Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
5210 bytes afegits ,  08:13 19 set 2016
Llínea 119: Llínea 119:     
A causa de la seua elevada densitat de població i a la seua posició en el cor de [[Europa Occidental]], Bèlgica s'enfronta a sérios problemes migambientals. Un informe de 2003 va indicar que l'aigua dels rius de Bèlgica tenia la pijor calitat d'Europa, i que se situava a la coa dels 122 paisos estudiats.
 
A causa de la seua elevada densitat de població i a la seua posició en el cor de [[Europa Occidental]], Bèlgica s'enfronta a sérios problemes migambientals. Un informe de 2003 va indicar que l'aigua dels rius de Bèlgica tenia la pijor calitat d'Europa, i que se situava a la coa dels 122 paisos estudiats.
 +
 +
== Economia ==
 +
{{AP|Economia de Bèlgica}}
 +
Bèlgica és un país densament poblat i es localisa en el cor d'una de les regions més [[indústria]]*lizadas del món. Actualment, l'economia belga està orientada cap als servicis i mostra una naturalea dual, en una dinàmica part [[Flandes|flamenca]], sent [[Brusseles]] el seu principal centre multilingüe i multiétnic en una [[renda per càpita]] de les més altes de la [[Unió Europea]], i una economia [[Regió Valona|valona]] més ruralisada i menys dinàmica.
 +
Bèlgica va ser el primer país d'Europa continental en el que es va desenrollar la [[Revolució industrial]], a principis del [[sigle XIX]]. [[Lieja]] i [[*Charleroi]] varen desenrollar ràpidament una indústria minera i acerera, que va florir fins a mijan el [[sigle XX]]. No obstant, per la [[anys 1840|década de 1840]] l'indústria [[textil]] de Flandes estava passant per una aguda crisis i hi havia [[fam]] (1846-50). Despuix de l'II Guerra Mundial, [[Gant]] i [[Amberes]] varen experimentar una ràpida expansió del sector [[química|químic]] i [[petròleu|petrolífer]]. Les [[crisis del petròleu de 1973]] i [[crisis energètica de 1979|1979]] varen causar una prolongada recessió econòmica. L'indústria siderúrgica belga ha sofrit des de llavors per una greu reculada, i este ha segut el responsable d'inhibir el desenroll econòmic de [[Regió Valona|Valonia]].
 +
 +
== Demografia ==
 +
{{AP|Demografia de Bèlgica}}
 +
Bèlgica té una població de 11& 250 659 habitants segons l'estimació de juliol de 2015 i una [[densitat de població]] de 368,5& hab./km², sent una de les més elevades d'Europa, despuix dels [[Paisos Baixos]] i d'alguns microestats com [[Mónaco]] i [[Ciutat del Vaticà]]. Les àrees en major densitat de població són les que estan al voltant de les aglomeracions de [[Brusseles]]-[[Amberes]]-[[Gant]]-[[Lovaina]] —regió coneguda com el [[Diamant Flamenc]]— aixina com en atres centres urbans importants (principalment [[Lieja]], [[Charleroi]], [[Brujas]], [[Namur]], [[Mons]], [[Courtrai]] i [[Hasselt]]). La regió de les Ardenes és la que té menor densitat de població del país. En [[2005]], la Regió Flamenca tenia una població d'aproximadament 6 043 161 habitants. La seguien Valonia en 3 395 942 i Brusseles en 1 006 749. Casi tota la població és urbana (97,3 % en 1999). Les ciutats principals (en la seua població entre paréntesis) són [[Brusseles]] (1 006 749 en la ciutat s.s. i uns 2 millons en la seua aglomeració), [[Amberes]] (457 749 en la comuna i 900 000 en la seua àrea metropolitana), [[Gant]] (23 951), Charleroi (201 373), [[Lieja]] (185 574 en el municipi i 600 000 en la seua aglomeració) i [[Bruixotes]] (117 253).
 +
 +
=== Religió ===
 +
Des de l'independència, el [[catolicisme]], encara contrarrestat pel [[*librepensamiento]] i els moviments [[francmaçoneria|*francmasónicos]], ha tingut un paper important en la política belga. La [[Constitució de Bèlgica|constitució]] llaica permet la llibertat de cult, i el govern, en general, respecta este dret en la pràctica. En una enquesta realisada en 2001, el 47% de la població del país es va identificar catòlic, el 3,5% musulmà, entre l'1,2% i l'1,4% protestant, el 0,7% ortodox, entre el 0,4% i el 0,5% judeu i el 0,1% anglicà. Ademés, el 15% va declarar no identificar-se en cap religió i el 7,4% es va descriure com a llaic. Una investigació portada a terme en 2006 en la regió de Flandes —considerada més religiosa que *Valonia— va mostrar que el 55 % de les persones s'identifiquen com a religiosos, i un atre 36&*nbsp;% creu que algun deu és el creador del món.
 +
 +
=== Idioma ===
 +
Els idiomes oficials de Bèlgica són el [[idioma neerlandés|neerlandés]], el [[idioma francés|francés]] i el [[idioma alemà|alemà]].<*ref *name=@CIA /> Prop del 59 per cent de la població de Bèlgica té com a llengua materna el neerlandés (ho coneix fins al 70&*nbsp;% de la població, entre ells un 20&*nbsp;% de *valones), el 40 per cent és francòfona (el 70&*nbsp;% de la població total coneix la llengua francesa, inclós el 60&*nbsp;% dels flamencs), i menys de l'1 per cent és *germanófona. Brusseles, en el 9&*nbsp;% de la població del país, és oficialment bilingüe (francés i neerlandés).
 +
 +
El neerlandés i el [[Francés de Bèlgica|francés]] que es parlen en Bèlgica presenten menudes diferències de [[vocabulari]] i de [[significat]] sobre les varietats d'@los Países Bajos i França. Si ben hui molta gent actualment parla dialectes del neerlandés, la [[llengua *valona]], que antany fora la llengua principal de [[Regió *Valona|*Valonia]], solament conta en pocs parlants que solen ser persones majors. Estos dialectes, junt en uns atres com el [[idioma *picardo|*picardo]] o el [[Idioma *limburgués|*limburgués]],<*ref *name="*ethnologue">[http://www.ethnologue.com/show_country.asp?name=be Ethnologue.com] publicat per [[*SIL *International]]</*ref> no s'usen en la vida pública. No obstant, el [[Flamenc (idioma)|flamenc]] és molt més utilisat en tota la regió neerlandesa. El flamenc és parlat diàriament per la població, encara que l'escola, llibres i demés es troben un neerlandés més estandardisat.
    
== Referències ==
 
== Referències ==
6408

edicions

Menú de navegació