Canvis

sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
[[File:Francisco de Paula Marti Mora.jpg|thumb|250px|Francisco de Paula Marti Mora]]
+
{{Biografia|
 +
| nom = Francesc Josep Bonaventura de Paula Martí i Mora
 +
| image = [[File:Francisco de Paula Marti Mora.jpg|250px|Francisco de Paula Marti Mora]]
 +
| peu =
 +
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]
 +
| ocupació = Gravador, estenógraf, criptógraf, inventor i dramaturc
 +
| data_naix = [[22 d'abril]] de [[1761]] 
 +
| lloc_naix = [[Xàtiva]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 +
| data_mort = [[8 de juliol]] de [[1827]]
 +
| lloc_mort = [[Lisboa]], [[Portugal]]
 +
}}
 +
'''Francesc Josep Bonaventura de Paula Martí i Mora''' ([[Xàtiva]], [[22 d'abril]] de [[1761]] - † [[Lisboa]], [[Portugal]], [[8 de juliol]] de [[1827]]), més conegut com a '''Taquígraf Martí''' fon un gravador, estenógraf, criptógraf, inventor i dramaturc [[Comunitat Valenciana|valencià]], inventor de la [[ploma estilogràfica]]. Francesc de Paula fon el creador de la [[taquigrafia]] espanyola.
   −
'''Francesc Josep Bonaventura de Paula Martí i Mora''' ([[Xàtiva]], [[22 d'abril]] de [[1761]] - † [[Lisboa]], [[8 de juliol]] de [[1827]]), més conegut com a "Taquígraf Martí" fon un gravador, estenógraf, criptógraf i dramaturc [[Comunitat Valenciana|valencià]], inventor de la ploma estilogràfica.
+
== Biografia ==
   −
Introductor de l'estenografia en [[Espanya]], naixqué en Xàtiva, en el si d'una família acomodada. Tingué un gran gust pel gravat, com testimonien numeroses obres conservades que són mostra de la seua habilitat.
+
Introductor de l'estenografia en [[Espanya]], naixqué en la població valenciana de Xàtiva, en el d'una família acomodada. Tingué un gran gust pel gravat, com testimonien numeroses obres conservades que són mostra de la seua habilitat.
   −
Publicà el seu primer llibre d'estenografia espanyola pròpiament dit en [[Madrit]] en l'any [[1803]], en el títul “Tachigrafia castellana, o art d'escriure en tanta velocitat com se parla i en la mateixa claritat que l'escritura comú.
+
Publicà el seu primer llibre d'estenografia espanyola pròpiament dit en [[Madrit]] en l'any [[1803]], en el títul ''Tachigrafia castellana, o art d'escriure en tanta velocitat com se parla i en la mateixa claritat que l'escritura comú''.
   −
En el [[Parc del Retir]] de Madrit s'erigí en l'any [[1961]] un monument a la seua memòria, obra dels germans Pere (arquitecte) i Enric Cuartero Horta, escultor, autor del bust en el que se pot llegir: “A Francesc de Paula Martí Mora, inventor de la taquigrafia espanyola. 1761–1827”, i en el frontis un text [[llatí]]: “Currant verba licet, manus est velorcior illis, nondum lingua suum dextra peregit opus”.
+
Inventor de la ploma estilogràfica difosa per les firmes angleses Schaeffer i Parker.  
   −
Actualment te dedicat un carrer en la ciutat de [[Valéncia]] i en la de Xàtiva.
+
== Reconeiximents ==
 +
 
 +
* En el [[Parc del Retir]] de Madrit s'erigí en l'any [[1961]] un monument a la seua memòria, obra dels germans Pere Cuartero Horta (arquitecte) i Enric (escultor), autor del bust en el que se pot llegir: “A Francesc de Paula Martí  Mora, inventor de la taquigrafia espanyola. 1761–1827”, i en el frontis un text [[llatí]]: “Currant verba licet, manus est velorcior illis, nondum lingua suum dextra peregit opus”.
 +
* Actualment dedicat un carrer en la ciutat de [[Valéncia]] i en la seua població natal, [[Xàtiva]].
 +
 
 +
== Vore també ==
 +
 
 +
* [[Estenografia]]
 +
* [[Taquigrafia]]
 +
* [[Ploma estilogràfica]]
 +
 
 +
== Referències ==
 +
* Diccionario biográfico del Trienio Liberal, Madrid: El Museo Universal, 1991, p. 410
 +
* Ezquerra del Bayo, Joaquín, Retratos de la familia Téllez-Girón, nouenos duques de Osuna, Madrid, Blass, S. A. Tipográfica, 1934
 +
* «Shorthand», en la Encyclopædia Britannica, edición de [[1911]] (en [[anglés]])
 +
 
 +
== Bibliografia ==
 +
 
 +
* Andioc, René . «El Dos de Mayo de Martí», en ADE (Asociación de Directores de Escena de España), número 120, abril–junio de 2008
 +
* Barrena, Clemente, Matilla, José Manuel y Villena, Elvira, Fernando Selma, el grabado al servicio de la cultura ilustrada, Madrid, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, 1993, ISBN 84-766-4388-8, p. 138
 +
* Idiáquez, Florencia . «Francisco de Paula Martí Mora», en ADE-Teatro, número 120, abril–junio de 2008
 +
* Faulmann, Karl, Geschichte und Litteratur der Stenographie, Wien: A. Pichlers Wittwe & Sohn, 1895 (OCLC 38709830)
    
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
Llínea 22: Llínea 54:  
[[Categoria:Escritors]]
 
[[Categoria:Escritors]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
 +
[[Categoria:Sigle XVIII]]
 +
[[Categoria:Sigle XIX]]
23 476

edicions