Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
sense resum d'edició
Llínea 31: Llínea 31:     
==Història==
 
==Història==
El territori del Sàhara Occidental fon ocupat pels [[Espanya|espanyols]] a finals del [[sigle XIX]] obtenint en la [[Conferència de Berlin]] ([[1884]]) el reconeiximent de la seua sobirania sobre el d'ara en avant [[Sàhara espanyol]]. A partir de [[1965]], l'[[ONU]] començà a pressionar a Espanya per que procedira a la descolonisació del territori. [[Marroc]] i [[Mauritània]] advocaren per l'anexió de la província d'Espanya baix la seua sobirania. Per atra banda, en [[1973]] se fundà el [[Front Polisario]] un [[moviment de lliberació nacional]] indigen que començà la lluita contra els espanyols en l'objectiu de conseguir l'independència. Per la seua part, el govern [[franquisme|franquiste]] se negà a cedir el territori en el qual ademés s'havien trobat importants recursos naturals detacant el [[fosfat|fosfats]].  
+
El territori del Sàhara Occidental fon ocupat pels [[Espanya|espanyols]] a finals del [[sigle XIX]] obtenint en la [[Conferència de Berlin]] ([[1884]]) el reconeiximent de la seua sobirania sobre el d'ara en avant [[Sàhara espanyol]]. A partir de [[1965]], l'[[ONU]] començà a pressionar a Espanya per a que procedira a la descolonisació del territori. [[Marroc]] i [[Mauritània]] advocaren per l'anexió de la província d'Espanya baix la seua sobirania. Per atra banda, en [[1973]] se fundà el [[Front Polisario]] un [[moviment de lliberació nacional]] indigen que començà la lluita contra els espanyols en l'objectiu de conseguir l'independència. Per la seua part, el govern [[franquisme|franquiste]] se negà a cedir el territori en el qual ademés s'havien trobat importants recursos naturals detacant el [[fosfat|fosfats]].  
   −
En [[1974]] l'[[Assamblea General de les Nacions Unides|Assamblea General de l'ONU]] posà dos questions a la [[Cort Internacional de Justícia]], «¿Era el Sàhara Occidental en el moment de la seua colonisació per Espanya un territori sense amo (''terra nullius'')?». I en cas de ser negativa la resposta: «¿Quins vículs jurídics existien en el Regne de Marroc i el complex maurità?».  <ref>https://www.umdraiga.com/documentos/ONU_resolucionesasambleageneral/A_RES_3292_1974_es.htm</ref> El 16 d'octubre de [[1975]] la Cort Internacional de Justícia concluit l'estudi de la questió determinà per unanimitat que en el moment de la colonisació espanyola el Sàhara Occidental no era ''terra nullius'' i que ni [[Mauritània]] ni [[Marroc]] tenien dret algun de sobirania territorial sobre el Sàhara Occidental. Per tant la el futur del Sàhara espanyol devia determinar-se segons el principi de lliure determinació de la població del territori.<ref>https://www.dipublico.org/cij/doc/61.pdf</ref> En 1974 Espanya havia elaborat un cens de la població local del Sàhara que serviria de base per a la futura votació.
+
En [[1974]] l'[[Assamblea General de les Nacions Unides|Assamblea General de l'ONU]] posà dos questions a la [[Cort Internacional de Justícia]], «¿Era el Sàhara Occidental en el moment de la seua colonisació per Espanya un territori sense amo (''terra nullius'')?». I en cas de ser negativa la resposta: «¿Quins vículs jurídics existien en el Regne de Marroc i el complex maurità?».  <ref>https://www.umdraiga.com/documentos/ONU_resolucionesasambleageneral/A_RES_3292_1974_es.htm</ref> El 16 d'octubre de [[1975]] la Cort Internacional de Justícia concluit l'estudi de la questió determinà per unanimitat que en el moment de la colonisació espanyola el Sàhara Occidental no era ''terra nullius'' i que ni [[Mauritània]] ni [[Marroc]] tenien dret algun de sobirania territorial sobre el Sàhara Occidental. Per tant la el futur del Sàhara espanyol devia determinar-se segons el principi de la lliure determinació de la població del territori.<ref>https://www.dipublico.org/cij/doc/61.pdf</ref> En 1974 Espanya havia elaborat un cens de la població local del Sàhara que serviria de base per a la futura votació.
   −
Pocs dies més tart, el 6 de novembre de 1975, [[Marroc]] veent que la justícia internacional no li donava la raó i coincidint en que estava a punt de faltar [[Francisco Franco]], se llançà a l'invasió del Sàhara en la coneguda [[Marcha Verda]]. El pla marroquí s'encuadra en l'idea expansionista del [[Gran Marroc]]. Espanya no combatí i [[Juan Carlos I|Don Juan Carlos]] firmà  el 14 de novembre de 1975 l'[[Acort tripartit de Madrit]] a on cedí l'administració temporalment de la província a Marroc i Mauritania sense excluir el dret a l'autodeterminació. En la pràctica significava que Marroc se quedaria en dos terços del territori i Mauritània en un terç. [[Estats Units]] i [[França]] recolçaren als marroquís per a expulsar a Espanya del territori i evitar que [[Algèria]] i l'[[Unió Soviètica]] tutelaren una futura república saharaui.  El 26 de febrer de [[1976]] Espanya comunicà a l'ONU l'eixida de les últimes forces espanyoles del territori. Al dia següent, el 27 de febrer de 1976, el [[Front Polisario]] proclamà la República Àrap Saharaui Democràtica.  
+
Pocs dies més tart, el 6 de novembre de 1975, [[Marroc]] veent que la justícia internacional no li donava la raó i coincidint en que estava a punt de faltar [[Francisco Franco]], se llançà a l'invasió del Sàhara en la coneguda [[Marcha Verda]]. El pla marroquí s'encuadra en l'idea expansionista del [[Gran Marroc]]. Espanya no combatí i [[Juan Carlos I|En Juan Carlos]] firmà  el 14 de novembre de 1975 l'[[Acort tripartit de Madrit]] a on cedí l'administració temporalment de la província a Marroc i Mauritania sense excluir el dret a l'autodeterminació. En la pràctica significava que Marroc se quedaria en dos terços del territori i Mauritània en un terç. [[Estats Units]] i [[França]] recolçaren als marroquís per a expulsar a Espanya del territori i evitar que [[Algèria]] i l'[[Unió Soviètica]] tutelaren una futura república saharaui.  El 26 de febrer de [[1976]] Espanya comunicà a l'ONU l'eixida de les últimes forces espanyoles del territori. Al dia següent, el 27 de febrer de 1976, el [[Front Polisario]] proclamà la República Àrap Saharaui Democràtica.  
    
[[Image:Western sahara walls moroccan map-es.svg|thumb|left|240px|Conflicte en el Sàhara Occidental. En groc el territori de la RASD.]]
 
[[Image:Western sahara walls moroccan map-es.svg|thumb|left|240px|Conflicte en el Sàhara Occidental. En groc el territori de la RASD.]]
A partir d'este moment, s'inicià la [[Guerra del Sàhara Occidental]] entre el Front Polisario recolçat per Algèria contra Marroc i Mauritània. Les forces d'ocupació marroquís detingueren torturaren i inclús bombardejaren a la població saharaui en [[napalm]] i [[fòsfor blanc]].<ref>https://web.archive.org/web/20161220183136/http://www.elconfidencialsaharaui.com/2016/11/marruecos-y-el-genocidio-saharaui-del.html?m=1</ref> Part de la població escapà i se refugià en els [[campaments de refugiats de Tinduf]] (Algèria). En [[1979]] Mauritània abandonà el seu territori en el Sàhara Occidental. Els saharauis baix control marroquí quedaren socialment marginats, perseguits i privats de tot dret polític. Ademés els marroquins s'han dedicat des de l'inici a portar colons del nort del país, adoctrinar la població i a borrar les senyes d'identitat saharauis com son l'[[àrap hassania]] i l'[[idioma espanyol]].
+
A partir d'este moment, s'inicià la [[Guerra del Sàhara Occidental]] entre el Front Polisario recolçat per Algèria contra Marroc i Mauritània. Les forces d'ocupació marroquís detingueren torturaren i inclús bombardejaren a la població saharaui en [[napalm]] i [[fòsfor blanc]].<ref>https://web.archive.org/web/20161220183136/http://www.elconfidencialsaharaui.com/2016/11/marruecos-y-el-genocidio-saharaui-del.html?m=1</ref> Part de la població escapà i se refugià en els [[campaments de refugiats de Tinduf]] (Algèria). En [[1979]] Mauritània abandonà el seu territori en el Sàhara Occidental. Els saharauis baix control marroquí quedaren socialment marginats, perseguits i privats de tot dret polític. Ademés els marroquís s'han dedicat des de l'inici a portar colons del nort del país, adoctrinar la població i a borrar les senyes d'identitat saharauis com son l'[[àrap hassania]] i l'[[idioma espanyol]].
    
En [[1991]] s'arribà a un armistici per el qual cesaren els combats. La RASD quedà en control del territori de l'est del Sàhara Occidental i una estreta franja al sur. També se donà inicia a la [[MINURSO]] (Missió de Nacions Unides per a el Referèndum en el Sàhara Occidental) que continua vigent. Marroc contruí un [[Mur marroquí en el Sàhara Occidental|mur militar]] minat per tot el desert que separa la República Saharaui del territori baix domini marroquí i que inclús arriba a penetrar en territori maurità.   
 
En [[1991]] s'arribà a un armistici per el qual cesaren els combats. La RASD quedà en control del territori de l'est del Sàhara Occidental i una estreta franja al sur. També se donà inicia a la [[MINURSO]] (Missió de Nacions Unides per a el Referèndum en el Sàhara Occidental) que continua vigent. Marroc contruí un [[Mur marroquí en el Sàhara Occidental|mur militar]] minat per tot el desert que separa la República Saharaui del territori baix domini marroquí i que inclús arriba a penetrar en territori maurità.   
   −
En 1976 la RASD tingué la seua primera [[Constitució RASD 1976|Constitució]] reemplaçada en [[1999]] per l'actual [[Constitució saharaui]]. La constitució actual establix un règim [[democràcia|democràtic]] i de lliure mercat per a la República Saharaui. No obstant, les seues garanties polítiques queden suspeses fins que se culmine el procés d'independència, quedant el Polisario com el partit únic que la República. El [[secretari general del Front Polisario]] es a la volta [[President de la República Àrap Saharaui Democràtica|President de la RASD]]. Destaquen dos presidents saharauis [[Mohamend Abdelaziz]] (1976-2016) i [[Brahim Ghali]] (des de 2016).   
+
En 1976 la RASD tingué la seua primera [[Constitució RASD 1976|Constitució]] reemplaçada en [[1999]] per l'actual [[Constitució saharaui]]. La constitució actual establix un règim [[democràcia|democràtic]] i de [[lliure mercat]] per a la República Saharaui. No obstant, les seues garanties polítiques queden suspeses fins que se culmine el procés d'independència, quedant el Polisario com el partit únic que la República. El [[secretari general del Front Polisario]] és a la volta [[President de la República Àrap Saharaui Democràtica|President de la RASD]]. Destaquen dos presidents saharauis [[Mohamend Abdelaziz]] (1976-2016) i [[Brahim Ghali]] (des de 2016).   
 
   
 
   
 
En [[2020]] escalaren les tensions sobre el pas de [[Guerguerat]] que conecta Marroc en Mauritània i que travesa les dos zones. El resultat fon que el [[Front Polisario]] donà per acabat l'armistici i declarà la [[Enfrontaments de 2020 del Sàhara Occidental|guerra]] a la part marroquí. El conflicte continua actiu en enfrontamnets periòdics en el desert.  
 
En [[2020]] escalaren les tensions sobre el pas de [[Guerguerat]] que conecta Marroc en Mauritània i que travesa les dos zones. El resultat fon que el [[Front Polisario]] donà per acabat l'armistici i declarà la [[Enfrontaments de 2020 del Sàhara Occidental|guerra]] a la part marroquí. El conflicte continua actiu en enfrontamnets periòdics en el desert.  
3829

edicions

Menú de navegació