Edició de «Volcà»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:VolcánTeneguía.jpg|thumb|right|300pp|<center>Volcà de Teneguia en les [[Illes Canàries]] ([[Espanya]])</center>]]  
+
[[Image:volca.jpg|thumb|right|300pp|<center>Volcà de Teneguia en les [[Illes Canàries]] ([[Espanya]])</center>]]  
  
Un '''volcà''' és una obertura de la capa superficial [[Terra|terrestre]] per a on s'expelisen gasos i materials magmàtiques de les capes més interiors. La naturalea dels materials, el tipo d'erupció, la seua freqüencia i l'orogenesis donen als volcans formes variades, pero prenen en general l'aspecte d'una montanya conica coronada per un [[cràter]] o una caldera. El lloc principal d'eixida dels materials durant una erupció està situat més sovint al bort del volcà, a on desemboca el fumeral volcanic, pero també per ullals laterals que apareixen sobre les pendents o al peu del volcà.
+
Un '''volcà''' es una obertura de la capa superficial [[Terra|terrestre]] per a on s'expelisen gasos i materials magmàtiques de les capes més interiors. La naturalea dels materials, el tipo d'erupcio, la seua freqüencia i l'orogenesis donen als volcans formes variades, pero prenen en general l'aspecte d'una montanya conica coronada per un crater o una caldera. El lloc principal d'eixida dels materials durant una erupcio esta situat mes sovint al bort del volca, a on desemboca el fumeral volcanic, pero tambe per ullals laterals apareixquen sobre les pendents o al peu del volca.
  
 
== Tipos de volcans ==
 
== Tipos de volcans ==
  
 
Existixen dos grans tipos de volcans sobre la [[Terra]] :
 
Existixen dos grans tipos de volcans sobre la [[Terra]] :
 +
Els '''VOLCANS ROJOS''' de les erupcions efusives relativament suaus i que emeten de laves coladisses. Son els volcans de punt calent i els volcans submarins de les dorsals oceaniques.
 +
Els '''VOLCANS GRISOS''' de les erupcions explosives i que emeten de laves pastoses i cendroses baix forma de nuvols ardents (o colades piroclastiques) i de plomall volcanic. Son associats sobre tot al fenomen de subducció (per eixemple els volcans del [[Cinturo de foc del Pacific]].)
  
* Els '''volcans rojos''' de les erupcions efusives relativament suaus i que emeten laves coladisses. Són els volcans de punt calent i els volcans submarins de les dorsals oceaniques.
 
 
* Els '''volcans grisos''' de les erupcions explosives i que emeten laves pastoses i cendroses baix forma de núvols ardents (o colades piroclastiques) i de plomall volcanic. Són associats sobre tot al fenomen de subducció (per eixemple els volcans del [[Cinturo de foc del Pacific]].)
 
 
Hi ha prop de 1500 volcans terrestres actius, dels quals un xixanta per cent tenen erupció per any. Els volcans submarins són els més numerosos.
 
 
El vulcanisme és el conjunt dels fenomens associats als volcans i a la presencia de magma. La vulcanologia és la ciència de l'estudie, de l'observació i de la prevenció dels riscs dels volcans.
 
  
 
[[Categoria: Geografia]]
 
[[Categoria: Geografia]]
[[Categoria: Volcans]]
 

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!