Canvis

6326 bytes afegits ,  11 abril
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  
{{Biografia|
 
{{Biografia|
 
| nom = Joan Batiste Peset Aleixandre  
 
| nom = Joan Batiste Peset Aleixandre  
| image =  
+
| image = [[File:Juan_Bautista_Peset_Aleixandre_(c._1924)_retrato.png|250px]]
 
| peu =  
 
| peu =  
 
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]  
 
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]  
Llínea 10: Llínea 10:  
| lloc_mort = [[Paterna]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
| lloc_mort = [[Paterna]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
}}
 
}}
'''Joan Batiste Peset Aleixandre''' ([[Godella]], [[2 de juliol]] de [[1886]] - [[Paterna]], [[24 de maig]] de [[1941]]) fon un mege, catedràtic d'universitat i polític [[Valencians|valencià]]. Rector de l'[[Universitat de Valéncia]] durant la [[Segona República espanyola|Segona República]], va presidir el partit d'[[Esquerra Republicana del País Valencià|Esquerra Republicana]] en [[Valéncia]]. Fon fusilat per la [[Franquisme|dictadura franquista]] despuix del final de la [[Guerra Civil espanyola|Guerra Civil]].
+
'''Joan Batiste Peset Aleixandre''' ([[Godella]], [[2 de juliol]] de [[1886]] - [[Paterna]], [[24 de maig]] de [[1941]]) fon un mege, catedràtic d'universitat, escritor i polític [[Valencians|valencià]] d'ideologia d'esquerres i republicana.  
 +
 
 +
Rector de l'[[Universitat de Valéncia]] durant la [[Segona República espanyola|Segona República]], va presidir el partit d'[[Esquerra Republicana del País Valencià|Esquerra Republicana]] en [[Valéncia]]. Fon fusilat per la [[Franquisme|dictadura franquista]] despuix del final de la [[Guerra Civil espanyola|Guerra Civil]].
    
== Biografia ==
 
== Biografia ==
Llínea 16: Llínea 18:  
=== Inicis ===
 
=== Inicis ===
   −
Naixcut en la localitat valenciana de Godella en [[1886]], Joan Peset va pertànyer a una família de llarga tradició mèdica i intelectual, en noms com els de Mariano Peset de la Raga, Joan Peset Vidal, Tomás Peset Aleixandre, entre uns atres. El seu pare, [[Vicent Peset Cervera]], fon mege i catedràtic de Terapèutica; el seu germà [[Marià Peset Aleixandre]] fon arquitecte. Ademés, la família tenia una tradició de pensament lliberal, des de Mariano Peset de la Raga, qui va ser perseguit a principis del [[sigle XIX]], en els temps de l'absolutisme, per les seues [[Lliberalisme|idees lliberals]].
+
Naixcut en la localitat valenciana de Godella en l'any [[1886]], Joan Peset va pertànyer a una família de llarga tradició mèdica i intelectual, en noms com els de Mariano Peset de la Raga, Joan Peset Vidal, Tomás Peset Aleixandre, entre uns atres. El seu pare, [[Vicent Peset Cervera]], fon mege i catedràtic de Terapèutica; el seu germà [[Marià Peset Aleixandre]] fon arquitecte. Ademés, la família tenia una tradició de pensament lliberal, des de Mariano Peset de la Raga, qui va ser perseguit a principis del [[sigle XIX]], en els temps de l'absolutisme, per les seues [[Lliberalisme|idees lliberals]].
   −
En a penes 22 anys, era ya doctor en Medicina, Ciències (secció Química) i Dret, ademés de pèrit químic i mecànic. Les seues excelents calificacions acadèmiques li varen fer mereixedor del Diploma de Cavaller de l'Orde Civil d'Alfons XII. En [[1908]] fon pensionat pel govern espanyol per a que ampliara els seus estudis en l'estranger. Estudià toxicologia en Jules Ogier en [[París]] i medicina forense en Alphonse Bertillon.  
+
En a penes 22 anys, era ya doctor en Medicina, Ciències (secció Química) i Dret, ademés de pèrit químic i mecànic. Les seues excelents calificacions acadèmiques li varen fer mereixedor del Diploma de Cavaller de l'Orde Civil d'Alfons XII. En l'any [[1908]] fon pensionat pel govern espanyol per a que ampliara els seus estudis en l'estranger. Estudià toxicologia en Jules Ogier en [[París]] i medicina forense en Alphonse Bertillon.  
    
=== Trayectòria professional ===
 
=== Trayectòria professional ===
   −
La seua trayectòria professional es va decantar per la Medicina, sent un dels màxims exponents de la medicina experimental o de laboratori en Espanya i liderant un important grup experimentaliste en l'Universitat de Valéncia.
+
La seua trayectòria professional es va decantar per la Medicina, sent un dels màxims exponents de la medicina experimental o de laboratori en [[Espanya]] i liderant un important grup experimentaliste en l'[[Universitat de Valéncia]].
   −
En [[1910]] va obtindre la càtedra de Medicina Llegal i Toxicologia en l'[[Universitat de Sevilla]] i, a l'any següent, la direcció del laboratori bacteriològic de la ciutat. Allí va treballar en la lluita contra l'epidèmia de [[tifus]] que en [[1912]] va atacar la capital andalusa.
+
En l'any [[1910]] va obtindre la càtedra de Medicina Llegal i Toxicologia en l'[[Universitat de Sevilla]] i, a l'any següent, la direcció del laboratori bacteriològic de la ciutat. Allí va treballar en la lluita contra l'epidèmia de [[tifus]] que en [[1912]] va atacar la capital andalusa.
    
En [[1916]] va tornar a Valéncia, a on fon nomenat catedràtic de Medicina Llegal en l'Universitat de Valéncia; se li va encarregar la creació de l'Institut Provincial d'Higiene, l'edifici de la qual va pagar en diners propis. Va descobrir un tractament contra la [[Meningitis|meningitis purulenta]], que va resultar d'una efectivitat absoluta, i va mamprendre una campanya antitífica. Com a responsable de salut pública de l'[[ajuntament de Valéncia]], va dirigir campanyes de vacunació per a acabar en les epidèmies.
 
En [[1916]] va tornar a Valéncia, a on fon nomenat catedràtic de Medicina Llegal en l'Universitat de Valéncia; se li va encarregar la creació de l'Institut Provincial d'Higiene, l'edifici de la qual va pagar en diners propis. Va descobrir un tractament contra la [[Meningitis|meningitis purulenta]], que va resultar d'una efectivitat absoluta, i va mamprendre una campanya antitífica. Com a responsable de salut pública de l'[[ajuntament de Valéncia]], va dirigir campanyes de vacunació per a acabar en les epidèmies.
   −
En [[1913]] va participar en el I Congrés de Meges de llengua catalana (sic); el seu pare era un dels presidents d'honor. Fon membre de l'Institut Mèdic Valencià i va presidir l'Assamblea Mèdica Regional Valenciana de [[1918]].  
+
En l'any [[1913]] va participar en el I Congrés de Meges de llengua catalana (sic); el seu pare era un dels presidents d'honor. Fon membre de l'Institut Mèdic Valencià i va presidir l'Assamblea Mèdica Regional Valenciana de [[1918]].  
   −
Entre [[1928]] i [[1939]] va dirigir la tercera época de la revista ''Crónica Médica''.
+
Entre els anys [[1928]] i [[1939]] va dirigir la tercera época de la revista ''Crónica Médica''.
   −
En l'Universitat de Valéncia fon decà de la Facultat de Medicina entre [[1930]] i [[1931]]. Despuix de l'adveniment de la República, Peset seria successivament vicerrector de l'Universitat (entre [[1931]] i [[1932]]) i despuix de la dimissió del rector per ser nomenat magistrat del [[Tribunal Suprem d'Espanya|Tribunal Suprem]], rector (entre [[1932]] i [[1934]]).  
+
En l'Universitat de Valéncia fon decà de la Facultat de Medicina entre els anys [[1930]] i [[1931]]. Despuix de l'adveniment de la República, Peset seria successivament vicerrector de l'Universitat (entre [[1931]] i [[1932]]) i despuix de la dimissió del rector per ser nomenat magistrat del [[Tribunal Suprem d'Espanya|Tribunal Suprem]], rector (entre [[1932]] i [[1934]]).  
   −
Despuix del triumfo de les dretes en les eleccions de novembre de [[1933]], Peset va dimitir, encara que la seua dimissió no fon acceptada fins al 28 de maig de [[1934]]. Durant el seu mandat i el del seu antecessor, va tractar d'impulsar la democratisació de l'universitat, en la representació d'auxiliars i estudiants i la millora material de les instalacions. També fon un dels impulsors de la creació de l'[[Institut Cossío]] de Valéncia, obedint a un mateix caràcter de "renovació docent".
+
Despuix del triumfo de les dretes en les eleccions de novembre de [[1933]], Peset va dimitir, encara que la seua dimissió no fon acceptada fins al [[28 de maig]] de [[1934]]. Durant el seu mandat i el del seu antecessor, va tractar d'impulsar la democratisació de l'universitat, en la representació d'auxiliars i estudiants i la millora material de les instalacions. També fon un dels impulsors de la creació de l'[[Institut Cossío]] de Valéncia, obedint a un mateix caràcter de "renovació docent".
    
=== Trayectòria política ===
 
=== Trayectòria política ===
   −
(Secció per completar)
+
Joan Peset fon un home d'idees republicanes i d'esquerra. Fon militant d'[[Acció Republicana]] i, més tart, d'[[Esquerra Republicana del País Valencià|Esquerra Republicana]], abdós partits fundats per [[Manuel Azaña]]. Com a President d'Esquerra Republicana en Valéncia, fon candidat del [[Front Popular]] en les eleccions de febrer de [[1936]], resultant elegit diputat en llistes obertes a les [[Corts espanyoles]] (en 84.106 vots fon el candidat més votat en la circumscripció de Valéncia-capital). El [[26 de maig]] de [[1935]] va participar en el multitudinari [[mítin]] de Manuel Azaña en Valéncia, en el [[camp de Mestalla]], que va reunir a xixanta mil persones.
 +
 
 +
Durant la [[Guerra Civil espanyaol|guerra]], va proseguir les seues llabors humanitàries, ajudant aixina mateix a perseguits per les milícies en la zona republicana, aplegant a refugiar a gent en la seua pròpia casa. Fon comissari civil de l'Eixèrcit, inspector dels hospitals de guerra i responsable de varis hospitals, lo que va compaginar en la seua llabor de diputat. Durant la lluita, va estudiar les repercussions sicològiques del conflicte bèlic en l'individu.
 +
 
 +
Va assistir a l'última sessió de les Corts republicanes en [[Figueres]] ([[Girona]]) el [[1 de febrer]] de [[1939]], passant la frontera francesa poc despuix. No obstant, va tornar a l'Espanya republicana tractant de mediar en el [[colp d'Estat del coronel Casado]]. Va acompanyar al president del govern de la República, el doctor [[Juan Negrín]], i a [[José Puche]], rector de l'[[Universitat de Valéncia]] durant el restant de la guerra, fins a l'[[aeròdrom d'Elda]] quan varen marchar a l'exili, pero es va negar a acompanyar-los a pesar de l'insistència del president. Despuix de reunir-se en els seus fills, que havien lluitat en el bando republicà, va intentar abandonar la península en la seua família pel [[port d'Alacant]], que s'havia convertit en l'única possibilitat de fuga per als republicans. No obstant, els barcos que haurien tingut que rescatar als mils de persones que allí es varen reunir no varen aplegar mai i tots varen ser fets presoners pels soldats franquistes. Va començar un pelegrinage per camps de concentració i presons encarregant-se o treballant en les enfermeries (camp de concentració d'Albatera, camp de concentració de la Cartoixa de Porta Coeli, presó del mateix nom) fins que el 15 de giner de [[1940]] fon internat en la [[Presó Modelo de Valéncia]].
 +
 
 +
Mentrestant, per mig d'una orde publicada el [[29 de juliol]] de [[1939]], Joan Peset, colectivament en molts atres docents, havia segut separat de la seua càtedra per ser “pública i notòria la desafecció [...] no solament per les seues actuacions en les zones que han sofrit la dominació marxista, sino també per la seua pertinaç política antinacional i antiespanyola en els temps precedents al Gloriós Moviment Nacional”.
 +
 
 +
Fon somés a dos consells de guerra, en [[març]] de [[1940]]. En el primer, per "auxili a la rebelió", davant la denúncia feta pels meges falangistes Francisco Marco Merenciano, Ángel Moreu González-Pola (que posteriorment va aplegar a catedràtic d'[[Oftalmologia]] de l'[[Universitat de Santiago]]) i Antonio Ortega Tena, fon  condenat a mort, recomanant no obstant la pròpia sentència la conmutació per una pena de reclusió de trenta anys i un dia. Dos dies despuix d'emetre's, el delegat provincial de Sanitat José Rosa Meca —antic membre de Renovació Espanyola i president de Colege d'Odontòlecs— va reclamar un nou juí, enviant-li a l'auditor de guerra el text d'una conferència que Peset havia impartit en l'any [[1937]], en la que este criticava la sublevació calificant-la de resposta inadequada dels que no havien acceptat que havien perdut les eleccions, conseguint una segona sentència en la que no hi havia cap recomanació de gràcia. Immediatament un gran número de persones, entre elles l'[[arquebisbe de Valéncia]], [[Prudencio Melo]], varen demanar a les autoritats la conmutació de la pena. El [[12 de maig]] de [[1941]], l'auditor de divisió, cap de l'assessoria del Ministeri de l'Eixèrcit certificava que el [[general Franco]] havia donat el "enterat" de la sentència. El 24 de maig de 1941, despuix del migdia, se li va comunicar que havia aplegat l'hora de complir-se la sentència, que fon eixecutada a les sis de la vesprada en la població valenciana de [[Paterna]].
 +
 
 +
== Memòria i reconeiximents ==
 +
 
 +
El primer acte de recuperació de la memòria del Dr. Peset es va efectuar en la presentació del Congrés de Cultura Catalana que va tindre lloc en Valéncia en [[abril]] de l'any [[1976]], en la que varen participar els [[Pancatalanisme|pancatalanistes]] [[Joan Fuster]], [[Manuel Sanchis Guarner]] i [[Vicent Andrés Estellés]], entre uns atres. Estellés va compondre en la seua memòria ''Ofici permanent a la memòria de Joan B. Peset, que fou afusellat a Paterna el 24 de maig de 1941''.
 +
 
 +
En la ciutat de Valéncia duen el seu nom l'hospital universitari Doctor Peset Aleixandre, el colege major dependent de l'[[Universitat de Valéncia]] aixina com una gran avinguda en el nort de la ciutat.
 +
 
 +
En l'any [[2001]], coincidint en el xixanta aniversari del seu fusilament, l'Universitat de Valéncia va editar el volum titulat ''Procés a Joan Peset Aleixandre'', en els documents reproduïts en facsímil de l'expedient del procés.
 +
 
 +
== Obra ==
 +
 
 +
Algunes de les publicacions científiques del Dr Peset són:
 +
 
 +
* ''Nota experimental sobre varias sales nuevas de piridina'' (tesis doctoral en Medicina)
 +
* ''Nuevo método general para la determinación electro cuantitativa de los metales muy oxidables'' (tesis doctoral en Química)
 +
* ''Aplicación jurídica de las teorías modernas acerca de la responsabilidad criminal y    su atenuación por causas psicológicas'' (tesis doctoral en Dret)
 +
* ''Las autopsias en la morgue'', 1908.
 +
* ''Tres reacciones nuevas para la anilina'', 1909.
 +
* ''Bosquejo crítico de la hematoquimia legal'', 1913.
 +
* ''Vacunación y revacunación antitíficas'', 1916.
 +
* ''Aplicaciones del laboratorio a la clínica''.
    
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
Llínea 52: Llínea 83:  
[[Categoria:Polítics]]
 
[[Categoria:Polítics]]
 
[[Categoria:Polítics Valencians]]
 
[[Categoria:Polítics Valencians]]
 +
[[Categoria:Escritors]]
 +
[[Categoria:Escritors valencians]]
12 519

edicions