Edició de «Tartessos»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Archiu:Tartessos.png|300px|right|thumb|Àrea aproximada d'extensió i influencia de la civilisació de Tartessos.]]
 
[[Archiu:Tartessos.png|300px|right|thumb|Àrea aproximada d'extensió i influencia de la civilisació de Tartessos.]]
'''Tartessos''' era una civilisació de l'[[Edat de Bronze]], el primer regne de la [[península ibèrica|península]] i la que els [[Antiga Grècia|grecs]] consideraven la primera civilisació d'occident. Estava situada en el sur peninsular i el seu eix principal era el riu Tartessos ([[Guadalquivir]]). En Tartessos també tenien una llengua escrita [[Idioma Tartèsic]] el qual no s'ha pogut dessifrar.
+
'''Tartessos''' era una civilisació de l'[[Edat de Bronze]], el primer regne de la península i la que els [[Antiga Grècia|grecs]] consideraven la civilisació d'occident. Estava situada en el sur peninsular i el seu eix principal era el riu Tartessos ([[Guadalquivir]]). En Tartessos també tenien una llengua escrita [[Idioma Tartèsic]] el qual no s'ha pogut dessifrar.
  
 
== Capital ==
 
== Capital ==
 
=== Referència grega ===
 
=== Referència grega ===
Segons [[Heródoto]], [[Estrabon]] i atres historiadors [[Antiga Grècia|grecs]] i [[Antiga Roma|romans]], Tartessos no soles eren un [[riu]] i una rica civilisació sino una [[ciutat-estat]]. Era una gran ciutat portuaria situada en front dels [[Pilars d'Hèrcules]]. A Tartessos venien grecs [[cibilisació fenícia|fenicis]] i [[Antic Egipte|egipcis]] buscant els grans metals preciosos que extraïen de les mines de [[Río Tinto]]. Els dos primers establiren ciutats en la finalitat de comerciar en este ric regne.
+
Segons [[Heródoto]], [[Estrabon]] i atres historiadors grecs i romans, Tartessos no soles eren un [[riu]] i una rica civilisació sino una ciutat estat. Era una gran ciutat portuaria situada en front dels [[Pilars d'Hércules]]. A Tartessos venien grecs fenicis i egipcis buscant els grans metals preciosos que extraïen de les mines de [[Río Tinto]]. Els dos primers establiren ciutats en la finalitat de comerciar en este ric regne.
  
 
=== Referència bíblica ===
 
=== Referència bíblica ===
Llínea 10: Llínea 10:
  
 
=== L'Atlàntida ===
 
=== L'Atlàntida ===
Per a [[Platón]] era una ciutat d'illes circulars situada en front dels [[Pilars d'Hèrcules]] a la que aplegaven barcos mercants despuix d'una travessia de tres anys. La ciutat era la més rica en metals preciosos i governada per una poderosa monarquia. Pero Plató descriu sobretot el seu cataclísmic final: conta com en un dia i una nit la ciutat fon borrada del mapa per a sempre. I Tartessos desapareix misteriosament de les fonts bíbliques i gregues. Totes estes similituts fan pensar que Tartessos Tarshis i L'[[Atlàntida]] serien la mateixa ciutat. Segons esta hipòtesis la ciutat estaria en el parc nacional de [[Donyana]] segons els restos arqueològics pareixen indicar.
+
Per a [[Platón]] era una ciutat de illes circulars situada en front de les [[Pilars d'Hércules]] a la que aplegaven barcos mercants després d'una travessia de tres anys. La ciutat era la més rica en metals preciosos i governada per una poderosa monarquia. Pero Plató descriu sobretot el seu cataclísmic final: conta com en un dia i una nit la ciutat fon borrada del mapa per a sempre. I Tartessos desapareix misteriosament de les fonts bíbliques i gregues. Totes estes similituts fan pensar que Tartessos Tarshis i L'[[Atlàntida]] serien la mateixa ciutat. Segons esta hipòtesis la ciutat estaria en el parc nacional de [[Donyana]] segons els restos arqueològics pareixen indicar.
  
 
==== Cancho Roano ====
 
==== Cancho Roano ====
[[Cancho Roano]] és un santuari Tartésic situat en la [[Provincia de Badajoz]]. Segon esta hipòtesis el fos s'aprecia que no tenia funció sino que era simbòlic. Esta oferix una fascinat solució al enigma de Cancho Roano: afirma que Cancho Roano és un santuari en recort a l'[[Atlàntida]] i que és una ciutat en miniatura d'ella. En primer lloc la pedra no és extremenya sino que la portaren des de Donyana, també el altar del santuari és un símbol faraònic de 3000 anys d'antiguetat. Segons Plató l'història li arribà del llegislador grec [[Soló]] que a l'hora l'escoltà dels sacerdots egipcis. Pero hi ha una prova més important per a esta teoria i és una estela de pedra que es troba en l'entrada de cada ciutat santuari tartésic, que és un guerrer que sosté els anells concèntrics de l'[[Atlàntida]]. Queda clar que l'[[Atlàntida]] és un mito i Tartessos és una realitat històrica i açò una teoria.
+
Cancho Roano és un santuari Tartésic situat en la [[Provincia de Badajoz]]. Segon esta hipòtesis el fos s'aprecia que no tenia funció sino que era simbòlic. Esta oferix una fascinat solució al enigma de [[Cancho Roano]]: afirma que Cancho Roano és un santuari en recort a l'[[Atlàntida]] i que és una ciutat en miniatura d'ella. En primer lloc la pedra no és extremenya sino que la portaren des de Donyana, també el altar del santuari és un símbol faraònic de 3000 anys d'antiguetat. Segons Plató l'història li arribà del llegislador grec [[Soló]] que a l'hora l'escoltà dels sacerdots egipcis. Pero hi ha una prova més important per a esta teoria i és una estela de pedra que es troba en l'entrada de cada ciutat santuari tartésic, que és un guerrer que sosté els anells concèntrics de l'[[Atlàntida]]. Queda clar que l'[[Atlàntida]] és un mit i Tartessos és una realitat històrica i açò una teoria.
  
 
== Govern ==
 
== Govern ==
 
Tartessos estava governada per una monarquia de reis, dels quals a soles u és històric. Els atres com [[Gerion]], [[Nórax]], [[Gàrgolis]] i [[Hàbis]] són part de la mitologia.
 
Tartessos estava governada per una monarquia de reis, dels quals a soles u és històric. Els atres com [[Gerion]], [[Nórax]], [[Gàrgolis]] i [[Hàbis]] són part de la mitologia.
L'únic històric fon [[Argantónio]], el primer habitant d'[[Espanya]] i [[Portugal]] del que es coneix el seu nom. Segons els grecs mantingué el comerç en els Fòcences durant 40 anys i ajudà a [[Fócea]] a finançar la fortificació de la ciutat contra els perses. Pero açò no fon prou per a detindre a [[Pèrsia]] i [[Fócea]] caigué.
+
L'únic històric fon [[Argantònio]], el primer habitant d'[[Espanya]] i [[Portugal]] del que es coneix el seu nom. Segons els grecs mantingué el comerç en els Focences durant 40 anys i ajudà a [[Fócea]] a finançar la fortificació de la ciutat contra els perses. Pero açò no fon prou per a detindre a [[Pèrsia]] i [[Fócea]] caigué.
[[Plini el Vell]] li otorga una vida de 80 anys ([[630 a. C.]] al [[550 a. C.]]) [[Heródoto]] ([[670 a. C.]] al [[530 a. C.]]) 120 i atres fins a 300 anys. Això indica que tingué una llarga longevitat.
+
[[Plini el Vell]] li otorga una vida de 80 anys (630a.C al 550a.C.) [[Heródoto]] (670a.C. 530a.c.) 120 i atres fins a 300 anys. Això indica que tingué una llarga longevitat.
  
 
== Anex ==
 
== Anex ==

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!