Canvis

121 bytes afegits ,  29 abril
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  +
[[Archiu:15-Nouakchott-eH-R0058185.jpg|300px|miniaturadeimagen|Vista de Nouakchott]]
 
'''Nouakchott''' ({{Lang-ar|نواكشوط|tr=N<sup>u</sup>wākxūṭ}}, ‘el lloc dels vents’) és la capital i la ciutat més gran de [[Mauritània]]. Es troba en la costa atlàntica del [[desert del Sàhara]]. (Latitut = 18°&nbsp;6′&nbsp;N i longitud = 15°&nbsp;57′&nbsp;O). El nom s'ha mantingut en l'ortografia donada pels francesos.
 
'''Nouakchott''' ({{Lang-ar|نواكشوط|tr=N<sup>u</sup>wākxūṭ}}, ‘el lloc dels vents’) és la capital i la ciutat més gran de [[Mauritània]]. Es troba en la costa atlàntica del [[desert del Sàhara]]. (Latitut = 18°&nbsp;6′&nbsp;N i longitud = 15°&nbsp;57′&nbsp;O). El nom s'ha mantingut en l'ortografia donada pels francesos.
    
== Etimologia ==
 
== Etimologia ==
El nom voldria dir ‘lloc a on quan es fa un pou ix aigua al nivell de les crostes’ (de l'àrap ''anwakxut'', a la seua volta derivat de l'amazic ''a-n-wakshut'' (‘lloc de crostes’); en el Marroc, el nom ''a-n-wakxut'' vol dir ‘bosc’.
+
El nom voldria dir ‘lloc a on quan es fa un pou ix aigua al nivell de les costres’ (de l'àrap ''anwakxut'', a la seua volta derivat de l'amazic ''a-n-wakshut'' (‘lloc de costres’); en [[Marroc]], el nom ''a-n-wakxut'' vol dir ‘bosc’.
    
== Història ==
 
== Història ==
La ciutat fon construïda en el lloc d'un chicotet ''[[Ksar (poble)|ksar]],'' a 7 km de la costa, durant la colonisació francesa; el lloc fon triat cuidadosament per a evitar inundacions catastròfiques com les del [[1950]], per tindre assegurat el subministre d'aigua, i que estiguera prou llunt del [[Senegal]]. La construcció escomençà en l'any [[1958]] i diversos proyectes urbanístics es desenrollaren ya abans de l'independència, en [[1960]]. L'establiment dels [[Nómada|nómades]] (sobretot durant la gran sequera del [[1968]]-[[1973]]) i l'atracció de la capital provocaren un creiximent accelerat. En l'any [[1974]], tenia uns cent mil habitants i en [[1992]] havia passat de 600.000 habitants; en [[1999]] la seua població era de 881.000. La nova demarcació establix la seua població, en l'any [[2010]], en 822.207 habitants.
+
La ciutat fon construïda en el lloc d'un chicotet ''[[Ksar (poble)|ksar]],'' a 7 km de la costa, durant la colonisació francesa; el lloc fon triat cuidadosament per a evitar inundacions catastròfiques com les de l'any [[1950]], per tindre assegurat el subministre d'aigua, i que estiguera prou llunt del [[Senegal]]. La construcció escomençà en l'any [[1958]] i diversos proyectes urbanístics es desenrollaren ya abans de l'independència, en [[1960]]. L'establiment dels [[Nómada|nómades]] (sobretot durant la gran sequera de [[1968]]-[[1973]]) i l'atracció de la capital provocaren un creiximent accelerat. En l'any [[1974]], tenia uns cent mil habitants i en [[1992]] havia passat de 600.000 habitants; en [[1999]] la seua població era de 881.000. La nova demarcació establix la seua població, en l'any [[2010]], en 822.207 habitants.
    
== Geografia ==
 
== Geografia ==
La ciutat té un centre occidentalisat en els ministeris, ambaixades i altres serveis destacats com bancs i grans superfícies comercials; després, compta amb uns barris residencials i, als afores, els establiments precaris dels pobres. Fins als anys 1970, hi va haver tendes nòmades en zona urbana (200, el 1971).
+
La ciutat té un centre occidentalisat en els ministeris, embaixades i atres servicis destacats com bancs i grans superfícies comercials; després, conta en uns barris residencials i, a les afores, els establiments precaris dels pobres. Fins als [[anys 1970]], hagué tendes nómades en la zona urbana (200 tendes en l'any [[1971]]).
   −
El seu clima és relativament suau, amb màximes de 32 graus i mínimes d'11; la mitjana de pluja és de 135 mm. Els pous del [[Trarza]] haurien d'assegurar l'aigua, però avui dia ja no són suficients i s'hi ha construït una depuradora.
+
El seu clima és relativament suau, en màximes de 32 graus i mínimes de 11; la mija de pluja és de 135 mm. Els pous del [[Trarza]] haurien d'assegurar l'aigua, pero hui en dia ya no són suficients i s'ha construït una depuradora d'aigua.
   −
Uns 7 km al sud-est es va construir un ''[[wharf]]'' per a l'exportació. Les comunicacions, sovint, s'han de fer per avió mercès a un modern [[Aeroport de Nouakchott|aeroport]] als afores de la capital i a pistes d'aterratge escampades per la zona; les pistes al mig de l'arena són impossibles de manteni
+
Uns 7 km al surest es construí un ''[[wharf]]'' per a l'exportació. Les comunicacions, a sovint, s'han de fer per avió gràcies a un modern [[Aeroport de Nouakchott|aeroport]] en les afores de la capital i a pistes d'aterrisage escampades per la zona; les pistes en el mig de l'arena són impossibles de mantindre.
    
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
{{Commonscat|São Tomé}}
+
{{Commonscat|Nouakchott}}
    
{{Capitals d'Àfrica}}
 
{{Capitals d'Àfrica}}
11 922

edicions