Diferència entre les revisions de "Lleovigilt"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
Llínea 1: Llínea 1:
Lleovigilt (del [[Gòtic (llengua)|gòtic]]: ''Liubagilds''), Leovigildo, en [[castellà]], (¿? - [[Toledo]], primavera de l'any [[586]]) fon rei dels visigots durant els anys [[572]] a 586.
+
'''Lleovigilt''' (del [[Gòtic (llengua)|gòtic]]: ''Liubagilds''), Leovigildo, en [[castellà]], (¿? - [[Toledo]], primavera de l'any [[586]]) fon rei dels visigots durant els anys [[572]] a 586.
  
 
== Família ==
 
== Família ==
Llínea 15: Llínea 15:
 
* [http://www.arteguias.com/biografia/leovigildo.htm Leovigildo - Arte guías]
 
* [http://www.arteguias.com/biografia/leovigildo.htm Leovigildo - Arte guías]
  
 +
[[Categoria:Història]]
 
[[Categoria:Història Valenciana]]
 
[[Categoria:Història Valenciana]]
 
[[Categoria:Reis de Valéncia]]
 
[[Categoria:Reis de Valéncia]]

Revisió de 19:57 22 oct 2017

Lleovigilt (del gòtic: Liubagilds), Leovigildo, en castellà, (¿? - Toledo, primavera de l'any 586) fon rei dels visigots durant els anys 572 a 586.

Família

Fill de Liuverico, comte en 523 i 526.​ Obtingué el regnat despuix de la mort del seu germà Liuva I. Es casà dos voltes: es desconeix el nom de la seua primera esposa, pero fon certament una visigoda i no una Teodora o Teodosia filla de Severiano o Severino, duc de Cartagena, i de la seua dòna Teodora o Túrtura (i germana de Sant Isidoro de Sevilla, de Sant Leandro de Sevilla, de Sant Fulgenci d'Écija i de Santa Florentina de Cartagena; al temps, els matrimonis mixts estaven prohibits), de qui va tindre als seus fills Hermenegildo i Recaredo I; la seua segona esposa fon Goswintha (viuda d'Atanagildo).

Cites

Lleovigilt, rei de Valéncia, any 583 (Sigle VI). Els origens de la denominació "Regne de Valéncia" estan documentats per primera volta a finals de l'època visigoda, quan Lleovigilt s'autoproclama rei de Valéncia, per a reafermar-se front a diverses sublevacions ocorregudes cap al sigle VI (570-580). Es, per tant, producte de les conegudes com a "guerres de Lleovigilt"; com a conseqüència s'emetrà una moneda, en l'any 583, en la llegenda "LIVVIFILDVS ONIO" en l'anvers, i "VALENT(I)A+REX" en el revers, tal i com ho llig l'arquèolec Miquel Ramon Martí en l'any 2001. S'ha discutit si es o no una falsificació. L'existència de diversos eixemplars fa desestimar esta afirmació.
Conquista i Repartiment del Regne de Valencia d'Albert Cuadrado i de la Flor (Edicions Mosseguello)

Enllaços externs