Diferència entre les revisions de "Pedra en sec"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «La '''Pedra en sec''' (en castellà, ''piedra seca'') fa referència a una tècnica constructiva d'orige tradicional i popular que es realisa per mig de l'us de…»)
 
Llínea 48: Llínea 48:
  
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Piedra_seca Pedra en sec en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Piedra_seca Pedra en sec en Wikipedia]
 +
 +
[[Categoria:Societat]]
 +
[[Categoria:Arquitectura]]
 +
[[Categoria:Construcció]]
 +
[[Categoria:Cultura Valenciana]]

Revisió de 13:47 12 oct 2022

La Pedra en sec (en castellà, piedra seca) fa referència a una tècnica constructiva d'orige tradicional i popular que es realisa per mig de l'us de pedres, pero sense utilisar cap tipo de morter o argamassa. En ocasions s'usa arena seca per a reblir els buits de la paret i d'ahí ve el nom.

Història

L'orige de les construccions de pedra en sec cal buscar-ho en l'antiguetat en dos premisses que aniran paraleles al pas del temps: la necessitat i la tècnica constructiva. Segurament la primera necessitat fon el refugiar-se de les inclemències de l'orage i la segona la defensa davant d'atres grups.

La revolució del Neolític va dur a l'home recolector-caçador i nómada a ser agricultor, ganader i sedentari. Açò li va plantejar noves necessitats, algunes de les quals les va resoldre amprant la pedra en sec. Eixemples conservats es troben en tota Europa, per eixemple: el poblat de Skara Brae en Escòcia.

Construcció

Les peces de roca, a voltes tallades, s'encaixen convenientment per a la construcció d'estructures (bancals, murs de contenció, corrals, eres, barraques de pastor, cisternes, pous i obra en general) sense necessitat de l'argamassa que les unixca, simplement per la correcta disposició, al màxim contacte entre peces i a la pròpia gravetat.

Les pedres, tallades o no, s'encaixen a conveniència per a construir sense necessitat de cap material per a unir-les. Simplement es busca una correcta i adequada disposició intentant trobar el màxim contacte entre les peces. S'usen pedres de distintes formes i mides en el lloc apropiat per a buscar l'efecte màxim de la gravetat, i intentar evitar que s'afonen.

En el seu nivell més bàsic, esta tècnica no requerix cap ferramenta. Si les pedres presenten bon aspecte, s'alça el mur en tan sol les mans. En el pol opost està el treball en sellars perfectament tallats que encaixen i s'assenten sense necessitat d'argamassa alguna.

UNESCO

L'UNESCO inscriu esta pràctica en la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de l'Humanitat en 2018 (13.COM), en la denominació Coneiximents i tècniques de l'art de construir murs en pedra en sec, afectant territorialment a Croàcia, Chipre, Escòcia, França, Grècia, Itàlia, Eslovènia, Espanya i Suïssa.

Pedra en sec en Espanya

Regió de Múrcia

En la Regió de Múrcia, a la paret seca que separa terrats agrícoles (bancals), es diu ribazos.

Menorca

Menorca (Illes Balears) té un paisage característic i distint gràcies a la mà de l'home i a les seues construccions, que en el pas dels sigles han acabat per integrar-se en l'entorn. Lo que fa el paisage diferent és la paret seca (en menorquí paret seca), que dividix de manera meticulosa i interminable els camps de Menorca. Parets a manera de cerques que rodegen porcions de terra, les nomenades en mallorquí tancas. Es calcula que tota la paret seca de Menorca posada en filera donaria, segons el saber popular, més d'una volta al món.

En Menorca és habitual trobar-se en algun lloc de la paret dos escalons nomenats botadors, que s'usen per a botar d'un costat a l'atre de les parets. Paredador és el nom de l'ofici de qui realisa estes parets i és un dels oficis tradicionals més antics.

Podria semblar que en els seus principis la paret seca utilisada per a les cerques té cóm antecedent les construccions megalítiques com talayots, navetes o taules, pero eixa idea és errònea ya que existix una gran diferència entre la paret seca de les cerques i la pedra seca utilisa en els citats monuments megalítics. La paret seca és individual, o de grup reduït i s'utilisen pedres més be menudes, en comparació a les pedres usades en les antigues construccions. Estes construccions requerien una gran cantitat de mà d'obra per lo que s'alçaven gràcies a tot el clan.

La paret seca sorgix en Menorca ya que és un lloc d'aflorament natural de pedra. És una tècnica local, que utilisa materials diversos tals com a pedres superficials. Més tart, es varen crear les pedreres en les que es pot elegir el tipo de pedra i el seu aspecte. Això dificulta l'integració en l'entorn.

Una possible causa per a l'aparició de la paret seca es pot trobar en la busca d'un método de divisió de propietats. El problema es va solucionar en el material més abundant i fàcil de conseguir en l'illa: les pedres.

El tradicional us que han fet els menorquins dels recursos naturals que l'illa ha posat a la seua disposició, i la transformació que es produïx en els paisages, boscs, pastures, rodejats de la paret seca han fet del paisage menorquí, característic i típic de l'illa.

La tècnica de la paret seca s'usa també per a la construcció d'alguns edificis tals com els estables i ya en l'actualitat cóm element de decoració.

Jaén

(Secció per completar)

Enllaços externs