Edició de «Sinagoga»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:Great Synagogue Plzen CZ.jpg|thumb|right|200px|Sinagoga en [[República Checa]]. ]]
 
La '''sinagoga''' és el lloc a on se reunixen els fidels [[judaisme|judeus]],  com el lloc de cult i estudis de la més antiga de les [[religió monoteista|religions monoteistes]].
 
  
Es tracta d'un lloc d'oració i estudi, pero també de reunió, diàlec i interpretació de la Torà, d'ahí el seu nom hebreu: 'Casa de l'Assamblea'.
+
{{en desenroll}}
 +
La '''sinagoga''' és el lloc a on se reinixen els fidels [[judaisme|judeus]], com el lloc de cult i estudis de la més antiga de les [[religió monoteista|religions monoteistes]].
  
Estes cases d'assamblea no eren edificis especialment construïts per al cult; un simple local fea a voltes de lloc de reunió, pero també existixen grans edificis per ad esta fi.
+
Estas casas de asamblea no eran edificios especialmente construidos para el culto; un simple local hacía las veces de lugar de reunión, pero también existían grandes edificios para este fin.
 
 
En els seus començos, no sempre es tractava d'edificis construïts específicament per al cult; qualsevol local podia fer les voltes de lloc de reunió, pero en el temps es varen utilisar grans edificis destinats expressament a ser sinagogues.
 
 
 
Estes sinagogues antigues estaven administrades per un notable o un consell de tres notables. L'explicació del text sagrat es reservava a un rabino o algun fidel versat en el coneiximent de la llei mosaica (és dir, transmesa per [[Moisés]]).
 
 
 
Generalment les sinagogues estan orientades cap a [[Jerusalem]]. Al fondo es troba un armari o tabernàcul, l'arca sagrada (Hejal en la tradició sefardí o Aron HaKodesh en la tradició asquenazí), que conté els rolls de la llei (Torá).
 
  
 
==Referències==
 
==Referències==
* Codex Rossianus 555, Mantua, 1453, fol. 12v
+
{{Traduït de |es| Sinagoga}}
* Philip Wilkinson, Religions, Londres: Dorling Kindersley, 2008; Religiões, Río de Janeiro: Zahar, 2011, pp. 61-83
 
* Talmud de Babilonia Sabbat 13b, 30b, 115a, Pessa'him 62a-b
 
 
 
== Bibliografia ==
 
* Daltroff, Jean. La route du judaïsme en Alsace. ed. I.D., col. Guides Découvertes. (en [[francés]])
 
* Jarassé, Dominique. L'âge d'or des synagogues. ed. Herscher. (en francés)
 
* Hadas-Lebel, Mireille (2009). Rome, la Judée et les Juifs. ed. A.&J. Picard. París. ISBN 978.2.7084.0842.5. Ver capítulo XII. (en francés)
 
 
 
== Enllaços externs ==
 
{{Commonscat|Synagogues}}
 
  
 
[[Categoria:Judaisme]]
 
[[Categoria:Judaisme]]
 
[[Categoria:Arquitectura]]
 
[[Categoria:Arquitectura]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilla usada en esta pàgina: