Diferència entre les revisions de "Fusta"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
m
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Image:16 wood samples.jpg|thumb|250px|Diferents tipos de fusta]]
 
[[Image:16 wood samples.jpg|thumb|250px|Diferents tipos de fusta]]
La '''fusta''' (del [[llatí]] ''fūste'')<ref>[http://diccionari.llenguavalenciana.com/general/consulta?t=fusta "Fusta"] Diccionari General de la Llengua Valenciana</ref> és un [[material]] sòlit extret del tronc dels [[arbre]]s. Els arbres se caracterisen per tindre troncs que creixen cada any, formant anells, i que estan composts per fibres de [[celulosa]] unides en [[lignina]]. Les plantes que no produixen fusta son conegudes com [[herba|herbàcees]].
+
La '''fusta''' (del [[llatí]] ''fūste'')<ref>[http://diccionari.llenguavalenciana.com/general/consulta?t=fusta "Fusta"] Diccionari General de la Llengua Valenciana</ref> és un [[material]] sòlit extret del tronc dels [[arbre]]s. Els arbres se caracterisen per tindre troncs que creixen cada any, formant anells, i que estan composts per fibres de [[celulosa]] unides en [[lignina]]. Les plantes que no produixen fusta són conegudes com [[herba|herbàcees]].
  
 
== Estructura interna ==
 
== Estructura interna ==
 
Analisant un [[Tronc (botànica)|tronc]] des de l'exterior fins el centre se troben distintes estructures en distinta funció i característiques.
 
Analisant un [[Tronc (botànica)|tronc]] des de l'exterior fins el centre se troben distintes estructures en distinta funció i característiques.
  
* [[Corfa|Corfa externa]]: és la capa més externa de l'arbre. Està formada per [[Cèlula|cèlules]] mortes del mateix arbre. Esta capa servix de protecció contra els agents atmosfèrics.
+
* [[Corfa|Corfa externa]]: És la capa més externa de l'arbre. Està formada per [[Cèlula|cèlules]] mortes del mateix arbre. Esta capa servix de protecció contra els agents atmosfèrics.
  
* [[Càmbium]]: és la capa que seguix a la corfa i dona orige a atres dos capes: la capa interior o capa de [[xilema]], que forma la fusta, i una capa exterior o capa de [[floema]], que forma part de la corfa.
+
* [[Càmbium]]: És la capa que seguix a la corfa i dona orige a atres dos capes: la capa interior o capa de [[xilema]], que forma la fusta, i una capa exterior o capa de [[floema]], que forma part de la corfa.
  
* [[Albor]]: és la fusta de més recent formació i per ella viagen la majoria dels composts de la [[llacor]]. Les cèlules transporten la llacor, que es una substancia ensucrada en la que alguns [[insecte]]s se poden alimentar. És una capa més blanca perque per ahí viaja més llacor que pel restant del tronc.
+
* [[Albor]]: És la fusta de més recent formació i per ella viagen la majoria dels composts de la [[llacor]]. Les cèlules transporten la llacor, que es una substancia ensucrada en la que alguns [[insecte]]s se poden alimentar. És una capa més blanca perque per ahí viaja més llacor que pel restant del tronc.
  
* [[Duramen]] (o cor): és la fusta dura i consistent. Està formada per celules fisiologicament inactives i se troba en el centre de l'arbre. Es més oscura que l'albor i la llacor ya no fluix per ella.  
+
* [[Duramen]] (o cor): És la fusta dura i consistent. Està formada per celules fisiologicament inactives i se troba en el centre de l'arbre. És més oscura que l'albor i la llacor ya no fluix per ella.  
  
* [[Mèdula (botànica)|Mèdula vegetal]]: és la zona central del tronc, que posseix escàsa resistencia, per lo que, generalment no s'utilisa.
+
* [[Mèdula (botànica)|Mèdula vegetal]]: És la zona central del tronc, que posseix escàsa resistencia, per lo que, generalment no s'utilisa.
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==

Revisió de 19:27 5 ago 2014

Diferents tipos de fusta

La fusta (del llatí fūste)[1] és un material sòlit extret del tronc dels arbres. Els arbres se caracterisen per tindre troncs que creixen cada any, formant anells, i que estan composts per fibres de celulosa unides en lignina. Les plantes que no produixen fusta són conegudes com herbàcees.

Estructura interna

Analisant un tronc des de l'exterior fins el centre se troben distintes estructures en distinta funció i característiques.

  • Corfa externa: És la capa més externa de l'arbre. Està formada per cèlules mortes del mateix arbre. Esta capa servix de protecció contra els agents atmosfèrics.
  • Càmbium: És la capa que seguix a la corfa i dona orige a atres dos capes: la capa interior o capa de xilema, que forma la fusta, i una capa exterior o capa de floema, que forma part de la corfa.
  • Albor: És la fusta de més recent formació i per ella viagen la majoria dels composts de la llacor. Les cèlules transporten la llacor, que es una substancia ensucrada en la que alguns insectes se poden alimentar. És una capa més blanca perque per ahí viaja més llacor que pel restant del tronc.
  • Duramen (o cor): És la fusta dura i consistent. Està formada per celules fisiologicament inactives i se troba en el centre de l'arbre. És més oscura que l'albor i la llacor ya no fluix per ella.
  • Mèdula vegetal: És la zona central del tronc, que posseix escàsa resistencia, per lo que, generalment no s'utilisa.

Referències

  1. "Fusta" Diccionari General de la Llengua Valenciana

Enllaços externs