Canvis

1492 bytes afegits ,  22:45 28 ago 2023
Text reemplaça - 'medieval' a 'migeval'
Llínea 1: Llínea 1:  +
[[File:HispanicSocietyofAmerica.jpg|thumb|250px|Hispanic Society of America]]
 +
 
La '''Hispanic Society of America''' o Societat Hispànica d'Amèrica és un museu gratuït i biblioteca d'investigació per a l'estudi de les arts i cultura d'[[Espanya]], [[Hispanoamèrica]] i [[Portugal]], que es troba en la ciutat de [[Nova York]].
 
La '''Hispanic Society of America''' o Societat Hispànica d'Amèrica és un museu gratuït i biblioteca d'investigació per a l'estudi de les arts i cultura d'[[Espanya]], [[Hispanoamèrica]] i [[Portugal]], que es troba en la ciutat de [[Nova York]].
   −
Fundada per Archer Milton Huntington el 18 de maig de [[1904]], obrí les seues portes en el seu edifici estil Beaux-Arts, que és encara hui la seua sèu, en [[1908]], en la nomenada Audubon Terrace, situada en l'avinguda Broadway entre els carrers 155 i 156 de Nova York. La Societat Hispànica conta en un museu, una biblioteca i el seminari d'estudis hispànics medievals (Hispanic Seminary of Medieval Studies), que és considerat com una de les més prestigioses editorials en el seu camp. Encara que el seu nom es referix a una "societat", i el fundar una societat dedicada a l'estudi d'Espanya va ser una de les metes de Huntington, jamai ha funcionat com a tal. Els membres de la societat -completament honorífica- els trien els bibliotecaris.
+
[[File:Hispanic society, corte grande 00.JPG|thumb|250px|Interior del museu]]
 +
 
 +
[[File:Hispanic society, corte grande 01.JPG|thumb|250px|Atra vista de l'interior]]
 +
 
 +
[[File:SorollaRoomAtHSA.jpg|thumb|250px|Sala Sorolla]]
 +
 
 +
[[File:DonQuixoteFrieze.jpg|thumb|180px|Don Quijote]]
 +
 
 +
[[File:Hispanic society, ext. 01.JPG|thumb|250px|Estatua del Sit]]
 +
 
 +
[[File:Musica FIcta en la Hispanic Society of America.jpg|thumb|250px|Ensaig de concert]]
   −
En l'any [[2017]], una selecció de més de 200 peces destacades de la Societat es presentaren en el [[Museu del Prat]] de [[Madrit]],​ com a inici d'una mostra itinerant per atres museus i institucions del món. Eixe mateix any, va rebre el premi de Cooperació Internacional Princesa d'Astúries.
+
Fundada per Archer Milton Huntington el [[18 de maig]] de l'any [[1904]], obrí les seues portes en el seu edifici estil Beaux-Arts, que és encara hui la seua sèu, en l'any [[1908]], en la nomenada Audubon Terrace, situada en l'avinguda Broadway entre els carrers 155 i 156 de Nova York. La Societat Hispànica conta en un museu, una biblioteca i el seminari d'estudis hispànics migevals (Hispanic Seminary of Medieval Studies), que és considerat com una de les més prestigioses editorials en el seu camp. Encara que el seu nom es referix a una "societat", i el fundar una societat dedicada a l'estudi d'Espanya va ser una de les metes de Huntington, jamai ha funcionat com a tal. Els membres de la societat -completament honorífica- els trien els bibliotecaris.
 +
 
 +
En l'any [[2017]], una selecció de més de 200 peces destacades de la Societat es presentaren en el [[Museu del Prado]] de [[Madrit]],​ com a inici d'una mostra itinerant per atres museus i institucions del món. Eixe mateix any, va rebre el premi de Cooperació Internacional Princesa d'Astúries.
    
== Museu ==
 
== Museu ==
   −
El museu conta en més de 800 pintures, 600 aquareles, 1.000 escultures i 6.000 objectes decoratius, incloent una colecció de textils. Aixina mateix posseïx una àmplia colecció de 15.000 gravats de vàries époques i més de 175.000 fotografies des de [[1850]].
+
El museu conta en més de 800 pintures, entre elles, la colecció de quadros de gran format del pintor [[Comunitat Valenciana|valencià]] [[Joaquín Sorolla]] titulada ''Visió d'Espanya'', 600 aquareles, 1.000 escultures i 6.000 objectes decoratius, incloent una colecció de textils. Aixina mateix posseïx una àmplia colecció de 15.000 gravats de vàries époques i més de 175.000 fotografies des de [[1850]].
    
== Biblioteca ==
 
== Biblioteca ==
   −
La biblioteca alberga més de 15.000 llibres impresos abans de [[1701]], dels quals hi ha 250 [[Incunable|incunables]]; un d'ells és la ''editio princeps de la Celestina'' ([[Burgos]], [[1499]]). Entre els llibres que custodia, es troba una rica colecció de l'escritora novohispana sor [[Juana Inés de la Cruz]], la primera edició del [[El Quixot|Quixot]] i infinitat de rars impresos espanyols.  
+
La biblioteca alberga més de 15.000 llibres impresos abans de [[1701]], dels quals hi ha 250 [[Incunable|incunables]]; un d'ells és la ''editio princeps de la Celestina'' ([[Burgos]], [[1499]]). Entre els llibres que custodia, es troba una rica colecció de l'escritora novohispana sor [[Juana Inés de la Cruz]], la primera edició del [[El Quixot|Quixot]] o la [[Biblia Valenciana]] de [[Bonifaci Ferrer]] i infinitat de rars impresos espanyols.
    
== Reforma i ampliació ==
 
== Reforma i ampliació ==
   −
L'any [[2017]], es varen iniciar els treballs d'arreglament de la sèu de la Hispanic Society, presupostats en 15 millons de dólars. Les obres varen fer necessària la retirada de les peces artístiques, i una selecció de dos centenars d'elles es portaren en exposició itinerant, inaugurada en el Museu del Prat de Madrit en la primavera de 2017.
+
En l'any [[2017]], es varen iniciar els treballs d'arreglament de la sèu de la Hispanic Society, presupostats en 15 millons de dólars. Les obres varen fer necessària la retirada de les peces artístiques, i una selecció de dos centenars d'elles es portaren en exposició itinerant, inaugurada en el Museu del Prat de Madrit en la primavera de 2017.
    
== Membres honoraris ==
 
== Membres honoraris ==
   −
Entre els seus membres honoraris caldria recordar a l'institucioniste Rafael Altamira, a Francisco Rodríguez Marín, cervantiste i director de la [[Biblioteca Nacional d'Espanya]] o a Enrique Granados,​ entre els espanyols; a Guillermo Tovar de Teresa, historiador mexicà,​ i a l'historiador chilé José Toribio Medina, en [[1905]],​ entre molts uns atres.
+
Entre els seus membres honoraris caldria recordar a l'institucioniste Rafael Altamira, a Francisco Rodríguez Marín, cervantiste i director de la [[Biblioteca Nacional d'Espanya]] o a [[Enrique Granados]],​ entre els espanyols; a Guillermo Tovar de Teresa, historiador mexicà,​ i a l'historiador chilé José Toribio Medina, en l'any [[1905]],​ entre molts uns atres.
 +
 
 +
== Vore també ==
 +
 
 +
* [[Biblia Valenciana]]
 +
* [[Joaquín Sorolla]]
    
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
    
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Sociedad_Hisp%C3%A1nica_de_Am%C3%A9rica Hispanic Society of America en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Sociedad_Hisp%C3%A1nica_de_Am%C3%A9rica Hispanic Society of America en Wikipedia]
 +
* [http://hispanicsociety.org/es/ Pàgina de la Hispanic Society]
 +
* [http://valenciabonita.es/2017/01/16/el-tesoro-de-sorolla-en-new-york-los-14-lienzos-de-la-hispanic-society-of-america/ El tesoro de Sorolla en New York: los 14 lienzos de la Hispanic Society of America - Valencia Bonita]
 +
* [http://esclatdecultura.blogspot.com.es/2014/07/la-hispanic-society-ojos-de-un.html La Hispanic Society a ojos de un valenciano - Esclat de Cultura]
 +
* [https://www.culturavalenciana.es/la-hispanic-society-a-ulls-dun-valencia/ La Hispanic Society a ulls d’un valencià - Cultura Valenciana]
 +
 +
[[Categoria:Societats]]
 +
[[Categoria:Museus]]
 +
[[Categoria:Biblioteques]]
 +
[[Categoria:Estats Units]]