Diferència entre les revisions de "Batalla de Covadonga"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «La Batalla de Covandonga fou una escaramussa entre les tropes de un noble visigot anomenat En Pelayo i les tropes berebérs del Emirat Dependent de Córdoba mana...».)
 
m (Text reemplaça - 'només' a 'a soles')
 
(No es mostren 17 edicions intermiges d'8 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
La Batalla de Covandonga fou una escaramussa entre les tropes de un noble visigot anomenat En Pelayo i les tropes  berebérs del Emirat Dependent de Córdoba manaes per Muza.
+
[[Image:Reino_de_Asturias.jpg|right|thumb|250px|<center>El Regne d'Astúries</center>]]
Els rebeldes visigots refugiats a Astúries, sé negaen a pagar els impostos que el Emirat exigía, aixina que el wali de la regió va manar a Muza a escarmentar als rebeldes, estos es feren forts en la Santa Cova de Covadonga en el monte Aseuva, des de esta posició sobtarén al "eixercit" (ya que nomes estaba compost per uns 50 homes) musulmà, la tropa de En Pelayo llança pedres als eixercit musulmà que fou sorprés per el flanc( no sé sap si fou per el de la dreta o el de l'esquerra) Muza morí a causa d'una pedrà i els seus homes tractarén d'escalar el mont Aseuva vadejant el riu Deva, en tan mala sort que hagé un deprendiment de terra (era primavera i el riu anaba ple) y hay moriren la mayoria dels musulmàns, els demés conseguiren escapar.
+
La Batalla de [[Covandonga]] fon una escaramussa entre les tropes d'un noble visigot nomenat [[En Pelayo]], i les tropes  berebers de l'[[Emirat Dependent de Córdova]], manades per [[Muza]].
 
  
{{esbos}}
+
Els rebels visigots refugiats en [[Astúries]], se negaren a pagar els imposts que l'Emirat exigia, aixina que el walí de la regió manà a [[Muza]] a escarmentar als rebels. Estos se feren forts en la Santa Cova de Covadonga, en el [[monte Aseuva]]. Des d'esta posició soltaren a “l'eixercit" (ya que a soles estava compost per uns 50 hòmens) musulmà. La tropa d'En Pelayo llançà pedres a l'eixercit musulmà que fon sorprés pel flanc (no sé sap si fon pel de la dreta o el de l'esquerra).
 +
 
 +
[[Muza]]  morí a causa d'una pedrada i els seus hòmens tractaren d'escalar el Mont Aseuva, vadejant el [[riu Deva]], en tan mala sort que hagué un desprendiment de terra (era primavera i el riu anava ple) i ahí moriren la majoria dels musulmans, els demés conseguiren escapar.
 +
<br>
 +
 
 +
== Conseqüències de la "batalla" ==
 +
 
 +
La moral dels rebels pujà lo suficient com per a resistir a les següents expedicions, les lluites internes de l'Emirat permetreen als rebels no expondre's a una gran expedició, aixina pogueren crear lo [[Regne d'Astúries]], que més tart conquistarà la part nort de [[Galícia]].
 +
 
 +
 
 +
[[Categoria:Història d'Espanya]]
 +
[[Categoria:Història d'Astúries]]

Última revisió del 12:17 20 feb 2018

El Regne d'Astúries

La Batalla de Covandonga fon una escaramussa entre les tropes d'un noble visigot nomenat En Pelayo, i les tropes berebers de l'Emirat Dependent de Córdova, manades per Muza.

Els rebels visigots refugiats en Astúries, se negaren a pagar els imposts que l'Emirat exigia, aixina que el walí de la regió manà a Muza a escarmentar als rebels. Estos se feren forts en la Santa Cova de Covadonga, en el monte Aseuva. Des d'esta posició soltaren a “l'eixercit" (ya que a soles estava compost per uns 50 hòmens) musulmà. La tropa d'En Pelayo llançà pedres a l'eixercit musulmà que fon sorprés pel flanc (no sé sap si fon pel de la dreta o el de l'esquerra).

Muza morí a causa d'una pedrada i els seus hòmens tractaren d'escalar el Mont Aseuva, vadejant el riu Deva, en tan mala sort que hagué un desprendiment de terra (era primavera i el riu anava ple) i ahí moriren la majoria dels musulmans, els demés conseguiren escapar.

Conseqüències de la "batalla"[editar | editar còdic]

La moral dels rebels pujà lo suficient com per a resistir a les següents expedicions, les lluites internes de l'Emirat permetreen als rebels no expondre's a una gran expedició, aixina pogueren crear lo Regne d'Astúries, que més tart conquistarà la part nort de Galícia.