Edició de «Tractat de Lisboa»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:Tratado de Lisboa 13 12 2007 (08) edited.jpg|thumb|320px|Fotografia de la firma del Tractat de Lisboa]]
+
El '''Tractat de reforma institucional de l'Unió Europea''', Tractat de Reforma o '''Tractat de Lisboa''' és un tractat acordat pel Consell de l'Unió Europea en la ciutat de Lisboa el 19 d'octubre de 2007 que substituïx la fallida Constitució Europea proyectada en 2004.
  
El '''Tractat de reforma institucional de l'Unió Europea''', Tractat de Reforma o '''Tractat de Lisboa''' és un tractat acordat pel Consell de l'[[Unió Europea]] en la ciutat de [[Lisboa]] el [[19 d'octubre]] de [[2007]] que substituïx la fallida Constitució Europea proyectada en l'any [[2004]].
+
Este tractat va ser firmat pel plenari del Consell de l'Unió el 13 de decembre de 2007, i conseguí per a l'Unió Europea (UE) tindre una personalitat jurídica per a firmar acorts internacionals a nivell comunitari.
  
Este tractat va ser firmat pel plenari del Consell de l'Unió el [[13 de decembre]] de 2007, i conseguí per a l'Unió Europea (UE) tindre una personalitat jurídica per a firmar acorts internacionals a nivell comunitari.
+
En juny de 2008 el tractat va ser reprovat en referèndum per Irlanda, l'únic país que tenia previst sometre'l a l'opinió pública.
 
 
En [[juny]] de l'any [[2008]] el tractat va ser reprovat en referèndum per [[Irlanda]], l'únic país que tenia previst sometre'l a l'opinió pública.
 
  
 
== Antecedents ==
 
== Antecedents ==
  
La fallida ratificació de la Constitució Europea en [[França]] i els [[Països Baixos]] va comportar la paralisació de la reforma de les institucions europees i la crisis institucional en el sí de l'Unió Europea (UE). El borrador propost per la Presidència alemanya del Consell de l'Unió Europea el [[19 de maig]] de 2007 va incloure l'"essència de la Constitució". La proposta va ser presentada despuix de les reunions de treball entre la presidència i els delegats dels vintisset estats membres durant el primer semestre de l'any, decidint finalment abandonar el format del Tractat constitucional i impulsar en el seu lloc un tractat clàssic que introduïra esmenes en els dos tractats actualment en vigor, el Tractat de Roma i el Tractat de Maastricht.
+
La fallida ratificació de la Constitució Europea en França i els Països Baixos va comportar la paralisació de la reforma de les institucions europees i la crisis institucional en el sí de l'Unió Europea (UE). El borrador propost per la Presidència alemanya del Consell de l'Unió Europea el 19 de maig de 2007 va incloure l'"essència de la Constitució". La proposta va ser presentada després de les reunions de treball entre la presidència i els delegats dels vintisset estats membres durant el primer semestre de l'any, decidint finalment abandonar el format del Tractat constitucional i impulsar en el seu lloc un tractat clàssic que introduïra esmenes en els dos tractats actualment en vigor, el Tractat de Roma i el Tractat de Maastricht.
  
[[Portugal]], que va assumir la presidència de l'UE durant la segona mitat de l'any 2007, va llançar una conferència intergovernamental (CIG) els dies 23 i 24 de juliol per a acabar la redacció del text, coincidint en la reunió de ministres d'Afers exteriors. El nou Tractat va ser presentat en la cimera del 18 d'octubre en la ciutat de Lisboa, en la intenció que fora firmat pels líders nacionals ans que acabara l'any. Despuix s'iniciarà el procés de ratificació en l'objectiu de que el text entrara en vigor en l'any 2009.
+
Portugal, que va assumir la presidència de l'UE durant la segona mitat del 2007, va llançar una conferència intergovernamental (CIG) els dies 23 i 24 de juliol per a acabar la redacció del text, coincidint en la reunió de ministres d'Afers exteriors. El nou Tractat va ser presentat en la cimera del 18 d'octubre en la ciutat de Lisboa, en la intenció que fora firmat pels líders nacionals ans que acabara l'any. Després s'iniciarà el procés de ratificació en l'objectiu de que el text entrara en vigor l'any 2009.
  
 
== Alt representant ==
 
== Alt representant ==
Llínea 21: Llínea 19:
 
== Doble majoria ==
 
== Doble majoria ==
  
[[File:Tratado de Lisboa pt - blue bg.svg|thumb|200px|Logo del Tractat de Lisboa]]
+
El tractat de reforma establix que a partir de 2014 començaria a aplicar-se formalment el sistema de doble majoria (d'un 55% d'Estats membres, en un mínim de 15, que englobe a un 65% de la població); no obstant, Polònia podrà invocar el Tractat de Niça per a conseguir una minoria de bloqueig.
 
 
El tractat de reforma establix que a partir de 2014 començaria a aplicar-se formalment el sistema de doble majoria (d'un 55% d'Estats membres, en un mínim de 15, que englobe a un 65% de la població); no obstant, [[Polònia]] podrà invocar el Tractat de Niça per a conseguir una minoria de bloqueig.
 
 
 
Per atra banda, passen de 36 a 87 les matèries que s'adoptaran per majoria qualificada. 
 
 
 
{{UE}}
 
  
[[Categoria: Política]]
+
Per atra banda, passen de 36 a 87 les matèries que s'adoptaran per majoria qualificada.
[[Categoria:Europa]]
 
[[Categoria:Federalisme europeu]]
 
[[Categoria:Unió Europea| ]]
 

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilla usada en esta pàgina: