Canvis

sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
La '''Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carlos''' és una institució cultural pública ubicada en [[Valéncia]], [[Espanya]].
+
[[Archiu:Museu belles arts valència2.jpg|thumb|250px|[[Museu de Belles Arts de Valéncia]], antic Convent de Sant Pius V, sèu de l'Acadèmia de Sant Carles.]]
   −
==Historia==
+
La '''Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles''' és una institució cultural pública ubicada en la ciutat de [[Valéncia]].
Els seus antecedents es troben en la petició al rei [[Fernando VI d'Espanya|Fernando VI]] per part d'artistes valencians per a que es creara una Acadèmia. El rei va concedir el permís i es va crear la ''[[Acadèmia de Santa Bàrbara]]'' (inaugurada el 7 de febrer de 1753) en honor a l'esposa de Fernando VI, [[Bàrbara de Bragança]], en la sèu de la [[Universitat de Valéncia]].
     −
En la mort del monarca i les dificultats econòmiques, el centre va desaparéixer. Va ser més tart quan, reprenent l'idea original, el rei [[Carlos III d'Espanya|Carlos III]] otorga per [[Real Cèdula]] el reconeiximent de l'acadèmia el [[14 de febrer]] de [[1768]], seguint el model de la [[Real Acadèmia de Belles arts de Sant Fernando]] dins de la corrent del [[Ilustració en Espanya|periodo ilustrat espanyol]] i seguint la tradició [[França|francesa]]. La denominació oficial va ser la de ''Real Acadèmia de les Tres Nobles Arts de Sant Carlos''.
+
==Història==
   −
Per l'espectacular creiximent obtingut en la gran afluència d'estudiants i a causa de l'escassea d'espai de la seua anterior ubicació, l'estat va cedir en [[1838]] el [[Antic Convent del Carmen (Valéncia)|Convent del Carmen]], [[Desamortisació (Espanya)|desamortisat]], on es va seguir impartint la docència i va poder aumentar i realçar les seues coleccions artístiques agrupades en el ''museu de belles arts i museu d'antiguetats''.
+
Els seus antecedents es troben en la petició al rei [[Ferrando VI d'Espanya|Ferrando VI]] per part d'artistes valencians, entre ells, [[Ignaci Vergara|Ignaci]] i Josep Vergara, per a que es creara una Acadèmia de pintura, escultura i arquitectura. El rei va concedir el permís i es va crear la ''[[Acadèmia de Santa Bàrbara]]'' (inaugurada el [[7 de febrer]] de [[1753]]) en honor a l'esposa de Fernando VI, [[Bàrbara de Bragança]], en la sèu de l'[[Universitat de Valéncia]].
   −
Des de [[1909]] es reconeixia que era un organisme artístic que responia a tres aspectes o fins fonamentals:  
+
Els estudis s'establiren en tres aules de l'Universitat de Valéncia, impartint classes d'ensenyança d'arquitectura, pintura, escultura i gravat. Més tart, el rei promogué també l'estudi de flors i ornaments aplicats als teixits. 
* '''Acadèmic''': Estudis d'erudició artística, informes i dictàmens pericials
+
 
 +
A la mort del monarca i les dificultats econòmiques, el centre va desaparéixer. Fon més tart quan, reprenent l'idea original, el rei [[Carles III d'Espanya|Carles III]] otorga per [[Real Cèdula]] el reconeiximent de l'acadèmia el [[14 de febrer]] de [[1768]], seguint el model de la [[Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Fernando]] dins de la corrent del [[Ilustració en Espanya|periodo ilustrat espanyol]] i seguint la tradició [[França|francesa]]. La denominació oficial fon la de ''Real Acadèmia de Nobles Arts de Sant Carles'', dotant-la de rendes pròpies.
 +
 
 +
L'invasió napoleònica d'Espanya portà un breu periodo de desorganisació. El mariscal francés Suchet restablí l'Acadèmia de Sant Carles i dispongué la creació d'un Museu en dita acadèmia, integrat per les obres d'art procedents dels convents suprimits. Per l'espectacular creiximent obtengut en la gran afluència d'estudiants i a causa de l'escassea d'espai de la seua anterior ubicació, l'estat va cedir en l'any [[1838]] el [[Convent del Carme]], [[Desamortisació (Espanya)|desamortisat]], a on es va seguir impartint la docència i va poder aumentar i realçar les seues coleccions artístiques agrupades en el ''museu de belles arts i museu d'antiguetats''.
 +
 
 +
Des de l'any [[1909]] es reconeixia que era un organisme artístic que responia a tres aspectes o fins fonamentals:  
 +
 
 +
* '''Acadèmic''': Estudis d'erudició artística, informes i dictamens pericials
 
* '''Didàctic''': Ensenyança teòrica i pràctica de les Belles arts
 
* '''Didàctic''': Ensenyança teòrica i pràctica de les Belles arts
 
* '''Educatiu''': Creació del Museu de Pintura i Escultura.
 
* '''Educatiu''': Creació del Museu de Pintura i Escultura.
   −
En [[1913]], per mig d'un real decret de 24 de juliol, el Museu queda deslligat oficialment de la tutela de l'Acadèmia.
+
En [[1913]], per mig d'un real decret de [[24 de juliol]], el Museu queda deslligat oficialment de la tutela de l'Acadèmia.
   −
En 1942 es va decidir dedicar l'ubicació del convent a l'Escola de Belles arts traslladant el fondo museístic i l'acadèmia a l'antic [[Convent de Sant Pío V]], lloc on en el 2007 compartixen edifici.
+
En l'any [[1942]] es va decidir dedicar l'ubicació del convent a l'Escola de Belles arts traslladant el fondo museístic i l'acadèmia a l'antic [[Museu Sant Pius V|Convent de Sant Pius V]], lloc a on des de l'any [[2007]] compartixen edifici.
    
==Estructura i servicis==
 
==Estructura i servicis==
 
Es rig per uns estatuts i un reglament de règim interior. Els membres poden ser ''d'honor'', ''de número'', ''supernumeraris'' i ''corresponents''.  
 
Es rig per uns estatuts i un reglament de règim interior. Els membres poden ser ''d'honor'', ''de número'', ''supernumeraris'' i ''corresponents''.  
   −
L'Acadèmia consta de quatre seccions:  
+
L'acadèmia consta de quatre seccions:  
 
* [[Arquitectura]]
 
* [[Arquitectura]]
 
* [[Escultura]]
 
* [[Escultura]]
Llínea 26: Llínea 32:  
* [[Música]]
 
* [[Música]]
   −
La seua organisació i funcionament estan regulats per [[decret]] del Govern de la [[Comunitat Valenciana]] des de [[1989]]. En la seua estructura, l'Alt Patronat correspon al [[Rei d'Espanya]] i la Presidència d'Honor al que ho siga de la [[Generalitat Valenciana]].
+
La seua organisació i funcionament estan regulats per [[decret]] del Govern de la [[Comunitat Valenciana]] de 12 de juny de [[1989]], a on se reconeix com la primera institució consultiva de la [[Comunitat Valenciana]] en materia artística. En la seua estructura, l'Alt Patronat correspon al [[Rei d'Espanya]] i la Presidència d'Honor al que ho siga de la [[Generalitat Valenciana]].
 +
 
 +
Consta del servici de docència, archiu i biblioteca, i és orgue consultiu de la Generalitat Valenciana, ademés de complir funcions de peritage. Edita la revista ''Archivo de Arte Valenciano''.
   −
Consta del servici de docència, archiu i biblioteca, i és orgue consultiu de la Generalitat Valenciana, ademés de complir funcions de peritage.
+
== Vore també ==
 +
* [[Museu de Belles Arts de Valéncia]]
   −
==Enllaços externs==
+
== Enllaços externs ==
*[http://www.realacademiasancarlos.com Web oficial de l'Acadèmia]
+
{{Commonscat|Museu de Belles Arts de València}}
 +
*[https://www.realacademiasancarlos.com Portal web de l'Acadèmia]
    
[[Categoria:Acadèmies d'Espanya]]
 
[[Categoria:Acadèmies d'Espanya]]
[[Categoria:Real Acadèmia de Belles arts de Sant Carlos| ]]
+
[[Categoria:Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles| ]]
[[categoria:Acadèmies de belles arts]]
+
[[categoria:Acadèmies de Belles Arts]]
 
[[Categoria:Ilustració en Espanya]]
 
[[Categoria:Ilustració en Espanya]]
 
[[Categoria:Institucions i organismes en sèu en Valéncia]]
 
[[Categoria:Institucions i organismes en sèu en Valéncia]]