Edició de «Quatre Carreres»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[File:Edificios en la calle del Riu 75A.jpg|thumb|250px|Carrer del Riu]]
 
[[File:Edificios en la calle del Riu 75A.jpg|thumb|250px|Carrer del Riu]]
  
'''Quatre Carreres''' és el districte número 10 de la ciutat de [[Valéncia]] ([[Comunitat Valenciana]]). Llimita en el [[Districte de El Pla del Real|Pla del Real]], [[l'Eixample]] i [[Camins al Grau]] pel [[nort]], en [[Poblats Marítims]] a l'[[est]], en [[Districte de Jesús|Jesús]] a l'oest i en [[Poblats del Sur]] pel [[sur]].
+
'''Quatre Carreres''' és el districte número 10 de la ciutat de Valéncia (Comunitat Valenciana). Llimita en el [[Districte de El Pla del Real|Pla del Real]], [[l'Eixample]] i [[Camins al Grau]] pel nort, en [[Poblats Marítims]] a l'est, en [[Districte de Jesús|Jesús]] a l'oest i en [[Poblats del Sur]] pel sur.
  
 
== Demografia ==
 
== Demografia ==
 
[[Archiu:Horta de La Punta.jpg|thumb|250px|Horta en el barri de La Punta]]
 
[[Archiu:Horta de La Punta.jpg|thumb|250px|Horta en el barri de La Punta]]
  
El districte tenia una població de 75.850 habitants en l'any [[2009]] segons l'ajuntament de Valéncia. Està compost per set barris:
+
El districte tenia una població de 75.850 habitants en l'any [[2009]] segons l'ajuntament de València. Està compost per set barris:
  
 
* [[Ciutat de les Arts i les Ciències (Barri)]]
 
* [[Ciutat de les Arts i les Ciències (Barri)]]
Llínea 20: Llínea 20:
  
 
== Història ==
 
== Història ==
[[File:Alqueria de Pou (05).jpg|thumb|250px|Alqueria de Pou]]
+
[[File:Alqueria de Pou (05).jpg|thumb|250px|Alaqueria de Pou]]
 
[[File:Imágenes del barrio de Na Rovella, Valencia 10.jpg|thumb|250px|Barri de Na Rovella]]
 
[[File:Imágenes del barrio de Na Rovella, Valencia 10.jpg|thumb|250px|Barri de Na Rovella]]
Quatre Carreres ha estat, i continua sent en part, una zona d'[[Horta de Valéncia|horta]], en una població molt escassa i poc densa. Fins al [[sigle XIX]] en tot el districte no hi havia més que unes quantes [[Alqueria|alqueries]] i [[barraques]] i un parell de [[Mas|masos]]. Per tant, est extens territori es va denominar en virtut de les quatre grans vies que partint de Russafa, travessaven el seu territori. Estes eren la Carrera del Riu, per Montolivet cap a Nazaret, la Carrera d'En Corts, per la font d'En Corts i la Punta fins a [[Pinedo]], la Carrera de Sant Lluís, per la Font de Sant Lluís cap a [[Castellar-Oliveral]], i la Carrera de Malilla, cap al [[Forn d'Alcedo]].
+
Quatre Carreres ha estat, icontinua sent en part, una zona d'[[Horta de Valéncia|horta]], en una població molt escassa i poc densa. Fins al [[sigle XIX]] en tot el districte no hi havia més que unes quantes [[Alqueria|alqueries]] i [[barraques]] i un parell de [[Mas|masos]]. Per tant, est extens territori es va denominar en virtut de les quatre grans vies que partint de Russafa, atravessaven el seu territori. Estes eren la Carrera del Riu, per Monteolivet cap a Nazaret, la Carrera d'En Corts, per la font d'En Corts i la Punta fins a [[Pinedo]], la Carrera de Sant Lluís, per la Font de Sant Lluís cap a [[Castellar-Oliveral]], i la Carrera de Malilla, cap al [[Forn d'Alcedo]].
  
Tot este territori, juntament en l'actual districte dels Poblats del Sur va passar a formar part del municipi de Russafa quan est es va crear en l'any [[1836]]. Va ser llavors quan el recentment nomenat ajuntament va crear un règim d'administració local i de Policia Urbana per a estructurar els servicis municipals (higiene, educació, padró, serenos, llicències, etc.) que van començar a implantar-se. Esta divisió en carreres es va arribar a oficialisar, com per eixemple en el cens que l'ajuntament russafí va dur a terme en l'any [[1860]], en el qual, per tal de facilitar el reconte es decidix:
+
Tot este territori, juntament en l'actual districte dels Poblats del Sur va passar a formar part del municipi de Russafa quan est es va crear en l'any [[1836]]. Va ser llavors quan el recentment nomenat ajuntament va crear un règim d'administració local i de Policia Urbana per a estructurar els servicis municipals (higiene, educació, padró, serenos, llicències, etc.) que van començar a implantar-se. Esta divisió en carreres es va arribar a oficialisar, com per exemple en el cens que l'ajuntament russafí va dur a terme en l'any [[1860]], en el qual, per tal de facilitar el reconte es decidix:
  
 
« [...] dividir en seis secciones, a saber: 1ª el casco de la población; 2ª la Carrera del Río; 3ª la Carrera de la Fuente de En Corts; 4ª la Carrera de la Fuente de San Luis; 5ª la Carrera de Malilla y 6ª Saler y Palmar »
 
« [...] dividir en seis secciones, a saber: 1ª el casco de la población; 2ª la Carrera del Río; 3ª la Carrera de la Fuente de En Corts; 4ª la Carrera de la Fuente de San Luis; 5ª la Carrera de Malilla y 6ª Saler y Palmar »
Llínea 32: Llínea 32:
  
 
== Transports ==
 
== Transports ==
El districte està travessat per la CV-500 de nort a sur i la V-30 d'est a oest. El travessa també la via del [[ferrocarril]] Valéncia-Barcelona, situant-se entre els barris de la Punta i la Fonteta de Sant Lluís les infraestructures de l'Estació de la Font de Sant Lluís.
+
El districte està atravessat per la CV-500 de nort a sur i la V-30 d'est a oest. L'atravessa també la via del [[ferrocarril]] Valéncia-Barcelona, situant-se entre els barris de la Punta i la Fonteta de Sant Lluís les infraestructures de l'Estació de la Font de Sant Lluís.
  
 
== Patrimoni ==
 
== Patrimoni ==
Llínea 40: Llínea 40:
 
Entre el patrimoni del districte, cal destacar:
 
Entre el patrimoni del districte, cal destacar:
  
* Iglésia de la Concepció de la Punta: Es va començar a construir en l'any [[1908]] segons els plans de Francesc Mora Berenguer. Destaca l'esveltea de la seua cúpula i del seu campanar, obra esta última de Mauro Lleó. Va ser declarada parròquia en l'any [[1942]] per decret del llavors arquebisbe de Valéncia, [[Prudencio Melo]], i existix en el seu jardí des de l'any [[1963]] un chicotet monument al seu primer rector, Ranulfo Roig Pascual.
+
* Iglésia de la Concepció de la Punta: Es va començar a construir en l'any [[1908]] segons els plànos de Francesc Mora Berenguer. Destaca l'esveltea de la seua cúpula i del seu campanar, obra esta última de Mauro Lleó. Va ser declarada parròquia en l'any [[1942]] per decret del llavors arquebisbe de Valéncia, [[Prudencio Melo]], i existix en el seu jardí des de l'any [[1963]] un chicotet monument al seu primer rector, Ranulfo Roig Pascual.
  
* Iglésia de Sant Lluís Bertran de la Fonteta de Sant Lluís: El temple actual data de l'any [[1902]], quan va ser elevat a parròquia. És d'estil barroc, en una portada de llinda en la part superior a on s'obri una fornícula en una image de Lluís Bertran. En l'interior s'òbrin dotze capelles. Del conjunt destaca el campanar, que es va construir seguint les llínies de les típiques torres valencianes del sigle XVII.
+
* Iglésia de Sant Lluís Bertran de la Fonteta de Sant Lluís: El temple actual data de l'any [[1902]], quan va ser elevat a parròquia. És d'estil barroc, en una portada de llinda en la part superior a on s'obri una fornícula en una image de Lluís Bertran. En l'interior s'obrin dotze capelles. Del conjunt destaca el campanar, que es va construir seguint les llínies de les típiques torres valencianes del sigle XVII.
  
* Iglésia de la Mare de Déu de Mont-Olivet: Es va edificar entre els anys [[1767]] i [[1771]] en estil neoclàssic. Consta d'una nau en planta de creu llatina, en la frontera flanquejada per dos torres bessones de base quadrada. En el seu interior destaca l'icona de Mare de Deu de Mont-Olivet, que presidix l'altar major sobre una chicoteta [[olivera]] que li servix de peana. En l'any [[1826]] es varen instalar en l'ermita els monges de la Congregació de Sant Vicent de Paül, que varen haver d'abandonar en l'any [[1835]] degut a les lleis de desamortisació. Finalment, el [[15 de juliol]] de [[1941]] es va erigir en parròquia independent, per decret de l'arquebisbe de Valéncia, Prudencio Melo.
+
* Iglésia de la Mare de Déu de Mont-Olivet: Es va edificar entre els anys [[1767]] i [[1771]] en estil neoclàssic. Consta d'una nau en planta de creu llatina, en la façana flanquejada per dos torres besones de base quadrada. En el seu interior destaca l'icona de Mare de Deu de Mont-Olivet, que presidix l'altar major sobre una chicoteta [[olivera]] que li servix de peana. En l'any [[1826]] es varen instalar en l'ermita els monjos de la Congregació de Sant Vicent de Paül, que varen haver d'abandonar en l'any [[1835]] degut a les lleis de desamortisació. Finalment, el [[15 de juliol]] de [[1941]] es va erigir en parròquia independent, per decret de l'arquebisbe de Valéncia, Prudencio Melo.
 
 
== Vore també ==
 
* [[Districtes de Valéncia]]
 
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilla usada en esta pàgina: