproglyd''. Copenhagen: Schubothe
+
* ''Language, its nature, Development and Origin'' ([[1922]]), en el que propugna una [[gramàtica nocional]], basada en l'existència de categories universals en les llengües.
* 1904: ''How to teach a foreign language''. London: S. Sonnenschein & Co. [https://openlibrary.org/books/OL7053273M/How_to_teach_a_foreign_language 1928 printing] available online through OpenLibrary.org.
+
* ''Analitic Syntax'' ([[1937]]).
* 1905: ''Growth and Structure of the English Language'' ({{ISBN|0-226-39877-3}})
 
* 1909–1949: ''A Modern English Grammar on Historical Principles'' (in seven volumes; the title should be understood as 'A grammar of Modern English') originally published by Carl Winter, Heidelberg, later vols. by Ejnar Munksgard, Copenhagen and George Allen & Unwin, London ({{ISBN|0-06-493318-0}}) (Vols. 5–7, issued without series title, have imprint: Copenhagen, E. Munksgaard, 1940–49; Imprint varies: Pt.5–6: London: Allen & Unwin; pt.7: Copenhagen: Munksgaard, London: Allen & Unwin.)
 
* 1922: [http://interlanguages.net/jesplanguage.html ''Language: Its Nature, Development, and Origin''] ({{ISBN|0-04-400007-3}})
 
* 1924: ''The Philosophy of Grammar'' ({{ISBN|0-226-39881-1}})
 
* 1925: ''Mankind, nation and individual: from a linguistic point of view''. H. Aschehoug (det Mallingske bogtryk.), 1925
 
* 1928: [https://web.archive.org/web/20180821115704/http://www.feedbooks.com/userbook/14934 ''An International Language''] (the introduction of the [[Novial language]])
 
* 1930: [http://www.blahedo.org/novial/nl.html ''Novial Lexike''] Diccionari de novial a anglés, francés i alemà.
 
* 1933: ''Essentials of English Grammar''
 
* 1937: ''Analytic Syntax'' ({{ISBN|0-226-39880-3}})
 
* 1938: ''En sprogmands levned'', Copenhagen, Autobiografia de Jespersen
 
* 1941: ''Efficiency in linguistic change''
 
* 1993: ''A literary miscellany: proceedings of the Otto Jespersen Symposium April 29–30'', editat per [[Jørgen Erik Nielsen]] i Arne Zettersten 1994
 
* 1995: ''A Linguist's Life'': una traducció a l'anglés de l'autobiografia d'Otto Jespersen, editada per Arne Juul, Hans Frede Nielsen i Jørgen Erik Nielsen, Odense ({{ISBN|87-7838-132-0}})
 
  
=== Ensajos i artículs ===
 
* {{en}}  ''What is the use of phonetics?'', en: ''Educational Review'' (febrer 1910)
 
* {{en}} ''Nature and Art in Language'', en: ''American Speech'' 5 (1929), pp.&nbsp;89sq
 
* {{en}} ''Adversative Conjunctions'', en: ''Linguistics'' (1933)
 
 
 
== Referències ==
 
== Referències ==
 
<references/>
 
<references/>
  
== Bibliografia ==
 
* Donato Cerbasi, ''Introduzione a Otto Jespersen'', Roma, Nuova Cultura, 2011.
 
 
== Enllaços externs ==
 
* [http://interlanguages.net/OJbiblio.html Otto Jespersen Online Bibliography]
 
 
[[Categoria:Biografies]]
 
[[Categoria:Escritors]]
 
 
[[Categoria:Escritors de Dinamarca]]
 
[[Categoria:Escritors de Dinamarca]]
 
[[Categoria:Escritors en anglés]]
 
[[Categoria:Escritors en anglés]]
Llínea 68: Llínea 42:
 
[[Categoria:Llingüistes de Dinamarca]]
 
[[Categoria:Llingüistes de Dinamarca]]
 
[[Categoria:Filòsofs de Dinamarca]]
 
[[Categoria:Filòsofs de Dinamarca]]
[[Categoria:Creadors de llengües]]
 

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!